Lunch och middag Paleo SCD-vänliga recept Soppa

Rostad pumpasoppa med cashewgrädde och färsk majs

Smak av rostad vitlök och rosmarin med naturlig sötma från pumpan och lite äpple. Crunch och friskhet från färsk majs. Så gott! En soppa för säsongen av råvaror vi hittat till försäljning längs vägen här på Österlen. Den är mjölkfri och kan göras vegan beroende på vilken buljong man väljer.

Vi fick tag i spagettipumpa som är ljus i färgen och den kan självklart bytas mot annan pumpa t.ex. butternut-squash som är vanlig i butikerna. Majsen kan ersättas med t.ex. grönkålschips/stekpannefräst grönkål.

Om man vaktar mängden kolhydrater är spagettipumpa ett bra alternativ men ersätt kanske majsen då till rostad grönkål eller liknande.

Soppa av rostad spagettipumpa med färsk majs

ca 2 port

 • 1 halv spagettipumpa (ca 400 g – när den är rostad blir det mindre)
 • 1 liten gul lök, skalad och delad
 • 4 klyftor vitlök, skalade
 • 1 litet äpple, skalat, urkärnat och skuret i fjärdedelar
 • 2 kvistar rosmarin
 • salt och peppar
 • olivolja
 • ca 0,5 l benbuljong eller annan buljong
 • 2-3 msk cashewgrädde, mandelgrädde eller annan “grädde” (se beskrivningen)
 • citronsaft eller äppelcidervinäger efter smak
Topping
 • en kokt, färsk majskolv/eller ersätt med ett 2-4 blad grönkål
 • salt, peppar, olivolja
 • Tips: om du äter viss mängd ost/get- eller fårost är det gott att riva t.ex. lite peccorino över.

Cashewgrädde: Blötlägg cashewnötter minst 5 timmar. (Det behöver vara en viss mängd nötter för att det ska gå att mixa – ca 1,5-2 dl nötter (i torr form. Blir det cashewgrädde över är det gott att göra vaniljsås av eller blanda ut med mera vatten till mjölk.) Häll av vattnet och lägg nötterna i en blender. Tillsätt lite vatten, kanske 1 dl och mixa. Tillsätt mer vatten, lite i taget, till önskad konsistens. Skrapa ned sidorna ett par ggr i början. Fortsätt mixa tills att konsistensen är helt len och slät.

Skala pumpan och ta bort kärnor. Dela i stora klyftor och fördela ut på en plåt. Fyll på med lök, äpple, vitlök och rosmarinkvistar. Ringla över lite olivolja och salta och peppra. Blanda om bitarna och rosta i ugn i 200°C i ca 25 minuter tills att bitarna är genommjuka och fått en gnutta färg.

Ta ur ugnen och mixa de rostade grönsakerna (även bladen av rosmarin) i blender eller med stavmixer tillsammans med buljongen och “grädden”. Anpassa konsistensen med mer buljong/vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och citronsaft eller äppelcidervinäger. Värm upp soppan i en kastrull.

Majs/grönkål: Skär av majskornen från majskolven (kokt) och stek i lite olja med salt och peppar tills att kornen blir lite bruna. Servera soppan toppad med majsen. Om du väljer grönkål, ta bort stammen och hacka grönkålen grovt, stek i lite olivolja med salt eller olja in bladen lätt, salta och rosta i ugnen (200-225°C) i ca 10 minuter tills att de är relativt torra och frasiga.

Den här varianten på pumpasoppa är mer mättande med linser…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: