Fikabröd/kakor Glutenfritt kostråd SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Kardemummakakor med russin (paleo, vegan)

Lite sega och knapriga småkakor med mycket smak av kardemumma och med russin och mandel. Oemotståndligt goda! Enkla att göra är dom också med få ingredienser.

Sötningen utgörs av en liten mängd kokossocker men som ger mycket smak. Kokossockret kan ersättas av honung eller annat brunt socker men inte med sukrin, björksocker eller liknande eftersom att sockret är det som gör att kakorna håller ihop. Jag har angett en minsta mängd som behövs för konsistensen men den kan ökas om man gillar sötare smak.

Kardemummakakor med russin (paleo, vegan)

De här minikakorna passar perfekt till en espresso eller såklart kopp te. Tips: var noga när du måttar och använd måttsats-mått.

ca 18 st (1 plåt)

  • 5 dl mandelmjöl
  • 4-5 msk kokossocker (kan ersättas med honung eller annat brunt socker. Om du ersätter med honung – dra då ned mängden vätska)
  • 4 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 0,75 dl russin, ev. hackade

Värm ugnen till 175°C och förbered en plåt med bakplåtspapper. Mät upp och blanda alla ingredienser väl i en skål/bunke. Degen blir ganska fast och lätt att forma. Om den blivit för kladdig så att den smetar – tillsätt extra mandelmjöl, om det blivit för smulig – tillsätt en gnutta mer vatten. Tillsätt väldigt lite vatten i taget, några droppar – det blir lätt för mycket. Forma små bollar av smeten med händerna. Fukta händerna med vatten om det behövs – om det klibbar. Platta ut bollarna till runda kakor på plåten, de ändrar inte form under bakningen så forma dom som du vill att de ska se ut från början. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Gräddnings-tiden beror på din ugn och hur blöt degen blev. Kakorna ska vara gyllen-gräddade, ha stelnat men vara lite mjuka. Låt svalna på plåten så gör eftervärmen att de torkar lite extra.

(2) Comments

  1. Petra says:

    Underbart goda kakor och lätta att göra😊Tack för alla fina recept👍

  2. Vilket härligt och gott recept. Tack så mycket. Jag provade att ha i lite kakao och en extra skvätt vatten. Då blev det choklad- och kardemummamums 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: