Bröd Glutenfritt

Glutenfri surdegslimpa med krossat bovete

Innehåller annonslänkar

Inget mindre än en riktigt mumsig och fiberrik, naturligt glutenfri surdegslimpa. Smakrik och saftig! En gammal favorit som jag publicerar om med några små uppdateringar. Ingredienserna är lätta att få tag på, tiden du behöver lägga ned är väl värt det! Till mig själv hemma bakar jag ofta surdegsbröd. Har man en gång vant sig duger inte mycket annat…

Tillägg: Det går bra att byta ut mjölerna mot annat mjöl (men inte vilka som helst). Jag har till exempel bytt både bovete och rårismjöl mot durramjöl med lyckat resultat. Några mjöler som funkar att ersätta med varandra och använda i det här receptet: teffmjöl, durramjöl, rismjöl, rårismjöl, bovetemjöl.

Skriv ut receptet
Inga röster ännu

Glutenfri surdegslimpa med krossat bovete

Smakrik och saftig! Ingredienserna är lätta att få tag på, tiden du behöver lägga ned är väl värt det! 
MåltidBröd
KökHälsosamt, Växtbaserat
Nyckelordglutenfritt, Naturligt glutenfritt, Surdeg
Förberedelser: 18 timmar
Tillagningstid: 1 timme 15 minuter
Portioner: 1 bröd (1,5 l)
Kalorier: 3873kcal

Ingredienser

Skållning

Deg

Instruktioner

  • Koka upp 2,5 dl vatten och häll över bovetekross i en skål. Låt svalna till fingervarmt.
  • Se till att din surdegsgrund är fräsch och bubblig. Recept hittar du här… Blanda den svalnade boveteskållningen med surdegsgrunden, honung, vatten och olja. Blanda de resterande torra ingredienserna och rör ner dem i degvätskan.
  • Blanda väl till en jämn och tjock smet med slev eller ballongvisp. Ingen degblandare eller elvisp behövs. Klicka över smeten i en 1 ½ liters brödform klädd med bakplåtspapper eller väl inoljad. Pudra extra mjöl över ytan om du vill som dekoration. Låt jäsa ca 8–18 timmar, till 30 % större storlek. Tiden beror på temperatur och hur pass mycket fart det är i surdegsgrunden. Du kan jäsa i jäsugn eller i rumstemperatur under bakduk.
  • Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 75 minuter.

Anteckning

Det är viktigt att använda rätt psylliumprodukt när man använder volymmått (msk, tsk, dl osv). Det måste vara finmalet psylliumfröskal (!). Kallas bl.a. Fiberhusk, Pulveriserat psyllium (produktnamn Lindroos) eller Psyllium (produktnamn Finax) – att fröskalet är finmalt gör den drygare och att det behövs en något mindre mängd än grovmalen. Tips produkter: Lindroos Premium Psyllium Pulveriserad och Lindroos Ekologisk Psyllium Pulveriserad och Finax Psyllium

Näringsinnehåll

Kalorier: 3873kcal | Carbohydrates: 771g | Protein: 106g | Fat: 58g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 18g | Enkelomättat fett: 28g | Transfett: 1g | Natrium: 4768mg | Kalium: 4407mg | Fiber: 83g | Socker: 48g | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 272mg | Järn: 29mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: