Brunch Glutenfritt

Amerikanska glutenfria fullkornspannkakor med havre och chia

Sjukt goda naturligt glutenfria fullkornspannkakor! Fluffiga och saftiga. Många “nyttiga” pannkaksrecept innehåller mycket ägg (vilket jag gillar och ofta föredrar!) men den här gången ville jag göra lite mer traditionella amerikanska pannkakor – om än fortfarande näringsrika och väldigt nyttiga. Så är du någon som tycker att alla “nyttiga” pannkakor bara smakar ägg så kommer du att gilla dom här.

Med mer traditionella menar jag mer lika ursprunget och med en sammansättning med ganska mycket mjöl och lite ägg. Det här gör att pannkakorna går att frysa in och tina i brödrosten. Praktiskt som mellis eller snabb frukost.

Amerikanska glutenfria fullkornspannkakor med havre och chia

För att snabbt köra ihop smeten så att havregrynen också finfördelas lite så använder jag stavmixer eller blender. Har du inte stavmixer eller blender kan du ersätta havregrynen med ca 1,25 dl havremjöl.

Näringsberäkning per port: 370 Kcal, 14g protein*, 19g fett*, 32g kolhydrater, 10g fibrer

*Tips: halvera mängden matfett i receptet om du vill ha mer energisnåla pannkakor. Tillsätt gärna 2-4 msk kollagenpulver för att öka proteininnehållet.

2-3 port

 • 2 ägg
 • 4 dl valfri mjölk
 • 2-3 msk smält smör, ghee eller kokosolja (plus extra till stekning)
 • 100 g (ca 2,5 dl) havregryn
 • 1,25 dl bovetemjöl (kan ersättas med teff eller durra)
 • 2 msk chiafrö eller 4 msk linfrö
 • 2 tsk bakpulver
 • ca 0,75 tsk salt
 • ev. någon sötning, t.ex. 1 msk honung/agave om du vill (jag använde inte det)
 • ev. 0,5 tsk vaniljpulver

Till serveringen

 • gärna mycket färsk frukt, t.ex. banan
 • bär, blåbär och jordgubbar passar
 • ev. lönnsirap eller honung till servering
 • ev. kokosyoghurt eller grekisk yoghurt

Mät upp alla ingredienser i en bunke eller blender och mixa till en slät smet. (Har du inte stavmixer eller blender kan du ersätta havregrynen med ca 1 dl havremjöl). Låt smeten stå i minst 5 minuter, gärna lite längre, det ger fluffigare och saftigare pannkakor. Havregryn skiljer sig väldigt mycket så man kan behöva anpassa mängden vätska. är smeten väldigt tjock – tillsätt lite mer vatten. Värm upp en stekpanna till medelhög värme och stek plättar, 8-10 cm i diameter i det matfett du valt, ca 2 minuter på varje sida. Du vet att du ska vända när smeten har höjt sig, även i mitten och man kan se bubblor.

(3) Comments

 1. […] Amerikanska pannkakor (paleo) Amerikanska pannkakor med havre Amerikanska glutenfria fullkornspannkakor med havre och chia […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: