Brunch Frukost Jul Mellanmål

Saffranspannkaka (utan gluten, mjölk och vitt socker)

Luciafrukost eller frukost alla dagarna i december? Saffranspannkaka gjord av gröt kokad med kokosmjölk; receptet lade jag upp i förrgår. Oootroligt gott och snällt till frukost, brunch, lätt lunch, kvällsmål eller mellanmål i december. Min är utan komjölk och vitt socker. Jag tycker att kokosmjölk passar perfekt till risgrynsgröt – tycker inte det smakar kokos på ett sätt som tar över utan gifter sig med smakerna av riset och i pannkaka saffran. Smaker som går ihop alltså!

Servera med rårörda bär och kokosyoghurt, kokosgrädde, cashewgrädde, getyoghurt eller annan yoghurt som du tycker passar. med låg sockermängd passar den här saffranspannkakan till frukost och brunch under decepmber.

De gånger jag äter vitt ris är till särskilda tillfällen som till jul. Man kan ersätta vitt grötris med nakenhavre eller råris för en fullkornsvariant. Här är tips på grötris: Grötris KRAV. Hitta fler tips här…

Saffranspannkaka (utan gluten, mjölk och vitt socker)

Förbered frukostar eller mellanmål: Gör saffranspannkakan, dela i bitar och förvara i kylen. Ta fram en bit i taget, vär på om du vill och servera till frukost.

ca 8 port

Till servering
  • 0,5-1 dl per port. raw sylt = tinade frysta bär: hallon och blåbär eller hjortron passar. Antingen osötat eller rårör med valfri mängd lönnsirap eller honung.
  • ca 0,5 dl per port. kokosyoghurt, kokosgrädde, cashewgrädde, getyoghurt eller annan yoghurt som du tycker passar. Rör gärna den “grädde” eller “ghurt” du väljer med vanlijpulver och ev. en gnutta sötning.
  • ev. extra sötning om det är till dessert eller fika. T.ex. lönnsirap

Tips mjölkfri “grädde” och yoghurt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Häll gröten i en bunke.  Mortla saffran om det behövs till ett fint pulver och rör ner i gröten. Hacka mandeln eller pistagen grovt och blanda ner den i smeten. Tillsätt resterande ingr. och rör ihop till en smet. Smaka av med salt och sött som du vill. Häll smeten i en bakplåtsklädd ugnsform (ca 30×20 cm). Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Servera ljummen tillbehören.

(1) Comment

  1. […] Risgrynsgröt med kokosmjölk i ugn Saffranspannkaka (utan gluten, mjölk och vitt socker) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: