Dryck kostråd

Är kaffe giftigt? Går det bra att dricka koffeinfritt kaffe?

Inlägget innehåller annonslänkar för MEDS och Jordklok.

Är koffein dåligt för trötthet, ångest, hormonhälsa, fertilitet och för menscykeln? Hur mycket koffein kan man dricka? Är koffeinfritt kaffe ett OK alternativ? Vilka märken är i så fall bra? I det här inlägget ger jag svar på hur jag ser på koffein och kaffe och ger förslag på vad man kan dricka istället om man behöver skära ned eller sluta….

Är kaffe giftigt?

Kaffe innehåller gifter och koffein, ja, men att dricka kaffe är för de flesta inte ett livsfarligt gift. Det “giftiga” med koffein är stresshormonerna och stressen det triggar. Det kan vara helt OK för en frisk kropp att dricka kaffe i måttlig mängd eller då och då. Det är mängden kaffe som för de flesta innebär ett problem. Eller det hälsotillstånd man för tillfället befinner sig i, i kombination med kaffet. Men vi är olika känsliga och vissa mår helt enkelt bäst av att utesluta koffein i princip helt, oavsett hur mycket i balans man är i övrigt….

Det är alltså värst med den stress koffeinet triggar, men sämre vätskebalans utgör ett annat stort problem med kaffe. Kaffe är nämligen kraftigt vätskedrivande. Dålig vätskebalans hindrar kroppen att avgifta sig själv på ett naturligt sätt. Hög kaffekonsumtion kan alltså vara orsak till att kroppens naturliga detox, utrensning inte fungerar som den ska.

I en frisk kropp med bra vätskebalans fungerar kroppens utrensningssystem väl och städar upp vart efter.

Dålig vätskebalans och hög stress har flera negativa konsekvenser så de negativa effekterna av kaffe handlar inte nödvändigtvis om kaffet i sig. Avgiftning (detox) är något vi associerar med dieter eller tillfälliga kurer men avgiftning pågår genom kroppens reningsfunktioner (bl.a. lever, njurar, huden) varje sekund av våra liv. Vi kan, genom rätt kost och vätskebalans, se till att ha funktionell avgiftning igång och behöver då sällan avgifta kroppen med en tillfällig strikt kost. Den främsta förutsättningen för att kroppen naturligt ska kunna göra sig av med de gifter (artificiella men även de som naturligt finns i alla mat och dryck) är alltså en bra vätskebalans. Så om du ska dricka kaffe, gör det måttligt och tillsammans med vatten!

Riktlinjer för kaffe; hur mycket är OK och för vem?

Om du sover bra, inte upplever känslor som oro, ångest och stress särskilt ofta, har en fungerande menscykel om du är i fertil ålder, inte har problem med fertilitet eller andra hormonproblem så är det kanske helt OK med lite kaffe varje dag. I sådana fall så är det ändå viktigt att inte dricka för mycket (vätskebalans och detox)… Då gäller dessa riktlinjer:

 • För många går det bra att dricka 1-2 koppar kaffe om dagen. Andra känner av att de blir starkt påverkade av koffeinet och kan inte hantera kaffet lika bra. Var är ärlig och känn efter, kanske “tål” du inte mer än en liten kopp då och då?
 • En vuxen person ska dricka 1,5-2 liter vatten om dagen för en normal vätskebalans. Om man tränar eller dricker kaffe kan man behöva dricka mer vatten.
 • Dricker du kaffe på morgonen? Börja dagen med 3-5 dl vatten innan kaffet och frukosten.
 • Ditt urin ska alltid vara ljust gult till färgen. Då har du bra vätskebalans.

Vem bör sluta med koffein?

Det är väldigt vanligt att vissa hormonella problem upphör helt när en person som är känslig för stress och koffein slutar med kaffe. Sömnen blir bättre och har man upplevt känslor som oro och ångest ofta så kan man plötsligt må mycket bättre av att sluta med kaffe. Det är helt enkelt värt att prova att sluta med koffein om du inte är i balans med din energi och hälsan i övrigt och se vad som händer!

Testa särskilt att sluta med koffein om du upplever du symtom som…

 • kraftig mensvärk
 • PMS och PMDS
 • mensrubbningar som oregelbundnen mens, utebliven mens, väldigt kraftig mens, spottings osv.
 • endometrios
 • PCOS
 • svårighet att bli gravid eller missfall
 • migrän
 • humörsvängningar
 • ångest och/eller oro till vardags
 • om du är stressad eller utbränd
 • om du har kraftiga övergångsbesvär i förklimakteriet/klimakteriet

Jenny Koos med plattformen Vulverine har skrivit om koffein och hormoner här…

Är det bättre att dricka koffeinfritt kaffe?

Tyvärr är det inte helt enkelt att svara på eftersom att det är skillnad på koffeinfritt och koffeinfritt. På engelska så använder man decaffeination “decaf” som syftar på processen att man har reducerat mängden koffein. Det finns alltså alltid lite koffein kvar. Inte mycket men lite…

Koffein är vattenlösligt vilket gör att att man brukar använda vatten i processen att “dekaffinera” men man använder också ofta kemikalier för att bevara smak och karaktär. Det är lite otydligt hur dessa kemikalier påverkar och hur pass “giftigt” det är. Det finns koffeinfritt kaffe som bara är processat med vatten och koldioxid för att “dekaffinera” så det rek. jag att välja om man vill dricka koffeinfritt.

En annan sak att tänka på är att koffeinfritt kaffe har ett lägre ph värde än vanligt kaffe vilket inte är bra för kroppen så det går inte att dricka hur mycket som helst.

Kan man fortfarande bli koffeinberoende av koffeinfritt kaffe? Ja, absolut – även om koffeinnivån är låg så kan man fortfarande bli beroende.

Slutsats: välj ett “decaf” eller koffeinfritt kaffe som är av bra kvalitet. Var medveten om att det innehåller liiite koffein. Om det hjälper dig att sluta med vanligt kaffe så är decaf och kaffersättningsprodukter jättebra!

Jag dricker själv decaf av bra kvalitet på morgonen och så har jag chikoria-kaffe (helt koffeinfritt) hemma om jag vill ha en kopp på eftermiddagen eller kvällen (viktigt att välja en god sort). Jag dricker även olika örtteer ofta. Pukka Örtte Peppermint & Licorice är en favorit.

Koffeinfritt kaffe och te – produktförslag

Väljer man att dricka koffeinfritt kaffe så är det viktigt att välja sorter av hög kvalitet som inte är processade med kemikalier för att de-kaffinera kaffebönorna. Jag har bara rek. decaf som är processat med vatten och koldioxid som anses vara den “renaste” metoden. Chikoria-kaffe är naturligt koffeinfritt och kan räknas som ett örtpreparat.

Tips decaf (koffeinfritt kaffe) och chikoria-kaffe

Te

Svart, grönt och vitt te innehåller koffein. Men särskilt grönt och vitt te har även hälsobringande egenskaper, så känner man att man “tål” lite koffein det så är det bra alternativ till kaffe.

Örtteer är helt koffeinfria. Örteer är alla teer gjorda av kryddor och blad utan koffein, tex mynta, kamomill, rooibos, lakrits, kanel, blåbär osv. Att dricka i princip obegränsade mängder örtte under hela dagen är bara bra! Förutom de läkande egenskaperna i kryddor och örter så är det ett bra sätt att hålla bra vätskebalans. Det är även bra att dricka varm dryck istället för kall för matsmältning och minskad stress.

Här är några bra blandningar:

 

(1) Comment

 1. […] En liten mängd kaffe per dag kan absolut vara OK för många (oftast inte mer än 2 utan att påverka sömn och stress) men har du några som helst problem med homonbalans, fertilitetshälsa, stress, oro, automatiska tankar osv osv så rekommenderar jag att dra ned på koffein! Läs mer här… […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: