Jul kostråd

Varför planering för julen 2020 är viktig redan nu…

Veganska köttbullar – recept längst ned i inlägget

Lite tankar om det som kommer… Slutet av året är vanligtvis en tid som vi som vill leva hälsosamt gör “avsteg”. Vi kanske äter mer än vi vill eller mer av fel saker. Särskilt i december då alla julfiranden sätter igång äter många på ett sätt som de egentligen inte mår bra av. Frossandet och matsvinnet under julborden är också något som många av oss inte mår så bra av att delta i.

Jag och alla andra friskvårdsarbetare ser sedan en ökning av hälsosatsningar, bokningar och anmälningar med ungefär 50% i januari varje år. Det tyder bland annat på att många gör val innan årskiftet som inte är i linje med det de mår allra bäst av. Men vi kan hålla styrningen om vi ökar medvetenheten och skapar bättre förutsättningar för att lyckas!

-Hur vill jag må i slutet av året?

När vi ser framåt, visualiserar och planerar för vårt välmående så har vi större chans att lyckas med det vi vill. -Hur vill jag må i slutet av det här året? -Vilka val vill jag ha gjort vad gäller mat, umgänge, hälsa och hållbarhet? Bra frågor att ta sig tid att reflektera över.

För mig är det spännande att just i år få testa julbord i Stockholm med hälso- och hållbarhetstänk i samarbete med Julbordsmäklarna. Hur blir julen 2020? Inget är ju riktigt som förut just i år. Många törs inte ställa till med firanden hemma och restaurang- och service-branschen är tvungen att förändra utbudet, kanske särskilt kring jul. Man är i full gång med att lägga om inriktning till mer bordsservering och separata rum och mindre buffé.

Kan inte det till och med innebära en positiv utveckling för framtiden med just mindre frossa och matsvinn? Jag bara spekulerar… För mig känns det i alla fall spännande att just i år boka ett par julbord och på så sätt planera för julfrianden med bra känsla för hälsa och hållbarhet.

Det vi planerar för blir av…

Vi behöver planera lite annorlunda för hur vi kommer att umgås tillsammans med släkt, kollegor och vänner i år. Många av oss kommer att törsta efter gemenskap och umgänge samtidigt som hållbarhet, hälsa, säkerhet och miljö är mer centrala frågor än någonsin.

För mig känns det verkligen som ett bra sätt att sätta intentionen om ett hälsosamt december är att boka in träffar i december med just hälso- och hållbarhetsfokus. Är man del i en grupp där inte alla är hälso-nyfikna kanske man kan ta initiativ och boka något som passar en själv istället för att hänga på det andra gör?

När jul-ledigheten är över, vad önskar du att du har att se tillbaka på? Jag önskar att jag ser tillbaka på en orubbad känsla av hälsa och välmående, samtidigt som att jag har fått njuta och ha det trevligt tillsammans med andra!

Jag bokar mina julbord via julbordsmäklarna med hälso- och hållbarhets-inrikting lite längre fram under hösten…

(1) Comment

 1. Jasmine says:

  Håller med helt och hållet i det du skriver och blev nu förväntansfull inför december och juletider!
  På tal om planering inför jul: De senaste åren har en av favoriterna på familjens jul-gotte-bord varit en “Apelsin- och mandelkaka med saffran och choklad” som jag hittade receptet på från din blogg en gång i tiden. Tycks inte kunna spåra receptets existens här på hemsidan men har det sparat sedan länge. Kakan bakas på kokta apelsiner och smakar så gudomligt gott att jag skulle kunna leva på den. Runt varje jul blir det att jag bakar flera stycken och har med till vänner och familj. Det roligaste är när folk frågar hur den är gjord och jag börjar förklara:
  “Jo, först kokar man två hela apelsiner… haha, nej seriöst! jag är helt allvarlig. Först kokar man två hela apelsiner…”
  Brukar inte komma längre innan folk antingen brister ut i gapskratt eller är tvungna att fråga om de verkligen hörde rätt.

  Hur som helst, receptet är fantastiskt och det har uppskattats av, och delats till många.
  I år har jag dock gått över helt till att äta veganskt, efter några år på vegansk kost med inslag av fisk och ägg. Så slog det mig idag att jag inte kommer kunna njuta av min favoritkaka till jul om jag inte på något sätt lyckas göra den äggfri. Det svåra ligger i att hela receptet grundar sig i en stor andel ägg. Hela 6 stycken för en kaka vilket inte är något man ersätter sådär jättelätt.
  Så tänkte bara som en chansning fråga om du möjligtvis själv experimenterat med receptet eller helt enkelt har ett någotsånär motsvarande veganskt recept på apelsin- och saffranskaka?
  Skulle uppskattas något enormt om så vore fallet!
  Lär bli lite experimenterande själv annars men ville bara höra med dig. Om inte annan är det lite kul bara att framföra att receptet fortfarande används!

  Ta hand om dig och ha en fortsatt fin höst!

  Vänliga hälsningar
  Jasmine

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d