kostråd Temabrev - månadsmedlemmar

v. 46 Vad det är du fortsätter att göra – som du inte bör göra – för att må bättre?

Veckans tema: Vad det är du gör för att må bättre som du inte bör göra?

Under processen av läkning eller förändring uppåt på hälsotrappan kan man också behöva utvärdera vad det är man inte behöver/bör göra som man ständigt försöker om och om igen – trots att det inte ger effekt. Att hoppa på en ny kur, ny diet, lägga till fler och fler kosttillskott eller satsa på ett nytt träningsprogram har för många blivit ett sätt att undvika att ta itu med det man egentligen behöver göra; det som man egentligen vet är mest kärleksfullt mot en själv.

När jag själv kommit i obalans – så har jag oftast känt av det i kroppen som stelhet och svullenhet och på sömnen. Då tror jag ofta spontant att jag behöver yoga mer och äta bättre. Men med lång erfarenhet av självransakan så vet jag (om jag är ärlig) att det kanske är att koppla av jag egentligen behöver: att logga ut, skratta, umgås, gråta ut, konfrontera en ohållbar relation/situation eller meditera. Enkla saker som gör underverk för hälsan. Men trots att jag ”vet” är det svårt att komma ur spiraler av beteenden.

Den verkliga nyckeln till ett nytt liv med hållbar hälsa…

En fälla som väldigt många hamnat i är att kämpa sig igenom det ena hälsoprogrammet (kost, träning osv) efter det andra för att ständigt återfalla i gamla mönster medan känslan av misslyckande eller otillräcklighet bara växer och växer. Det som många tänker är att ”när jag väl gått ned i vikt” eller ”när jag nått mina träningsmål” så kommer en känsla av inre frid att infinna sig och man kommer äntligen känna att man duger.

Det är lätt att falla för illusionen att vår egen känsla av tillräcklighet är rotad på ett fysiskt/praktiskt plan – men känslan av att duga som man är helt och hållet rotat på en känslomässig nivå och hålls på plats av mentala strukturer (tankar). I jakten av att springa ifrån eller i försöken att stänga ute smärta och otillräcklighet så springer vi samtidigt ifrån förmågan att uppleva välbehag och långsiktig hälsa. För att uppleva en känsla av tillräcklighet och att duga är det nödvändigt att inte längre ljuga för oss själva om vad problemet egentligen handlar om.

– Men det funkar ju för andra?!

När någon gått igenom en positiv fysisk förändring som man sedan bibehåller och dessutom i samma veva uppnår allt annat man har önskat – så kan det se ut som att t.ex. viktnedgången eller den vältränade kroppen ledde till att personen blev lycklig. Förklaringen – om man ställer några följdfrågor – är ofta att personen antagligen hade hälsosamma känslomässiga och mentala strukturer redan innan för att hantera ”framgång” – eller så läktes dom i processen av den fysiska satsningen.

Som ex. – när någon äntligen står upp för sin hälsa och nya matvanor så leder det till diskussioner i de nära relationerna. Utan att kanske tänka på det som en följd av den nya kosten så har man även tagit itu med gamla negativa relationsmönster. I och med att man blev tvungen att utveckla självrespekt så kunde omgivningen plötsligt ge respons på den. Det i sin tur gav en ny känsla av att vara sedd och uppskattad på ett autentiskt sätt. Det kan se ut som att förändringen var ytlig men den skedde garanterat på fler plan än ett.


Navigering Smak för hälsa

  • Hitta premiuminnehåll här… 
  • Hitta vanliga frågor och svar om medlemskapet här…
  • Hitta alla veckobrev här…
  • Hitta veckomenyer här

Veckans råvara: rödbeta

Rödbeta är näringsrik och innehåller bl a folsyra, vitamin B6 och kalium. Den är rik på nitrat som har flera goda egenskaper, bl.a . Rödbetan har traditionellt använts för behandling av olika sjukdomstillstånd, framför allt mot åkommor i magen och tarmen men även till olika tillstånd som förknippas med blodet.

Rödbetor innehåller mycket antioxidanter och fytonäringsämnen, som nitrat och betanin som ska ha en kärlvidgande och blodtryckssänkande effekt som man anser förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Det finns också belägg för att rödbetor kan öka uthålligheten hos idrottare.

  • Sänker triglyceriderna i blodet och minskar risken för sjukdom i hjärta och kärl.
  • Sänker blodtrycket.
  • Förbättrar prestationsförmågan hos idrottare.
  • Har en positiv effekt på leversjukdomar.
  • Minskar risken för förkylningar.
  • Har en skyddande effekt på mage och tarm och sägs förebygga risken för magsår.

Viktigt att veta

För de allra flesta är rödbeta jättenyttigt och en riktig superfood. Att äta mycket rödbeta (stora mängder ofta) ska göras med försiktighet av personer som har någon form av njursjukdom. Rödbeta innehåller oxalsyra, vilket är naturligt förekommande i många livsmedel. I till exempel spenat, rabarber, rödbetsblad och kakao kan det finnas mer av syran. Det är alltså inget problem för de allra flesta att äta och bryta ned, men vissa personer verkar vara mer känsliga för oxalsyra. Friska personer måste som ex. äta flera kilo rabarber eller rödbeta för att riskera symtom på förgiftning. Men om man har många diffusa hälso-obalanser, samtidigt som man äter väldigt hälsosamt och har gjort det över lång tid, så kan man testa att dra ned på råvaror som innehåller mycket oxalsyra och se om det blir bättre.

Veckans recept

Veckans frukost

Veckans lunch

Veckans middag

Veckans bak

Veckans dessert

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d