Bröd

Glutenfria solrosfrallor med havre och teff

Receptet är baserat på bovetefrallorna som är det mest klickade på bloggen någonsin, hittills… men det är ett par nya bröd recept som ligger tätt efter nu… T.ex. sodabrödet och bovetebröd med hasselnötter och russin.

Supergoda, saftiga och näringsrika frukostfrallror, naturligt glutenfria, bakade utan mjölmix med näringsrika solroskärnor i degen.

Bovetefrallorna, som är utgångsreceptet, är särskilt uppskattade av familjer eftersom att de liknar vanligt bröd så mycket i smak och konsistens och är barnvändliga. Samtidigt som de är bakade av naturligt glutenfritt mjöl utan stärkelse så att de är fiber och näringsrika. De här frallorna passar också på samma sätt de flesta smaklökar.

Glutenfria solrosfrallor med havre och teff

ca 20-22 st

 • 25 g jäst
 • 9 dl svalt vatten (fingervarmt om du vill att det ska jäsa snabbare)
 • 2 msk olja
 • 2 tsk salt
 • 350 g havremjöl (ca 7 dl)
 • 200 g teffmjöl eller rårismjöl (ca 4 dl)
 • 40 g psylliumhusk/psulliumfröskal/fiberhusk*
 • ev. 2-3 tsk brödkrydda eller mortlade fänkålsfrön
 • 2 dl solroskärnor

*Fiberhusk/Psylliumfröskal/psylliumhusk är alla malt psylliumfröskal. Om du har våg spelar det ingen roll vilken typ av fröskalsprodukt du använder (grovmald eller finmald/pulveriserrad). Men om du ska måttomvandla till volym/msk så måste du använda finmalen, pulveriserad psylliumfröskal så som Fiberhusk eller Lindroos Psyllium eller Finax Psyllium. Dessa går att omvandlda enl följande: 10g=1 msk (OBS! måttsatsmått, måtta noga). Läs mer här…

–Vad kan man ersätta Fiberhusk med? Svar: Fiberhusk är ett produktnamn för finmalet psylliumfröskal – det går att ersätta med andra märken av finmalet psyllimfröskal tex Lindroos och Finax, Psyllium rakt av. Det går även att ersätta i vikt men inte volym med grovmalet psylliumfröskal som tex Helhetshälsa Psylliumfröskal


 1. Rör ut jästen i vattnet med oljan i en bunke eller degblandare.
 2. Mät upp torra ingredienser för sig och och blanda ihop dom. Rör sedan hastigt ut i degvätskan, allt på en gång antingen med slev eller i degbalandare. Vispa ihop och fortsätt att blanda någon minut. Konsistensen blir först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig.
 3. Låt degen svälla i ca 10-15 min.
 4. Antingen klickar du ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked eller så blöter du händerna men olja när du formar bullarna. Det kan vara lite kletigt, men det ska gå relativt bra att rulla bullar. Pudra dem sedan med lite mjöl för att få en fin yta och ev några solroskärnor.
 5. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 75-90 min. Om frallorna inte jäst upp ordentligt, låt dem jäsa lite till. Hur snabbt de jäser beror på temperatur på degvätskan och temperatur i köket.
 6. Värm under tiden upp ugnen till 225 °C varmluft och grädda sedan frallorna i ca 20 min.
 7. OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom o-övertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop.

(3) Comments

 1. Nathalie says:

  Går dessa att jäsa med bikarbonat och äppelcidervinäger?

 2. Henrik says:

  Hej och tack!
  25 g torrjäst eller färsk jäst?

 3. […] Glutenfria solrosfrallor med havre och teff […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: