Tillbehör

Nyttig coleslaw på olika sätt

Äter jag den här salladen varje dag? Ja, nästan tror jag… Alltså varianter av. Kålsallad kan man bli beroende av – så gott! Att förbereda strimlad vitkål och riven morot och förvara i kylen underlättar vardagsmatlagningen och garanterar att man får i sig en nyttig sallad varje dag. Nu finns färsk vitkål som är mycket mjukare och mildare…

Nyttig coleslaw innebär en sallad av mycket strimlad vitkål, morot, och kanske grönkål som bas och smaksättning med en liten mängd hemmagjord majonnäs, lite extra äppelcidervinäger, salt och peppar. Variera med olika örter, strimlat äpple, finhackad rödlök eller salladslök, kanske pressad vitlök och dijonsenap osv. Beroende på vad du ska servera den till för mat.

En bit kyckling eller fisk tillsammans med en stor portion av den här salladen och kanske rostad sötpotatis eller quinoa till är perfekt enkel och god vardagsmat.

Jag har nästan alltid hemmagjord majjonäs i kylen som också är ett sätt att underlätta vardagsmatlagningen. Jag gör en stor sats på helt ägg eller på äggula. Gärna med kallpressad rapsolja, det gillar jag. Gör man inte det kan man blanda neutral rapsolja och kallpressad. Se recept på snabb-majonnäs med stavmixer längst ned i inlägget!

Nyttig coleslaw

Gör en stor sallad på en höft eller följ receptet

ca 2 port

 • ca 300 g fint strimlad vitål
 • ca 200 g grovt riven morot
 • 2-3 blad grönkål, finhackad
 • 2 msk hemmagjord majonnäs, se recept nedan eller gör vegan-majonnäs
 • 1-2 msk äpplecidervinäger eller citronsaft
 • 1-2 krm salt
 • 1-2 krm svartpeppar

Valfritt

 • 1 äpple, tärnat ellet strimlat
 • 3 salladslökar, fint strimlade
 • 2-4 msk syrade grönsaker tex surkål eller mjölksyrad morot bidrar med goda bakterier och lite syrlig smak.
 • 1 klyfta pressad vitlök
 • hackad persilja eller ramslök

Blanda alla grönsaker med majonnäs, lite extra äppelcidervinäger och kryddor.

Majonnäs med stavmixer (klart på 1 minut)

ca 2,5-3 dl

 • 1 ägg
 • 2 dl rapsolja, jag gillar kallpressad men tänk på att det smakar mycket. Välj neutral rapsolja om du vill eller blanda hälften hälften
 • 1,5 tsk dijonsenap
 • 1-2 krm salt
 • 1-2 msk citronsaft eller äppelcidervinäger

Knäck ägget i en hög, smal bägare så att det ligger på botten och häll oljan över. Ställ ned stavmixern ända ned på botten och kör stavmixern på full effekt. Låt mixern gå några sekunder medan du håller den still mot botten och börja sedan vicka fram och tillbaka och sakta röra stavmixer uppåt tills att all olja mixats ihop. Smaksätt med övriga ingr. och blanda lite till. Håller sig över en vecka i kylskåp – minst två skulle jag säga.

Är rapsolja onyttigt? Rapsolja har en bra blandning av Omega-3 och Omega-6. Livsmedelsverket står fast vid att rapsoljan är nyttig för att den innehåller fleromättade fetter. De som förespråkar LCHF eller Keto osv framhåller att fleromättade fetter från veg. oljor inte är så nyttiga som man tror utan att mättade fetter är bättre. Det finns mer forskning på att fleromättade fetter är nyttigt än det gör på mättade fetter, men jag tror också som hög-fetts-förespråkarna att mättat fett har sin viktiga plats i en balanserad kost och att tidigare kopplingar kring mättat fett och hjärt/kärlsjukdom haft att göra med feltolkningar.

(1) Comment

 1. […] …användas i nyttig coleslaw […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: