kostråd Temabrev - månadsmedlemmar

v. 52 Hur man lyckas med ett nyårslöfte i 6 steg…

Lite nystarts-inspiration inför 2022… När vi byter kost och vanor som är mer i linje med vårt högsta bästa så ska det verkligen inte innebära att vi slutar med sådant vi älskar och gillar –  om det känns så så är vi på fel spår. När vi börjar med en ny kost så måste det kännas lustfyllt och inspirerande, åtminstone till viss det, för att vi ska lyckas upprätthålla vanorna långsiktigt.

När vi väl tagit ett ärligt beslut om att må bättre för att vi förtjänar det, så landar också insikten att det vi mår allra bäst av är att ha en trygg relation med oss själv på ett inre plan. Det handlar alltså inte om att hitta en ny teori, diet eller guru att följa. Att lära oss att lyssna på oss själva och att helt enkelt genomföra det vi vet är rätt är nyckeln till långsiktiga resultat. 

Stegen i veckans mail är menade att ge hjälp att forma en plan framåt som går att följa och som man lyckas med. Programmet 21 dagar ren och läkande mat har ett holistiskt perspektiv vilket innebär att vi inte enbart fokuserar på maten i sig utan även vanor, miljö, relationer, relationen till kroppen och till mat i dagliga mail och i onlineforumet.

Hur man lyckas med ett nyårslöfte i 5 steg…

1. Vet med absolut säkerhet vad det är du vill.

Även om det låter självklart så är det inte det. De flesta avger nyårslöften utan att de är helt i kontakt med vad de egentligen – eftersom att de kanske inte undersökt exakt vad det är de vill. Man vet oftast bättre vad man INTE vill. För att lyckas med det vi vill åstadkomma behöver vi vara i daglig kontakt med vårt mål – hur det känns, hur vi mår när vi har uppnått målet.

Om vi säger att du vill uppnå en sund och frisk kropp så är det för de allra flesta lättare att lista alla symtom och egenskaper du inte längre vill ha. Det är ju ett väldigt viktigt första steg men det är lika viktigt att inte stanna kvar vid det steget utan vetan när det är dags att gå vidare till nästa – att sikta framåt.

Ett exempel skulle vara ”Nästa år vid samma tid så känner jag mig smärtfri och tillfreds med mig själv. Jag är stolt och glad över vad jag har åstadkommit, för att jag vet och känner att jag har gjort mitt bästa och stått för mina beslut och löften till mig själv”.

Uttryck med tydlighet för dig själv det du vill. Du kan säga det högt och skriva ned det. På så sätt råder det inga tvivel om vad det är du önskar dig. ”Det du önskar kan du få…” Det vill säga bara om du VET vad du önskar dig och uttalar det för dig själv så är du öppen för att gemomgå förändringen och att själv ta steg emot att göra något för att vara mottaglig för förändring.

2. Visualisera ditt framtida jag

Visualisering är för det mesta avgörande för att uppnå det vi önskar – inte för att det är något magiskt utan för att vi helt enkelt är mer mottagliga för det vi har först tänkt på och har bilder av inom oss än sådant som vi inte vågat föreställa oss. Visualisering ska alltid vara förknippat med positiva känslor för att det ska fungera. Det ska inge hopp, entusiasm eller glädje på något sätt.

Om det känns negativt på något sätt så är det bara att avbryta tankarna på framtiden och fortsätta vid ett annat tillfälle när det känns bättre. Ett sätt är att komma över tvivel och negativa tankar är att flödesskriva – att skriva en slags dagbok där man låter alla, precis alla tankar som kommer i stunden landa ned på pappret, osorterat och utan form. Det är inte till för att läsas eller sparas utan det är processen i sig som är givande. Snurrande negativa tankar kan lämna huvudet och hamnar på pappret istället. Efter en stunds skrivande brukar de mer hoppfulla och nyfikna tankarna komma flödande av sig själv. Det gäller att ge det lite tid bara och vara konsekvent. Med en lättare känsla i kroppen går det bättre att visualisera framåt.

3. Vidta åtgärder i rätt takt.

Gör saker i rätt ordning – dvs börja enligt stegen ovan med att att hitta din vilja, visualisera det du vill som någon möjligt och först då; ta nästa steg. Problemet de flesta har med hålla löften till sig själva, är att de vill ta för stora stora steg för fort, kanske fel bakomliggande intention. Att uppnå det man vill handlar om att börja smått och att ha tålamod. För att nå resultat så MÅSTE man hitta glädjen i processen, uppskatta vägen dit… och inte vara för fokuserad på slutresultat.

  • Vad är något du kan göra annorlunda varje dag för att att uppnå det du vill? Något som du kommer att må bra av att göra varje dag och som alltså inte är något jobbigt och tråkigt som du tvingar dig till för ett viss resultats skull.

4. Känn tacksamhet och/eller acceptans

Vi är faktiskt bara redo att ta nästa steg i förändringsprocessen när vi accepterar ”där vi är”. Det är då vi börjar jobba med kroppen och inte emot.… Alltså som ex. – när vi har tillgång till känslor av acceptans eller till och med tacksamhet för den kropp och nivå av hälsa vi faktiskt har, så kan vi bygga framåt på stadig grund och riskerar inte bakslag. Bakslag upplever vi egentligen bara när vi rusat framåt för fort….

Att känna acceptans för det som är och till och med känna tacksamhet kan vara svårt. Vi vill ofta vara längre fram i processen än där vi befinner oss. Det kan hjälpa att först fokusera på det som är lätt att känna tacksamhet för – som ex. någon relation som känns bra, att det är varmt och skönt inomhus, att vi har allt vi behöver i stunden osv… fokusera på det enkla för att komma i kontakt med ”det som är” och att vara närvarande i det. – för att sedan gå vidare till att fokusera på kroppen, hälsan osv… efter att vi har ”värmt upp” lite.

5. öka kontakten med magkänslan

Att genomföra hållbar förändring kräver mycket självmedvetenhet. De flesta av oss har blivit betingade att lyssna på röster utifrån. Från föräldrar, läkare, proffs och tyckare, chefer, nyheterna, syskon, förebilder; våra sinnen är fulla av åsikter från andra och det kan vara svårt att känna in sin egen magkänsla. Var vaksam och för gärna dagbok över vad din magkänsla säger dig och vad andra säger. Notera hur du gör dina val, baserat på vad och vems åsikter.

6. Acceptera att din egen förändring kommer påverka dina relationer

Ett resultat av att förändras är att se hur andra reagerar och vad som händer i relationer. Det kan vara positivt och upplevas som något vi upplever som negativt eller jobbigt. Många av oss vill inte sticka ut och passar hellre gärna in. Tyvärr är grupptryck enormt kraftfullt närvarande i de flesta familjer och sammanhang och mönster kan vara svåra och utmanade att bryta. Men det går och det inspirerar oftast andra runt omkring. Inte alltid alla, men några… Vi behöver vara beredda på att vissa kommer stöta sig med våra nya tankesätt och rutiner medan förhoppningsvis andra kommer vara stöttande.

Var medveten om att detta kan bli en helt egen process! Hur möter jag andra i det här? Under en förändringsperiod kan du behöva bli lite ensam. Det är helt OK. Andra kommer kanske inte riktigt veta vart de har dig – och det kanske inte du heller riktigt vet heller mitt uppe i processen? Alltså vart du har dig själv… men det är ju det du ska upptäcka på vägen. Så att inte dela med sig för mycket utan mer fokusera på sig själv är ett bra sätt att lära känna sitt nya jag.

Navigering Smak för hälsa

  • Hitta premiuminnehåll här… 
  • Hitta vanliga frågor och svar om medlemskapet här…
  • Hitta alla veckobrev här…
  • Hitta veckomenyer här

Veckans råvara: Quinoa

Quinoa är naturligt glutenfri, proteinrik och en av få vegetabiliska livsmedel som innehåller tillräckliga mängder av alla nio essentiella aminosyrorna. Det är också rikt på fibrer, magnesium, B-vitaminer, järn, kalium, kalcium, fosfor, vitamin E och olika nyttiga antioxidanter. En extremt bra ersättning av t.ex. ris och pasta i vardagskosten.

Det finns tre huvudtyper: vit, röd och svart.

Näringsinnehåll i 1 dl (ca 60 g) okokt quinoa:

Protein: 8 gram.
Fiber: 5 gram.
Mangan: 58 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDA).
Magnesium: 30 % av RDA.
Fosfor: 28% av RDA.
Folat: 19 % av RDA.
Koppar: 18 % av RDA.
Järn: 15 % av RDA.
Zink: 13 % av RDA.
Kalium 9% av RDA.
Över 10 % av RDA för vitamin B1, B2 och B6.
Små mängder kalcium, B3 (niacin) och vitamin E.

Quinoa innehåller stora mängder flavonoider, inklusive quercetin och kaempferol. Flavonoider är inte näringsämnen på samma sätt som vitaminer och mineraler, men verkar ha liknande effekt som C- och E-vitamin vad gäller att skydda våra celler mot oxidativ stress. 

Veckans recept

Frukost

Två alternativ denna veckan!

Veckans lunch

Tabbouleh med quinoa kan ätas som det är som lättare måltid eller tillsätt kokta kikärtor (färdiga) eller servera tillsammans med kyckling för mer mättnad.

Veckans middag

Två middagar att välja på den här veckan, en vegan och en med kött…

Veckans dessert

Veckans bak

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: