Fikabröd/kakor kostråd Mellanmål Paleo Raw food SCD-vänliga recept Tårta Vegan/Växtbaserat

Raw morotskaka

En supergod mellis/fika-kaka! Mättande och näringsrik. Den här varianten gjorde jag med katrinplommon (istället för t.ex. dadlar som det såklart går att ersätta med). Katrinplommon har betydligt lägre GI-värde och lägre sockermängd än dadlar och det var jag ute efter den här gången. Ersätt gärna med dadlar för en mer publikfriande efterrättstårta till särskilda tillfällen.

Den här morotskakan är växtbaserad, vegan, Paleo, naturligt glutenfri, mjölkproteinfri, fri från vitt socker.

Extra om torkad frukt och blodsockerbalans

Dadlar bör man inte äta till vardags om man vaktar sina blodsockernivåer eftersom att de egentligen är alldeles för söta. De är mer en godis/dessert-ingrediens som man äter då och då. Inte så lätt att veta! Dadlar har blivit så populära i hälsosammanhang.

Men det är skillnad på torkad frukt och torkad frukt. Torkad aprikos, plommon och äpple har som ex. väldigt låg sockermängd och lågt GI-värde i jämförelse med dadlar. Viss torkad frukt kan för många gå bra som ingr. tillsammans med nötter och frön i rawfoodbakverk – alltså i någon kombination (vilket sänker totalt GI). Men det gör alltså också skillnad beroende på vilken torkad frukt man väljer.

GI-värde för olika torkade frukter:

 • Katrinplommon: 41
 • Äpplen, torkade: 41
 • Aprikoser, torkade: 44
 • Russin: 80
 • Fikon: 87
 • Dadlar, torkade: 147

Raw morotskaka

Många av ingredienserna kan bytas ut, solroskärnor och valnötter kan bytas mot andra nötter och frön. Hasselnötter, mandel, melonkärnor och pumpakärnor passar bra. Kokosmjöl kan bytas mot tex havregryn men öka mängden till ca dubbla och mixa grynen gärna. Jag har valt kokosmjöl bl.a. eftersom att det har högre andel protein och fibrer.

ca 12 bitar

 • 4 medelstora morötter
 • 1 dl solroskärnor
 • 2 dl valnötter
 • 2,5 dl katrinplommon (mjuka och saftiga)
 • 1,25 dl kokosmjöl
 • 1 tsk rivet apelsinskal
 • 0,5 tsk torkad ingefära
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk kardemumma
 • 0,5 tsk salt

Frosting

 • 2,5-3 dl (i torr form) cashewnötter, blötlagda minst 5h
 • 0,75 dl kokosolja
 • ca 3 msk honung eller 2 msk agave
 • 3-4 msk citronsaft
 • 0,5 dl vatten
 • 2 krm vanlijpulver
 • en gnutta salt

Riv morötterna fint. Mixa solroskärnor och valnötter till mjöl, som grovt mandelmjöl. Tillsätt katrinplommon och fortsätt att mixa tills att plommonen har bildat en deg med nötmjölet. Se till att katrinplommonen finfördelats. Överför blandningen till en bunke och blanda i morötter, kokosmjöl och smaksättning. Blanda väl med slev, gaffel eller handen.

Täck insidan av en form (jag använde ett anslag ca 22 cm) med bakplåtspapper eller pastfilm. Tryck i morotsdegen i formen, platt mot botten.

Gör frostingen: mixa alla ingredienser i en blender till helt slät konsistens. Smaka av med mer salt, sötma eller syra om du vill. Häll frostingen över kakan i formen och ställ i kylen för att stelna några timmar. Helst över natten.

(1) Comment

 1. Cecilia says:

  Istället för valnötter och cashewnötter, så bör man ju kunna använda mandelmjöl, hur mycket ska man ta då?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: