kostråd Lunch och middag Mjölkfritt Paleo

Chiligryta i ugn – världens enklaste och godaste långkok

Mustig och magiskt god chiligryta eller taco-kött (beroende på hur du lagar till det, se receptet) som lagar sig själv i ugnen eller i croc-pot under dagen. Det går verkligen snabbt att förbereda och sköter sig sedan själv.

Gör kanske extra mycket om du har en stor gryta och frys in portioner? Det brukar jag göra. Väldigt praktiskt och lyxigt att kunna ta fram till vardagsmiddag och servera med lite råris eller svarta bönor, grönsaker och kanske guacamole.

Jag gör alltså gryta eller, med lite mindre vätska med samma recept så kan få till magiskt, pulled-beef/taco-kött.

Skriv ut receptet

Chiligryta i ugn – världens enklaste och godaste långkok

Mustig och magiskt god chiligryta eller taco-kött (beroende på hur du lagar till det, se receptet). Lagar sig själv i ugnen eller i croc-pot under dagen. Gör kanske en extra mycket om du har en stor gryta och frys in portioner. Lägg till svarta bönor om du vill dryga ut grytan med nyttigt, fiberrikt växt-baserat protein.
MåltidHuvudrätt
KökAmerikanskt, Mexikanskt
Nyckelordmjölkfritt, paleo
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 8 timmar
Portioner: 4 port
Kalorier: 420kcal

Ingredienser

 • 800 g ekologisk högrev eller annat grytkött
 • 3 msk olivolja
 • 2 st gul lök
 • 1 st röd chilipeppar eller torkad efter smak, 0,5-1 tsk
 • 3 tsk spiskummin malen
 • 1 tsk koriander malen, kan uteslutas
 • 1 st lagerblad
 • 3 msk tomatpuré
 • 1 tsk salt
 • 6 st vitlöksklyftor
 • 400 g krossade tomater Uteslut om du vll ha taco-kött, dvs mindre vätska
 • 2 krm svartpeppar

Tillägg

 • 2 st burkar svarta bönor, kokta (ca 400 g) Valfritt, tillsätter du bönor räcker grytan till fler portioner

Instruktioner

 • Skär köttet i lagom stora grytbitar, ca 2-3 cm. Skala och grovhacka lök och vitlök och skiva chilipeppar. Bryn köttet i 2-3 omgångar i olja i en gryta på medelhög till hög värme för att få fin, brynt yta.
 • Värm ugnen till 100-110°C. Tillsätt spiskummin och koriander mot slutet av stektiden vid sista omgången kött och stek i ca 20 sek under omrörning. Tillsätt tillbaka allt stekt kött, lök, vitlök, chilipeppar, övriga kryddor och tomatpuré. Om du ska göra gryta och inte taco-kött, tillsätt även krossad tomat.
 • Sätt på locket på grytan och ställ i ugnen. Låt stå med locket på under en hel dag eller natt, ca 8 timmar.
 • Ta ut grytan och ställ på spisen. Om det det behövs, låt grytan koka ned lite utan lock på spisen om du vill ha bort vätska. Finfördela köttbitarna om du vill med gaffel så att det blir trådigt. Om du vill tillsätt svarta bönor och låt de koka med i några minuter.
 • Smaka av med salt om det behövs och rör i en halv kruka hackad färsk koriander.
 • Servera med svart ris, råris eller blomkålsris och gucamole och lite lime.

Näringsinnehåll

Kalorier: 420kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 47g | Fat: 21g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 12g | Kolesterol: 124mg | Natrium: 832mg | Kalium: 1070mg | Fiber: 3g | Socker: 5g | Vitamin A: 318IU | Vitamin C: 12mg | Kalcium: 96mg | Järn: 7mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: