Lunch och middag Paleo

Marockansk lammgryta

Det här blev en av de godaste grytor jag har ätit och jag kommer definitivt göra den igen. Idéer från flera olika recept har lett fram till min egen variant av marockansk lammgryta – tagine-style. Den är absolut tillräckligt god att göra som bjudrätt.

Man behöver inte en tagine, en traditionell lergodsgryta från Marocko för att göra en gryta i samma stil. Långkok funkar såklart super i vanlig järngryta antingen på spisen eller i ugnen. I ugnen kan man varsamt tillaga en gryta över dan eller natten på lite lägre temperatur; 100°C. Det är bara att först koka upp grytan, ställa in i ugnen på 100°C och lämna uppåt 8h.

Grytan blir oerhört smakrik från massor av inflammationsdämpande kryddor som kanel, ingefära, kummin, gurkmeja och kardemumma. Mycket smak av citrus skapar balans med tomat och sötma från russin och gräddighet från mandel. (Russin kan bytas mot annan torkad frukt, tex klippta bitar av torkad aprikos eller uteslutas. Mandeln kan ersättas av cashewnötter eller uteslutas (men då ändras karaktären på grytan något).)

Marockansk lammgryta

Servera med råris, blomkålsris (då blir det en paleo-rätt) eller quinoa.

ca 6 port

 • Ca 1 kg lammkött; grytbitar, med eller utan ben (gärna med och gärna några bitar med märg)
 • salt
 • 2-3 msk olja
 • 1 stor eller 2 mindre, gul lök hackad
 • 2 cm bit färsk ingefära, skalad, finriven
 • 4-6 vitlöksklyftor, tunt skivad
 • ca 3 msk tomatpuré
 • 1,5 tsk mald kanel
 • 2 tsk mald spiskummin
 • 2 tsk mald koriander
 • 0,5 tsk chiliflakes
 • 1,5 tsk gurkmeja
 • 0,5 tsk svartpeppar
 • 1 tsk mald kardemumma
 • 2 lagerblad
 • 1 dl russin
 • 1,5 dl mandlar
 • Saft från 1 citron plus ca 3 skurna remsor citronskal (skär med potatisskalare). Kan ersättas med apelsin
 • 1 burk krossade tomater
 • 2 medelstora morötter i stora bitar
 • Vatten
Topping
 • 1 rödlök, mycket tunt skivad
 • 1 dl myntablad, grovt hackade
 • ½ pressad citron

Skär lammköttet i lagom stora bitar, ca 3-5 cm och salta runt o,. Hetta upp olja i en gryta eller stekpanna och stek några köttbitar i taget så att de får stekyta. Lägg färdigstekta bitar åt sidan. Tillsätt, fräs löken, ingefära och vitlök i olja under omrörning tills att löken mjuknat och blivit genomskinlig.

För tillbaka lammet till grytan och tillsätt tomatpuré och kryddor. Fortsätt fräsa under omrörning ibland tills blandningen doftar rostat och tomatpurén har mörknat och börjat fastna i botten grytan. Tillsätt lagerblad, russin, mandlar, citron, krossad tomat och morötter. Fyll upp med vatten så att det precis täcker. Sänk värmen till medel-låg och låt grytan sjuda under lock. Låt sjuda 1,5-3 timmar tills att köttet är så mört att det går att dela med gaffel.

Nu kan man välja att antingen servera grytan som den är med hela bitar mandel och morot osv. ELLER mixa den slät… Det gjorde jag vilket ger en gräddig, len och tjock gryta. Mandeln mixas helt slät och bidar med gräddighet till såsen. Om du väljer att mixa – separera ut allt kött och mixa resten i en kraftig blender på högsta hastighet. För sedan över allt tillbaka till grytan och koka upp och smaka av med salt, peppar osv.

Blanda ingredienserna till toppingen och servera som tillbehör.

(1) Comment

 1. […] Marockansk lammgryta Snabb nudelsoppa Pannbiff med blomkålspuré med peccorino Grillad kyckling med hummus och rostad tomat Mättande, proteinrika sallader på olika sätt utan gluten och mjölk […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d