Fikabröd/kakor Frukost Mellanmål Vegan/Växtbaserat

Frukostkakor utan gluten och socker

För dig som vill ha ett snabbt, näringsrikt och energirikt alt. till frukost för blodsockerbalans och hormonbalans…

Kvinnor som stressar, tränar tidigt på morgonen, har småbarn eller ammar är i extra stort behov av en bra frukost för stabilt blodsocker, mentalt fokus och kraft att orka dagen. Har man knappt om tid är den här typen av kakor perfekt som frukost eller mellis tillsammans med frukt och bär och kanske lite nötsmör.

En näringsrik och bra, glutenfri och mjölkfri frukost för blodsockerbalans och hormonbalans innehåller protein, kolhydrater, fibrer och fett. Den här frukosten ger allt man behöver, även om det blir lite lågt med protein. Vill man, kan man byta ut lite av havren mot proteinpulver, t.ex. havreprotein eller ärtprotein. Ät tillsammans med frukt och bär.

Jag förespråkar väl kanske att sitta ned och äta frukost i lugn och ro men måste man ta med frukost till jobbet eller äta på vägen så är de här kakorna åtminstone bra näringsmässigt och ger stabil energi som man står sig på. En eller två kakor tillsamman med en frukt är faktiskt en bra och rejäl frukost!

Liten frukostportion: 1 kaka, 1 banan eller äpple, ev. 10 jordgubbar, ev. 1-2 tsk nötsmör
Stor frukostportion: 2 kakor, 1 banan eller äpple, ev. 15 jordgubbar, ev. 2-3 tsk jordnötssmör

Frukostkakor

Kakorna är alltså inte knapriga och inte heller särskilt söta, bara naturligt söta av bananen – tänk mer grötfrukost i sötningsgrad. Vill man minska sötningen ytterligare är det bara att utesluta russinen. Vill man göra nyttig fika av kakorna är det bara att tillsätta lite kokossocker eller agave.


Näringsberäkning (1 kaka): 145 kcal, 5 g protein, 7 g fett, 13g kolhydrater, 4 g fibrer


8 st (1 frukostportion: 1-2 kakor, 1 mellisport: 1 kaka)

 • 75 g (ca 0,75 dl) mandelsmör, jordnötssmör, tahini eller solrosfrösmör
 • 150 g (ca 1,5 ) banan
 • 75 g (ca 2,25 dl) havregryn
 • 2 krm tsk salt
 • 1 tsk kanel
 • 30g 8ca 0,5 dl) russin
 • 35 g pumpafrö (ca 0,5 dl) eller hampafrö (4 msk)
 • 35 g mandel eller nötter (ca 0,5 dl) – grovhackade
 • 2 msk chiafrö eller 4 msk linfrö
 • ev. 2-3 msk lönnsirap eller honung (jag hade inte det)

Värm ugnen till 175°C. Mixa eller mosa bananen ihop med nötsmöret tills att bananen är slät, utan klumpar. Mät upp och blanda alla torra ingr. för sig, tillsätt till banan/nötsmöret och rör ihop med gaffel till en klibbig deg. Låt gärna stå några minuter. Klicka ut smeten i 8 delar – ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut och forma deg-klickarna tex med baksidan av en sked. Grädda i 15-20 minuter.

(2) Comments

 1. Lou says:

  Det står både kmr och tsk för salt, är det krm som gäller?

 2. […] – bästa kombon! Någon mer som älskar? De här kakorna är den sötare varianten av de frukost/melliskakor jag lade upp recept på för ett par vecka sedan. Näringsrika och goda men lite sötare och […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d