kostråd

Kosttillskott för hormonell balans

Tyvärr kopplar inte alla sina symtom till hormonell obalans och något man faktiskt kan göra något åt. Många av oss har lärt oss leva med kraftiga obalanser som något “normalt”. Det är inbäddat i kultur och sammhälle att kvinnor ska dölja och känna skam över sin trötthet, pendlande humör, känslighet, smärta, fertilitetsproblem, klimakteriebesvär osv osv…

Symtom på hormonell obalans är många och kan se olika ut, men pendlande humör, sömnproblem, trötthet och nedstämdhet är vanligt. Stress, fel kost och olika preventivmedel är de vanligaste orsakerna till att obalanserna uppstått. Det här inlägget ger tips på tillskott som är till hjälp för att stötta hormonuppbyggnad.

Lista några symtom på obalanser i kroppens könshormoner

 • PCOS
 • PMS
 • PMDS
 • oregelbunden menstruation
 • utebliven menstruation
 • ilska, oro, pendlande humör
 • minskad sexlust
 • minnessvårigheter
 • sömnbesvär
 • infertilitet eller svårigheter att bli gravid
 • hormonell akne
 • I klimakteriet: vallningar, trötthet, torra, sköra slemhinnor mm.
 • kronisk inflammation

Hjälper verkligen kosttillskott?

Kosttillskott kan verkligen ha avgörande positiv inverkan på vägen mot hormonell balans! Vill man ha hållbara resultat går det självklart inte att ersätta bra kost och stressreduktion med att äta tillskott. För att tillskotten ska ha effekt behöver man ta dom i högsta rek. dos, konsekvent under en längre period tillsammans med livsstilsförändringar. Men livsstilsförändringar kan absolut inledas med en period av att äta kosttillskott för att hjälpa kroppen på traven och komma igång.

Tillskott av vitaminer och mineraler hjälper inte över en natt, utan snarare inom några veckor/månader. De hjälper heller inte lika tydligt om man ofta glömmer att ta dom. Om du satsar på att behandla dig själv med kosttillskott rekommenderar jag att du gör en satsning på minst 3 månader för att känna av effekt. För att ge sig själv en stabil grund att stå på kan man äta tillskott under 1 års tid.

Läs mer om mat och hormoner – 6 riktlinjer för hormoner i balans.

Lista kosttillskott för att balansera hormoner

OBS! Den här listan är för dig som vill prova tillskott som friskvård och följa rek. dos på förpackningen. För grava sjukdomstillstånd så ska man inte experimentera själv utan ta hjälp. Som första steg av sjukvården: både läkare och gynekolog. Man behöver t.ex. se till att testa alla hormoner för att ta reda på vilka som ligger högt och lågt och hos läkare utreda andra ev. orsaker (ex sköldkörtel, järnbrist osv). Tycker man inte att man få rätt hjälp t.ex. remiss till provtagning – byt mottagning och läkare. Nästa steg eller direkt så kan man ta hjälp av funtkionsmedicinare/näringsterapeut som man göra ytterligare tester. Då får man en mer individuell uppsättning kosttillskott som man också kan ta i högre dos.

Länkat hittar du särskilt utvalda kosttillskott från Pureness som jag samarbetar med till 20% rabatt. För 20% rabatt* – fyll i kod i kassan: Nilla20 

Här hittar du alla de rek. tillskotten som finns hos pureness samlade.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: