Hälsofilosofi kostråd

– Mår du dåligt av nyttig mat? – “Tål” du inte grönsaker eller frukt?

Min mage tål inte frukt/grönsaker/baljväxter – varje gång jag testar så reagerar magen och jag får ge upp!”  Eller: ”Jag är för hungrig och deppig varje gång jag byter mer hälsosamt.”

Kanske upplever man snabb/trög/svullen mage, huvudvärk, ont i musklerna, att man känner mig ängslig, orolig, mår illa, sover dåligt osv av växtbaserad kost eller av att äta mer grönsaker. Det är vanligt att uppleva rejält med obehag när man byter kost – men för de allra flesta handlar det om en viktig övergående fas, trots att det verkligen kan känns som att man nästan inte ”tål” den nyttiga maten.

Detox är naturligt…

Kroppen detoxar helt naturligt, utan att vi gör en specifik kur eller diet som heter detox. Detox (kroppens automatiska utrensning) sker hela tiden i varje ögonblick genom tarmar, organ, hud och andedräkt.

När vi gör en förändring som bara innebär att äta mindre av det dåliga och mer av det bra och kanske dricka mer vatten och mindre kaffe, så kan kroppen rensa ut mer än tidigare – och det känns

Tillsammans med den omställning av tarmfloran vi går igenom när vi byter råvarugrupper som bas för vår kost (om vi t.ex. byter bröd och ost mot mer grönsaker och frukt) – så kan det innebära kraftiga detox-symtom. Av att bara äta mer grönsaker och frukt! Alltså inte bara när vi går på en strikt juice-fasta.

Det är väldigt synd att många backar i den fasen och tolkar symtom som snabb mage och huvudvärk som att man ”inte tål” grönsaker, frukt eller annat.* Det är förståligt (!) men synd för att mår ju så himla bra sen när fasen är över.

Besvären många upplever med te.x. grönsaker, frukt eller och en generellt mer ”hälsosam” kost har alltså inledningsvis att göra med detoxsymtom och omställning av bakterifloran i tarmen – vilket är tecken på att något är bra händer! Vet man inte att det är så, är det lätt att tro att man inte ”tål” det nya sättet att äta.

Hur lång tid tar det?

Det kan ta tid för vissa med detox-fasen och för tarmfloran att ställa om sig. Tyvärr är det ju ofta de som mest behöver utrensingen som upplever de kraftigaste symtomen under längst tid. De allra flesta tar sig igenom den värsta utrensningen på 3-7 dagar, men för andra tar det längre tid – uppåt två veckor eller mer.

Om det känns riktigt trögt och jobbigt, sakta ned tempot och introducera t.ex. mer grönsaker och frukt i långsammare takt och drick mer vatten. Men självklart, sök hjälp om det inte verkar bli bättre av sig själv. Det kan också hjälpa att stötta med tillskott av Saltsyra och matsmältningsenzymer och probiotika.Under onlineprogrammet har deltagarna tillgång till material, varandra i facebookgruppen och till mig för frågor och pepp under den här fasen. Trots att deltagarna är informerade om vad som kan hända så är många ändå förvånade över allt hur pass mycket kroppen påverkas av att vi byter kost. Både erfarenheten av hur dåligt man kan må i detoxfasen och hur bra man mår efteråt förändrar de flestas perspektiv på hur pass stor betydelse maten har för vår hälsa för resten av livet.

Att tillåta sig själv den här processen är väl värt det eftersom den i slutändan leder till bättre förutsättningar för läkning och att man mår långt mycket bättre än innan.

Saker man kan göra när det är som värst…

  1. Drick mer vätska under dagen – gärna i form av örtte eller varmt vatten med ingefära/citron.
  2. Rör på kroppen genom träning, det är bra, men undvik riktigt hård träning några dagar i början om du mår dåligt. Träna lite mindre intensivt och vänta in mer energi.
  3. Gör stretchövnngar – gärna yinyoga.
  4. Ta magnesiumtillskott ca 400 mg per dag om du har muskelkramper eller även om du är förstoppad.
  5. Drick citronvatten eller till och mer en hemmagjord elektrolytdryck varje dag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: