Brunch Frukost Jul Vegan/Växtbaserat

Risgrynsgröt med kokosmjölk (mjölkfri, vegan)

Risgrynsgröt är gott och juligt och går hur bra som helst att göra helt mjölkfri. Det blir supersmarrigt att koka gröten på kokosmjölk! Smaken av kokosmjölk går dessutom fantastiskt bra ihop med julens andra smaker som tex. kanel, apelsin och saffran. Det är alltså väldigt gott att använda gröten till julens desserter som ris á la malta eller gotländsk saffranspannkaka.

Gör man gröten till dessert kan man välja att använda en ”extra creamy” kokosmjölk eller om man vi ha den lite fettsnålare kan man instället dra ned på mängden vanlig koksmjölk och öka på med vanligt vatten.

Ett annat tips om man vill ha gröten lite mer GI-vänlig och mer näringsrik, är det bara att använda ett klibbigt fullkornsris. Saltåkvarns och Risentas fullkornsris tycker jag funkar bra. Gröten kan då behöva koka lite längre och den blir inte lika klibbig som med vanligt vitt grötris men det blir ändå väldigt bra!

Risgrynsgröt med kokosmjölk (mjölkfri, vegan)

4 port

  • 2 dl ekologiskt grötris eller klibbigt fullkornsris (brukar utmärkas av korta, runda gryn och alltså inte långa, avlånga)
  • 7 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 kanelstång

Gör så här:

  1. Blanda vatten, grötris och salt i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Koka under lock på låg värme i ca 10 minuter.
  2. Tillstätt sedan kokosmjölk och kanelstång och koka upp igen – passa så att gröten inte kokar över.
  3. Låt gröten koka på mycket svag värme tills att gröten är klibbig och fast, cirka 40 minuter. Rör då och då och smaka av så att risgrynen är genomkokta och klibbiga.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d