Detox Dryck Frukost kostråd Paleo Raw food Vegan/Växtbaserat

Gröna smoothies – hur ofta och hur mycket? + 4 favoritrecept

myntasmoothie, grön smoothie
myntasmoothie, grön smoothie

Många (inkl. mig själv) som har under en period provat att dricka en liter grön smoothie om dagen upplever att de generellt, helt automatiskt, har börjat göra fler bättre val vad gäller kosten. Det kan för många vara en bra start på en kostomställning att dricka en liter grön smoothie om dagen under en period; kanske 14-30 dagar.

När vi väljer att dricka 1 liter grön smoothie om dagen under en period, utan att direkt ändra på något annat, så händer en mängd saker i kroppen. Vi skapar bl.a. en annan bakterieflora i magen som kommer att ger ett annat sug – sug efter mer nyttigheter. De bakterier i magen som vi matar är de som kommer att växa och bli fler. Alltså de bakterier som gynnas av frukt och grönsaker växer och börjar ta över. Den basbildande effekter gör att de flest av oss piggnar till efter bara några dagar och det blir bl.a. lättare att fortsätta att genomföra en satsning på hälsan.

Sådana nya vanor älskar jag; när man lägger till något istället för drar ifrån och som har effekten att man naturligt inte längre väljer det ohälsosamma. Gröna smoothies kan man lägga till sin dagliga rutin bl.a för att få upp näringsinnehållet och balansera magsyraproduktionen. (OBS! Sura uppstötningar och matsmältingsproblem är ofta kopplat till låg magsyraproduktion, inte hög).

I perioder dricker jag ungefär 4-5 dl på morgonen tillsammans med två ägg eller chiagröt som en mättande och rejäl frukost. Sedan dricker jag ett par deciliter här och där utspritt över dagen. Det är inte alltid jag har vanan att dricka gröna smoothies varje dag men det är skönt att köra en period ibland för att fräscha upp sig och piggna till.

Använd mindre vätska för att på tjockare konsistens – toppa med frukt och nötter för smoothiebowl till frukost.

Att införa gröna smoothies i vardagen är ett sätt att ge sig själv tillskott på vitaminer, mineraler, enzymer, fibrer och antioxidanter som verkligen kan ha stora positiva effekter på hälsan ganska snabbt. Tanken med att ge sig själv utmaningen att dricka en liter grön smoothie om dagen innebär inte att man ersätter måltider om det inte faller sig så naturligt. I så fall kan det ersätt en av måltiderna tex frukost eller lunch. Meningen är att man fortfarande äter fullvärdiga måltider och låter litern smoothie bli ett komplement.

OXALATER: Spenat innehåller höga halter oxalalsyra jämfört med andra grönsaker som kan ha en hämmande effekt på näringsupptaget. Är man frisk går det jättebra att äta livsmedel med höga nivåer av oxalater och de goda egenskaperna tar ut de “negativa”. Som alltid handlar en hälsosam kosthållning om balans och stor variation. Jag rek alltså inte att gå över till en ensidig kost som går ut på att äta bara spenat. Om man lider av njurstensbesvär så är man extra känslig – då bör man se upp med spenaten. De flesta av oss kan alltså lugnt fortsätta äta spenat i en övrigt varierad kost.


Recept gröna smoothies (ca 1 liter)

Man kan om man vill förbereda en stor sats på 1 liter om dagen eller varannan dag och förvara i pet-flaskor i kylen. En halvlitersflaska eller burk (lättare att diska) tar du lätt med som mellis ut på stan eller till jobbet.Förvara smoothie i en termos för att behålla kylan och fräschören. 


Gör så här:

 1. Dela alla ingredienser (se nedan) i mindre bitar, lägg allt i mixern och fyll up med vatten.
 2. Mixa tills att smoothien är krämig och har fin konsistens.
 • För krämigare smoothies lägg till avokado
 • Testa olika örter som mynta, basilika, citronmeliss, timjan och oregano
 • Blanda upp de gröna blad du använder med kirskål, morotsblast, maskrosblad och blast till andra rotfrukter.
 • –Vill du att smoothien ska ersätta en måltid, t.ex. frukost eller lunch, tillsätt ca 0,5 dl nötter eller frön. T.ex. cashewnötter, paranötter, mandel eller hampafrön och/eller växtbaserat proteinpulver. 

1. Bas-smoothie

OBS! smoothien blir ganska söt, du kan välja att ersätta en av frukterna med 1 liten avokado.

 • 1 fryst banan i bitar eller 1,5 dl fryst avokado (avokado är mer GI-smart och mindre sött)
 • 1 äpple
 • 1 päron
 • 60-100 g spenat/grönkål eller mer efter smak
 • saften från1/2 citron eller så mycket som du gillar
 • 4 dl vatten eller kokosvatten

2. Äpple-ingefära-Citron

Särskilt bra för magen, uppiggande och faktiskt lite värmande till frukost.

 • 2 äpplen
 • 2 dl fryst avokado eller ananas (avokado är mer GI-smart och mindre sött)
 • saften från 0,5-1 citron
 • ca 1 cm ingefära
 • 60-100 g spenatgrönkål eller mer efter smak
 • 4 dl vatten

3. Mango-grönkål

Söt och god… tillsätt med fördel rejält med färsk mynta om du har.

 • 1 banan
 • 3 dl mango i bitar (frysta bitar)
 • 60-100 g grönkål
 • Saften från 1 lime eller 1/2 citron
 • gärna några kvistar mynta
 • 4 dl vatten

5. Avocado-Selleri

En riktigt utrensande nytto-dryck – inte lika söt som de ovan!

 • 1 stor avokado,
 • 2 stjälkar bladselleri
 • 1 stor gurka
 • 50d spenat, maché eller romansallad
 • Saften från 1 lime
 • 4-5 dl vatten

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d