Bröd Glutenfritt kostråd Vegan/Växtbaserat

Bovetebröd med hasselnötter och russin – naturligt glutenfritt

Bovetebröd med hasselnötter och russin

Ett saftigt, rejält och gott bröd som mättar till frukost eller som matbröd. Ingredienserna är få, ekonomiska, och enkla att få tag i så det här är ett perfekt vardagsbröd. Skiva upp bovetebrödet, frys in och tina direkt i brödrosten. Om du vill ha ett neutralt bröd utan nötter och russin är det bara att utesluta. Eller ersätt nötterna med tex. solroskärnor för ett nötfritt bröd.

Det mest populära bröd-receptet på bloggen genom tiderna hittills är bovetefrallorna. Frallorna liknar det här brödet i smak och konsistens.

Receptet är baserat på bovetemjöl som är naturligt glutenfritt, milt för magen och är basiskt. Det används traditionellt i blinier och är ett bra näringsrikt glutenfritt alternativ till vetemjöl eller rågmjöl. Trots namnet är det inte släkt med vete eller andra sädesslag. Bovete höjer blodsockret långsamt som innebär lågt glykemiskt index (GI).

Bovetebröd med hasselnötter och russin – naturligt glutenfritt

 • 850 g (8,5 dl) vatten, fingervarmt
 • 50 g (0,5 dl) olja
 • 25 g jäst eller 2 tsk torrjäst
 • 1 msk honung (kan uteslutas)
 • 500 g (ca 8,25 dl) bovetemjöl
 • 40 g* psylliumhusk eller psylliumfröskal, använder du våg går det bra att använda vilken psylliumfröskal som helst men inte om du omvandlar till volym*
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk fänkålsfrön, mortlade eller brödkrydda (kan uteslutas)
 • 3 dl hasselnötter, grovt hackade
 • 1,5 dl russin

*Om man ska omvandla mått till volym (och inte väga) så är nödvändigt att du använder rätt psyllium-produkt. För att få rätt omvandling behöver du använda en finmalen psylliumprodukt som Finax Psyllium, Fiberhusk eller Lindros Psyllium EKO. Då är omvandlas 10g finmalt psylliumfröskal = 1 exakt matskedsmått. Det går inte att höfta med ungefärliga mått. Det går inte bra att använda hela psylliumfrön. Läs mer…

Blanda ut jästen (om du använder färsk jäst) i vattnet i en bunke och rör ihop till en degvätska med olja och honung. Mät upp och blanda alla torra ingredienser (inkl torrjäst om du använder det) och tillsätt till degvätskan. Vispa hastigt ihop till en tjock smet med ballongvisp, elvisp eller degblandare. Börja vispa direkt eftersom att smeten snabbt tjocknar. Tillsätt nötter och russin och blanda. Det ska bara bli en jämn smet och det behöver inte vispas eller knådas en längre stund.

Låt degen stå i ca 15 minuter och svälla. Ta försiktigt upp degen och mjöla den runt om och placera på bakplåt klädd med bakplåtspapper eller väl mjölad. Forma brödet så högt som möjligt eftersom att det plattar ut sig lite under jäsningen. Låt jäsa under bakduk i 60-75 min. Värm ugnen till 225°C. Skåra ev. ytan på brödet försiktigt om du vill med en vass kniv. Grädda brödet i minst 60 min långt ned i ugnen. Grädda uppåt 75 minuter om du vill ha rejäl skorpa. Ta ut och låt brödet svalna helt eller nästan helt innan du skär i det. Annars kan det kladda ihop.

(4) Comments

 1. Jolie Hammarin says:

  Ska det vara varmluft eller inte?

 2. Annika says:

  Ett av de godaste bröd jag någonsin har ätit, alla kategorier! Hade i valnötter, hasselnötter och pumpakärnor.

 3. […] Bovetebröd med hasselnötter och russin – naturligt glutenfritt […]

 4. Rafael says:

  Tack för detta recept! Fantastiskt gott och smaken är det närmsta man kommer ett ”riktigt” bröd. 
  Efter att ha bakat ett tiotal limpor har jag gjort lite justeringar till receptet. 

  -Ökat saltet till 3tsk – blev godare smak 
  -Minskat phsyliamhusk till 30gr – fungerar hur bra som helst och jag tycker att brödet blir luftigare.
  -Häller smeten direkt i brödform där den får jäsa 15+60min – mindre kladd och ingen skillnad på resultatet. 
  -Pumpakärnor – ihop med russin fantastiskt gott. 
  -Gjutjärnsform – ger den bästa gräddningen och skorpan 

  Ha det bäst! 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d