kostråd Temabrev - månadsmedlemmar

v. 47 All hållbar förändring är ögonblicklig…

Var är det som får det att plötsligt klicka? Hur har det gått till när vi plötsligt har förändrat relationen till mat – så att vi börjar äta på ett sätt som faktiskt är sunt på ett hållbart sätt? För att vi vill!

Intressant eller hur? Om jag ställer mig de frågorna som kostrådgivare och coach så vet jag att svaren är individuella men att det ändå finns en process som är sig lik för alla.

För det första är det bra om vi börjar äta på ett sätt som normaliserar relationen till hälsosam mat så mycket som möjligt. Det är viktigt att få en upplevelse av hur bra kost ”känns” i kroppen. Och jag menar då absolut inte hur en kraftig viktnedgång kanske motiverar! Genom att börja äta på ett visst sätt med intentionen att vi startar en dialog med kroppen – snarare än inleder ett krig mot den – så infinner sig steg för steg mer och mer tillit.

När vi kommit till en brytpunkt och är redo för nästa steg…

Förändring handlar alltid om ett beslut. En brytpunkt. Du kanske har kommit till vägs ände och det är dags att lämna gamla mönster och vanor bakom sig? Då inleds förändringen med ett beslut. 

Att genomgå förändringar kan vara smärtsamt och jobbigt – men oftast handlar det värsta motståndet om vår benägenhet att hålla fast vid det bekanta och invanda och rädsla inför det nya och okända.

Att genomföra förändringar rent praktiskt, konkret är oftast inga problem. Det kan vara jobbigt att ta steget och man kanske möter utmaningar på vägen, men beslut fattade med ärliga intentioner om verklig förändring kommer att ge positiva resultat. 

All förändring är ögonblicklig

All förändring är ögonblicklig.. jo, det stämmer faktiskt om man tänker efter. Innan förändringen sker kanske vi ser den framför oss, vi kanske trånar eller jobbar mentalt på att förbereda oss på förändringen under lång tid. Men när det verkligen är dags för förändringen så sker den i ett ögonblick. Plötsligt är vi t.ex. på andra sidan av att välja hälsa för att vi vill och inte för att vi måste…

Är du nöjd med din nivå av hälsa just nu? 

När vi väl tagit ett ärligt beslut om att må bättre för att vi förtjänar det, så landar också insikten att det vi mår allra bäst av är att ha en trygg relation med oss själv på ett inre plan. Det handlar alltså inte om att hitta en ny teori, diet eller guru att följa. Att lära oss att lyssna på oss själva och att helt enkelt genomföra det vi vet är rätt är nyckeln till långsiktiga resultat. 


Navigering Smak för hälsa

  • Hitta premiuminnehåll här… 
  • Hitta vanliga frågor och svar om medlemskapet här…
  • Hitta alla veckobrev här…
  • Hitta veckomenyer här

Veckans råvara: svarta bönor (och andra bönor)

Svarta bönor är milda i smaken och populära inom det mexikanska köket. Passar i grytor, soppor, att göra biffar av och i bakning! Bönor innehåller mycket järn, proteiner, fibrer och antioxidanter. De är både en bra källa till protein och långsamma kolhydrater – dvs kolhydrater med lågt GI (glykemiskt index). De innehåller även magnesium, mangan och vitaminer som vitamin B1 och andra B-vitaminer.

Svarta bönor är goda att marinera i lite lime, olivolja, vitlök och färsk koriander eller persilja och tillsätta till sallad för att öka mättnad och mättnadstid.

Viktigt att veta

Om man äter mycket nötter, frön och baljväxter så får man i sig massor av nyttigheter – men alla frön och grödor innehåller även lektiner som ibland kallas antinutrienter. Ämnen som kan verka negativt på näringsupptaget. Läs mer om lektiner här…Stor andel lektiner i maten kan innebära ett problem över tid för vissa känsliga personer. Därför är det viktigt att blötlägga baljväxter (bönor och linser) och om man äter stor mängd nötter/frön varje dag och om man planerar att fortsätta äta så på lång sikt.

Mitt råd är alltså; blötlägg alla baljväxter. Nötter och frön kan man se till att blötlägga en del av det man äter om man äter mycket i vardagskosten. Det är för de allra flesta inte nödvändigt att blötlägga allt av det man äter, även om man äter nötter och frön varje dag.

Veckans recept

Veckans frukost

Veckans lunch

Veckans middag

OBS väl värt tiden det tar att blötlägga och kok! De här bönorna är sååå goda. Storkok! Förbered en-två dagar i förväg. Väl värt eftersom att sedan har du flera portioner att frysa in eller förvara i kylen.

– Servera de här bönorna tillsammans med råris eller quinoa, hemmagjord salsa och sallad. Om du vill lägger du till stekt kyckling.

Veckans bak

Veckans dessert

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: