kostråd Temabrev - månadsmedlemmar

v. 45 Energi, motivation – toppar, dalar och sug – vad beror det på?

svampragu med grönkål och hasselnötter

Innehållet i veckobrevet den här gången tar upp några punkter som är viktiga för att identifiera grundorsaker till beteenden vi har kring mat och vår energi… veckans råvara, veckans meny, veckans bak, veckans dessert osv…

Energi (både fysiskt och känslomässig) och hur vi relaterat till mat och sådant som ger energi är något vi behöver utvärdera i processen när vi vill genomföra hållbara förändringar av kosten. Men kanske särskilt när vi vill gå ned i vikt. Därför är veckobrevet den här gången relaterat till de tidigare veckornas tema viktnedgång.

Energi; fysisk och känslomässig – toppar, dalar och sug – vad beror det på?

Att vara aktiv och få saker gjorda – ger oss energi om det är så att vi känner meningsfullhet och glädje i det vi gör. När vi istället upplever att vi snabbt dräneras på energi, kanske upplever toppar och dalar eller att vi inte har tillräckliga “reserver”, så är något ur balans med utgångspunkten för våra handlingar. Vi kanske drivs av en känsla av måsten, tvång och att försöka “överleva” och inte av lust och inspiration?

Det här är vanliga, automatiska utgångspunkter för våra val och handlingar i vardagen. De flesta av oss har lärt oss att om vi kämpar på och kör över våra fysiska impulser så gör vi något bra. Men i längden fungerar det inte att köra över våra grundläggande behov utan att det leder en obalanserad relation till sådant som kompenserar för energi – tex mat, socker och kaffe.

Ofta är det alltså på en grundläggande nivå och någon form av underskott har uppstått, kanske både känslomässigt och fysiskt. Har vi t.ex. under dagen kompromissat med våra grundläggande behov av bra mat, andningspauser, att dricka vatten, att rensa tankarna o.s.v så kommer kroppen och hjärnan att signalera om ”quick-fixes” som kompensation – t.ex. mer kaffe, godis, glass eller alkohol.

Det kan finnas fysiska orsaker men även känslomässiga och mentala som uttrycker sig fysiskt när vi varje dag blir trötta och dränerade. Något, någon, gamla tankemönster eller en kombination av saker har dränerat oss på energi under dagen. Hur vi förvaltar vår energi genom våra val har lett till ett underskott.

Att vi känner att vi när vi är mitt i en energidipp ”förtjänar en belöning” tyder kanske också på att vi har gett bort något/spenderat vår energi på något som vi undermedvetet anser att vi bör få något tillbaka för ”få betalt” för. Alltså vi har gett något som vi egentligen inte hade till övers. Vi har gett av oss själva fast vi kanske inte innerst inne ville…

Vi kan förebygga att vi blir dränerade genom att känna efter hur vi kan spendera och investera vår energi bättre. Som exempel: Vill vi att lunchrasten sväljs upp av att sitta i allvarliga samtal med en krävande kollega – eller behöver vi en kort promenad för att syresätta kroppen och rensa hjärnan? Har vi stannat upp och tagit vatten- och andningspauser under dagen? Eller är frågan mycket större än så? D.v.s. bör vi kanske byta jobb/relationer helt och hållet? Osv, osv…

Känns det lättare att hoppa på en ny diet än att varva ned?

Att våga se sig själv och att tillgodose sina egentliga behov som att vila extra mycket, ligga ned och vara sjuk tills att man blivit frisk eller stå upp för sina behov inför andra är ofta läskigt för många och kan kännas för stort att ta itu med.

Känns det lättare att hoppa på en ny diet än att varva ned? Då är det nog att varva ned som är viktigare än någonsin. Att välja rätt kost bör komma från en ärlig plats av att vilja må bra – inte från ett läge av att uppfatta sig själv som någon som är trasig och måste fixas. Du är bara mänsklig; att du behöver vila, dricka ordentligt med vatten, andas lugnt och djupt, vila när du varit sjuk, inte tänka för mycket på andras problem utan fokusera mer på det som gör dig själv glad osv… är grundläggande behov. Att du har dom och tillgodoser dom gör dig inte svag eller trasig utan ytterst normal!


Navigering Smak för hälsa

  • Hitta premiuminnehåll här… 
  • Hitta vanliga frågor och svar om medlemskapet här…
  • Hitta alla veckobrev här…
  • Hitta veckomenyer här

Kål

Veckans råvara: Kål

Kål är den perfekta vardagsgrönsaken! Billig och extremt nyttig och användbar. Kål innehåller vitaminer, antioxidanter och massor av fibrer. Kål stärker därför immunförsvaret, håller tarmarna i form och är en bra grönsak för att stärka leder och senor. Om man ska välja ut en enda sak som man kan lägga till för att öka hälsovärdet på vardagskosten så är det att äta kål i större mängder dagligen! 

Alla sorters kål är nyttiga så blanda och variera. Rödkål och vitkål är lika varandra i näringsvärde men att blanda upp med lite rödkål ökar mängden antioxidanter. Grönkål innehåller extra mycket fibrer och är som annan kål rik på C-vitamin men även och betakaroten och kalcium.


Veckans recept

Frukost

Lunch

Toppa den här salladen med stekt tofu, kyckling eller fisk.

Middag

Vegan:

Veckans dessert

Veckans bak

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d