kostråd Temabrev - månadsmedlemmar

v. 50. 4 oväntade tips: hur vi förebygger för bra vanor och hälsa under jul/nyår

Många väljer att “fuska” under jul/nyår och äta det som serveras helt eller delvis. Andra har bestämt sig för att inte göra avkall på de vanor och rutiner som man mår bäst av. Valen vi gör måste få vara individuella. Det viktigaste är att göra så gott man kan och att verkligen känna in vad som innebär för mycket kompromiss med oss själva. Tycker du att det är jobbigt att stå upp för hälsosamma vanor – ta gärna upp funderingar i facebookgruppen.

Här kommer en lista som gör det lättare att “må bra” och utifrån det lättare göra positiva val.

4 tips för hälsa som hjälper oss “hålla oss på banan”

1. Syresättning (andas) hjälper mot sug!

Helt utan att andra märker något kan du själv fokusera på att andas bättre i alla sammanhang. Under ledigheten, tänk på din andning. Syresättning är den primära förutsättningen för cellerna att återuppbyga sig på det sätt som de behöver. Många av oss behöver lära om hur man andas, den naturliga andningen med hela magen och överkroppen. Tänk ett sovande spädbarn. Yoga, andningsövningar, och vissa guidade mediationer är bra för att träna upp korrekt andning. OBS! Även rejäl avslappning är en bra andningsövning eftersom att vi då djupandas och slutar “panikandas” högt uppe i bröstkorgen.

När kroppen är väl syresatt och vi andas djupt med buken så aktiveras det parasympatiska nervsystemet och vi har mindre stress i kroppen. Med mindre stress, mer syre till hjärnan så tar vi långt mycket mer balanserade beslut.

2. Vätskebalans (vatten) ger bättre återhämtning

Med bra vätskebalans kan kroppen rena sig själv och “detoxa” för att fungera optimalt. Oavsett vad annat du väljer att dricka under ledigheten så är det extra viktigt att dricka mycket rent, klart vatten när vi intar annat som är vätskedrivsnde.

Under helger då vi äter mycket generellt och kanske extra mycket av sött så behöver kroppen extra mycket vatten. När vi dricker för lite stannar en massa skräp och orenheter kvar i kroppen, med ett ordentligt flöde rensas allt slagg bort.

3. Rörelse

Promenader räcker och gör så otroligt stor skillnad! Promenader hjälper med andningen (punkt 1) och skapar flöde i kroppen. Ta minst en promenad om dagen under ledigheten? Att röra på kroppen kopplar samman höger och vänster hjärnhalva och vi upplever mindre stress och tar mer balanserade beslut. Rörelse skapar flöde så att cellerna syresätts, blodet transporterar runt näringsämnen och alla funktioner i kroppen kommunicerar. Rörelse möjliggör förändring, när något är stilla händer inget – det säger ju sig själv.

4. Reducerad stress

Långvarig stress är oerhört skadlig för en mängd funktioner i kroppen och utarmar kroppen. Stress är en kraftfull antagonist till alla åtgärder man kan ta till för att skapa balans. Hitta vilka metoder som helst som reducerar din stress och välj dem! Prioritera dem! Har du shcemalagt guidade meditationer eller liknande? Vad har du för metoder att “rensa skallen”?

Du som varit med i 21dagarsprogrammet har tidigare haft tillgång till den här härliga ljudfilen med avkopplade musik och särskilt utvalda äkande ljud som verkligen rensar energier – perfekt för just nedvarvning. Jag rek. att lyssna i lurar!

5. Frukt och grönsaker är våra bästa vänner

En kost baserad på grönsaker (till stor del färska, råa grönsaker) ger kroppen alla byggstenar, fibrer, enzymer och näringsämnen den behöver för att fungera optimalt. Oavsett hur du väljer att äta under jul och nyår kan du alltid öka mängden grönsaker och frukt så att balansen blir bättre!

Ju mer naturlig, ursprunglig och ren kosten är, desto bättre. Att fylla halva tallriken med grönsaker (med stor variation) är en bra tumregel. Kanske går det att hålla sig till?

Navigering Smak för hälsa

 • Hitta premiuminnehåll här… 
 • Hitta vanliga frågor och svar om medlemskapet här…
 • Hitta alla veckobrev här…
 • Hitta veckomenyer här

groddat bovete
Gillar du hummus?

Veckans råvara: Bovete

Vad är bovete bra för?

Bovete är ett naturligt glutenfritt sädesslag (frö) och har inget med vete att göra överhuvud taget. Det har odlats och använts traditionellt i tusentals år. Den mest berömda traditionella användningen är i franska galetter som gör helt på bovete. Bovete innehåller relativt höga värden vitaminer, mineraler och antioxidanter. Jämförbart med andra sädeslag har bovete relativt lågt glykemiskt index och bra andel fibrer. Bovete innehåller faktist fullvärdigt protein – dvs alla de essentiella aminosyrorna. protein i bovete. 11g protein per 100g.

Tycker du inte om smaken av bovete? Jag håller med om att bovete om det används ”fel” kan vara riktigt trist! Du som inte gillar bovete har du provat mina bröd-recept? Absolut, strunta i att göra gröt av bovete om du inte är ett fan av bovete-smaken men uteslut inte mjöl som ingrediens i bröd och pannkakor! Har du provat bovetepuffar? 

Varför ska du äta bovete? 

Tips på bovete i olika former

 • Helt bovete – Perfekt till raw-food-gröt och/eller när du vill grodda bovete hemma (groddad bovete passar även till frukosten nedan). Välj mellan vitt-grönt bovete och den bruna sorten. Den vita sorten passar bäst för groddat bovete.
 • Boveteflingor – använd istället för eller i kombination med havre till gröt eller i din egen granola.
 • Krossat bovete – Krossat passar till gröt eller skållat i bröd.
 • Bovetemjöl – är ett av de mest användbara och prisvärda naturligt glutenfria mjölsorterna.
 • Bovetepuffar – Toppa smootheibowls eller annan frukost med din egen müsli gjord av nötter, torkad frukt och bovetepuffar.
 • Bovetenudlar (sobanudlar) är traditonella japanska nudlar – supergott i buljong och klara soppor!
 • Bovetepasta är väldigt gott alternativ till annan fullkornspasta
 • Andra nudlar med bovete tex dessa med sötpotatis (supergoda)

Veckans recept

Frukost

Byt frukosten mot julvört som du bakar själv. Hitta recept här…

Lunch

Middag

Den här middagen kan du äta vegetarisk/vegan som den är eller om du vill: lägg till kyckling eller kanske vilt-eller lammfärsbiffar?

Veckans bak

Veckans bak är ett sött recept den här gången eftersom att julen närmar sig – under frukost hittar du länk till julvört!

Dessert

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: