SCD-vänliga recept Tillbehör

Örtmajonnäs (paleo)

Örtmajonnäs – så himla enkelt och användbart. Gör egen majonnäs med bra råvaror och mixa i valfria örter. Dill och gräslök passar till klassiska svenska rätter istället för gräddfil och hollandaise osv…. Basilika och vitlök blir underbart till kött och kyckling.

– Är rapsolja nyttigt? I rapsolja finns högre andel omega-3-fett än andra vegetabiliska oljor som kroppen inte kan bilda själv. En bättre blandning av Omega-3 och Omega-6 kan man säga. När man väljer bort “dåliga” fetter i kosten så är det raffinerade oljor, härdade fetter och för hög andel Omega6 som man ska undvika. Men Omega6 är också nödvändiga fettsyror så man ska inte undvika det helt. Att ersätta mjölkprodukter med en blanding av vegetabiliska oljor tex rapsolja och olivolja, nötter, frön, avokado, koksmjölk, kokosolja, fet fisk osv ger en bra balans av fettsyror.

Dieter som t.ex. LCHF, Paleo och Keto tycker man ska föredra kokosolja, olivolja och smör och undvika tex rapsolja. Man anser att fleromättade fetter inte är så nyttiga som man tidigare trott. Min uppfattning är att det finns mer forskning som visar att de fleromättade fetterna är nyttiga och att de också är det – MEN att den forskning som visar att mättat fett ska undvikas så mycket som möjligt antagligen är missvisande.

Skriv ut receptet

Örtmajonnäs (paleo)

Örtmajonnäs – så himla enkelt och användbart. Gör egen majonnäs med bra råvaror och mixa i valfria örter. Dill och gräslök passar till klassiska svenska rätter istället för gräddfil och hollandaise osv…. Basilika och vitlök blir underbart till kött och kyckling.
MåltidTillbehör
KökPaleo, SCD
Nyckelordmjölkfritt, paleo
Tillagningstid: 5 minuter
Portioner: 4 dl

Ingredienser

 • 2 st äggulor
 • 2 msk äppelcidervinäger eller citronsaft
 • 2 tsk dijonsenap (kan ersättas med lite extra äppelcidervinäger)
 • 3-5 dl olja Ju mer olja, desto tjockare konsistens. Jag brukar använda 2 dl neutral rapsolja och 1 dl kallpressad rapsolja eftersom att kallpressad är lite nyttigare och jag gillar smaken!
 • 0,5 tsk salt
 • 1-2 dl örter tex: 0,5 knippe gräslök + 0,5 knippe dill eller 2 dl basilikblad + 2 klyftor vitlök.

Instruktioner

 • Vispa samman äggula, vinäger, senap och salt i en bunke. Vispa i oljan lite i taget, droppvis i början, tills såsen blir tjock och ljus. Ha inte i för mycket olja på en gång, då riskerar såsen att spricka.
 • Efter att en halv deciliter är invispad i äggulorna kan du börja tillsätta mer och mer.
 • Tillsätt örterna och mixa med stavmixer till slät konsistens. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt och peppar. Håller minst 1 vecka i kylskåp.
Skriv ut receptet

Örtmajonnäs med helt ägg (kräver stavmixer)

MåltidTillbehör
KökKeto, Mjölkfritt, Paleo, SCD
Nyckelordmjölkfritt
Tillagningstid: 5 minuter
Portioner: 4 dl

Ingredienser

 • 1,5 msk äppelcidervinäger eller citronsaft
 • 2 tsk dijonsenap
 • 1 st ägg
 • 3-5 dl olja Ju mer olja, desto tjockare konsistens. Jag brukar använda 2 dl neutral rapsolja och 1 dl kallpressad rapsolja eftersom att kallpressad är lite nyttigare och jag gillar smaken!
 • 0,5 tsk salt
 • 1-2 dl örter 0,5 knippe gräslök + 0,5 knippe dill eller 2 dl basilikablad + 2 klyftor vitlök.

Instruktioner

 • Knäck ägget i en hög mixerkanna som tillhör stavmixern. Tillsätt senap och vinäger och häll sedan försiktigt ner olja i kannan utan att röra runt – ägget måste vara kvar på botten och oljan ska lägga sig ovanför.
 • Sänk ned mixerstaven i kannan rakt ned till botten och klicka på start. Kör mixern i några sekunder och rör sedan mixerstaven väldigt försiktigt uppåt så att oljan mixas in. Fortsätt mixa till en slät och tjock majonnäs. 
 • Tillsätt örterna och mixa med stavmixer till slät konsistens. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt och peppar. Håller ca 1 vecka i kylskåp.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: