kostråd Temabrev - månadsmedlemmar

v. 51 ”just nu är jag inte tillräckligt stark att ta obehaget av att möta andras reaktioner”

Apelsinchoklad doppade nötter
Nötter i apelsinchoklad – smält choklad, riv i skal av apelsin och blanda med valnötter. Fördela ut på bakplåtspapper och låt stelna.

-Hur hanterar jag situationer när man är firar jul med andra?

Hur mycket förstör det om jag tar ett glas bubbel eller en bit tårta på festen? -Hur hanterar jag situationer när man är firar jul med andra? De här frågorna för alla som tar sig igenom satsningar på hälsan. behöver reflektera över hur man själv tar ställning… Ungefär så här brukar jag svara deltagare under onlineprogrammen och kostklienter:

Att stå upp för sig själv och sina behov är nästan alltid ett känslomässigt problem snarare än ett praktiskt. Att välja den mat som passar på en buffé eller be om alternativ till tex sås eller dryck innebär för det mesta inga praktiska svårigheter. Det handlar istället om att hantera andras reaktioner eller bearbeta sina förväntningar om andras reaktioner.
 

”just nu är jag inte tillräckligt stark att ta obehaget av att möta andras reaktioner”

Att stå upp för sig själv och sin hälsa handlar om att göra val som hedrar en själv. För vissa betyder att vara tydlig mot andra utåt och gå igenom obehaget av att inte veta vad andra ska tycka, för vissa handlar det om att hitta en balans där ”fusk” känns som äkta gemenskap och inte bara ett försök att inte stöta sig med andra och passa in.

Ibland behöver man hedra att ”just nu är jag inte tillräckligt stark att ta obehaget av att möta andras reaktioner”. Då är det antagligen bäst att skjuta på det och för tillfället ”spela med”. Det kan alltså också vara ett sätt att hedra sig själv – att inte utmana sig själv för mycket utan ta processen steg för steg.

Det är alltså personligt tycker jag hur man ska hantera sådana situationer men det bästa brukar vara att utgå ifrån att de största problemen handlar om relationer och hur man möter vad andra ska tycka.

Vad gäller frågan ”förstör det att ta ett glas bubbel eller en bit tårta” – det handlar helt och hållet om syftet med varför man beslutat sig för att avstå från början skulle jag säga. Att göra avsteg från sin egen hälsoplan på en fest är självklart oftast inga problem fysiskt/praktiskt – för hälsan handlar det alltid mer om helheten än om enskilda tillfällen. Men känslomässigt kan det alltså ha större betydelse och där äv vi olika! Vad som funkar för någon, funkar inte för någon annan…

-Vad/vilka val under jul/nyår kommer att få dig att “må bra”?

Navigering Smak för hälsa

 • Hitta premiuminnehåll här… 
 • Hitta vanliga frågor och svar om medlemskapet här…
 • Hitta alla veckobrev här…
 • Hitta veckomenyer här

Veckans råvara: Valnöt

Valnötter är lite extra nyttiga nötter och även lite extra goda, eller hur? De två främsta hälsofördelarna man kan nämna med valnötter är att de innehåller en bra andel vegetabiliskt omega3 och mycket vitaminer och antioxidanter. Mer specifikt innehåller valnötter särskilt järn, B6, folat, zink, selen och magnesium vilket gör att de är särskilt bra nötter för hormonhälsa!

Nötter har blivit ett populärt mellanmål och ingrediens i raw-food-bakverk de senaste åren vilket verkligen är en positiv trend! Men ja, det kan bli för mycket av det goda… nötter är kaloririka och innehåller sk. antinutrienter som kan blockera näringsupptaget bl.a. om man får i sig för mycket. MEN! I en balanserad och varierad kost är det svårt att få i sig för mycket! De som lever 100% växtabaserat eller raw food kan behöva läsa på och få koll – de flesta andra kan med lugn äta mer av nötter och baljväxter eftersom att fördelarna överväger de eventuella nackdelarna.

Vad gäller kcal så är det kanske inte främst just nötter man bör dra ned på – nyttigt fett som nötter innehåller – ger bra blodsockerbalans och mättnad och innehåller mycket näring. Men det beror självklart på vem som tolkar också… det är inte bra att överdriva konsumtionen heller som sagt….

Valnötter passar i

 • paj (!)
 • köttfärslimpa
 • rostade i sallad
 • som de är i sallad
 • i rawfood-bollar

Valnötters näringsvärde – 100 gram valnötter

 • 592 kalorier
 • 20 gram proteiner
 • 12 kolhydrater
 • 62 gram fett

Veckans recept

Frukost

Veckans lunch

Grönkålspesto kan också serveras på julbordet! Gör grönkålspesto och servera en riklig mängd (0,5-1 dl per port) till naturligt glutenfri pasta. T.ex.Servera med sallad och ev. extra protein, tex kokta, svarta linser eller kyckling.

Veckans middag

Veckans middag är också ett julbordstips. Tjälknöl är fantastiskt kallskuret kött som tillagas extra långsamt. Går att göra på både vilt och lamm. Till middag, servera med ljummen potatissallad eller rostade rotfrukter och vitlöks eller örtmajonnäs.

Veckans dessert

Veckans bak

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: