kostråd Paleo Vegan/Växtbaserat

Vilket är hälsosammast? Äta kött eller växtbaserat?

Deltagarnas bilder från tidigare omgång av 21 dagar ren och läkande mat

Är det bra att äta kött och animalier eller ska man satsa på 100% växtbaserat? Vilket är hälsosammast? 

Man kan tex inte strunta i att äta mycket grönsaker när man äter kött och andra animalier…MEN det är faktiskt lättare att äta hälsosamt och få i sig allt man behöver när man äter från djurriket och man behöver ”tänka mindre”. När man äter växtbaserat ÄR det svårare att täcka näringsbehovet och man MÅSTE äta mer varierat och se till att äta fullvärdiga måltider frukost, lunch och middag. Med fullvärdiga menar jag näringsmässigt; bestående av bra balans protein, kolhydrater, fett och råvaror av bra kvalitet med högt näringsinnehåll. 

Att sätta igång och äta växtbaserad kost och hålla den dieten några månader/något år är för de flesta inga problem. Många mår bättre och känner sig piggare och friskare. Det är på längre sikt brister kan uppstå med olika problem som följd. Tex hormonobalans eller trötthet. 

Deltagarnas bilder från tidigare omgång av 21 dagar ren och läkande mat

Väljer man att äta 100% växtbaserad kost så innebär det alltså ett åtagande (enl. min erf klar många det bra men många andra har sämre kunskap än vad de själva kanske är medvetna om). Man behöver alltså grundläggande kunskaper i näringslära och veta hur man ska få matlagningen till vardags att fungera i praktiken för att äta 100% växtbaserat på lång sikt. Läs mer…

Under onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat kan man välja själv om man äter vegan/100% växtbaserat eller om man äter fisk, ägg, kött osv. Kostråden utgår bl.a. från funktionsmedicinskt tänk kring mat som medicin och såklart även grundläggande vetenskapsbaserat nutrition. Programmet går ut på att hitta ett hållbart sätt att äta på som passar en själv och utforska det som verkligen känns rätt. Måttet på om en kosthållning fungerar är att man känner skillnaden och verkligen mår bättre.

Deltagarnas bilder från tidigare omgång av 21 dagar ren och läkande mat

Den kosthållning jag förespråkar och som jag själv njuter av har jag beskrivit i min bok Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker och är den vi äter under onlineprogrammet ”21 dagar ren och läkande mat”.

Maten är på samma gång…

  • antiinflammatorisk
  • basbildande
  • blodsockerbalanserande
  • och främjar god tarmflora

…d.v.s. vi lyfter blicken och ser till flera läkande och vitaliserande principer.

Nästa start av onlineprogrammet är 22 augusti läs mer:

(1) Comment

  1. […] Vilket är hälsosammast? Äta kött eller växtbaserat? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: