Dessert Mjölkfritt

Chokladfondant utan gluten och vitt socker

Heeeeelt gudomligt gott! Chokladfondant är den ultimata desserten för alla chokladälskare. Mitt recept är glutenfritt, utan vitt socker och kan till och med göras helt mjölkfri om man vill.

Att göra chokladfondanter är faktiskt ganska lätt och går snabbt men det gäller att hålla sig till teknikerna som beskrivs och följa receptet. Har du aldrig gjort chokladfondant förut och ska bjuda på för första gången så rekommenderar jag att provbaka någon gång innan. Alla ugnar är t.ex. olika och man kan behöva prova sig fram till rätt tid i ugnen så att man får den perfekta konsistens man önskar.

Om råvarorna

Jag har gör mina chokladfondanter med rent smör och ganska låg mängd kokossocker. Man kan byta ut fettet och sötningen och välja en choklad med bra innehåll beroende på preferens.

Smör, ghee eller kokosolja

Smör är den enda mjölkprodukt från ko jag alltid har hemma. Andelen mjölprotein i smör är väldigt liten i rent smör och det är mjölproteinet som är anledningen till att man undviker komjölk när man äter antiinflammatoriskt. När jag äter smör i tex desserter då och då så går det bra för mig. Smör ger bäst konsistens i det här receptet med det går att byta mot ghee eller kokosolja. Man måste då vara ännu mer noga med temperaturen på alla ingredienser. De ska vara rumstempererade och fettet ska vara mjukt men inte flytande.

Är receptet sockerfritt?

Receptet går att göra helt sockerfritt faktiskt – men annars nej, jag har inte satsat på 100% utan socker den här gången eftersom att sockermängden är väldigt låg! Hela receptet som är till 4 port innehåller 2-4 msk kokossocker och sedan beror det på vilken choklad man väljer…. Jag använde 99% choklad och 3 msk kokossocker. Jag gillar inte för sött och älskar mörk choklad – är du mer en mjölkchokladsälskare kan du dra upp mängden socker lite och välja en annan choklad.

OM du vill ha ett helt 100% sockerfritt recept kan du välja 100% choklad; tex denna eller denna och ersätta kokossocker med björksocker. Jag är personligen inte för att använda sötningsmedel utan tycker att det är bättre att vänja smaklökarna vid låg, naturlig sötningsmängd som i den här desserten.

OBS! Byter man ut eller minskar på kokossockret så påverkas konsistensen något. Bäst konsistens blir det med smör och kokossocker.

Välj rätt choklad!

Chokladfondant innehåller en stor andel mörk choklad så hur söt och hur den smakar handlar väldigt mycket om vilken choklad du väljer. Jag gillar min riktigt mörk och väljer oftast 80-90%-ig choklad. Här är ju smaken delad så välj allt ifrån 70%-100% choklad.

Här är några tips på bra choklad utan mjölkpulver och andra tillsatser.

Skriv ut receptet

Chokladfondant utan gluten och vitt socker

Heeeeelt gudomligt gott! Chokladfondant är den ultimata desserten för alla chokladälskare. Mitt recept är glutenfritt, utan vitt socker och kan till och med göras helt mjölkfri om man vill.
MåltidDessert
KökFranskt, Glutenfritt
Nyckelordglutenfritt, Utan vitt socker
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 9 minuter
Portioner: 4 port
Kalorier: 351kcal

Ingredienser

 • 100 g  Mörk Choklad 99% eller Mörk Choklad 70% eller annan choklad
 • 100 g smör, ghee eller kokosolja rumstempererad (koksoljan ska vara fast men mjuk, ej flytande)
 • 2-4 msk kokossocker
 • 2 st äggulor  rumstempererade
 • 2 st hela ägg rumstempererade
 • 2 msk potatismjöl eller tapiocastärkelse

Till formarna

 • 1 msk smör eller kokosolja
 • 1 msk kakao

Instruktioner

 • Förbered portionsformar, så många som du ska servera. Använder du fondantformar i silikon behöver du oftast inte smörja och "mjöla" formarna. Har du porslinsformar som ramekiner eller andra formar smörj med smör och "mjöla" med kakao eller tex rismjöl. Det är viktigt att du smörjt och mjölat jämt och noga utan klumpar eller kala fläckar. Tips: Lägg en liten tillklippt bakplåtspappersrundel i bottnen om du använder porslinsformarna, det gör det lättare att vända fondanten ur formen sedan.
 • Smält chokladen. Vispa rumstempererat smör/el. kokosolja och kokossocker vitt och fluffigt med elvisp ett par minuter. Vispa ner ett ägg i taget, sedan resten äggulorna – ett i taget. Det är viktigt att du vispar en stund mellan varje äggula och ägg! Vispa ner den smälta chokladen lite i taget. Vispa tills att smeten gått ihop och är slät. Sikta sedan ned potatismjölet. Fördela smeten i formarna. Hit kan förberedas dagen innan. ställ formarna i kylskåp. Innan de ska bakas ska formarna stå i rumstemperatur någon timme och följs sedan instruktionerna nedan.
 • En liten stund innan servering: värm ugnen till 200 grader. Tänk på att förbereda tillbehör (tex. hallon) och tallrikar i god tid eftersom att avbakningen går snabbt och fondanterna ska serveras direkt ur ugnen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 8-9 min. Kanterna ska vara gräddade och mitten lös. Ta ut och lossa kanten på en form i taget, stjälp upp på assiett. Pudra ev med kakao och servera med hallon eller andra bär eller frukt!

Anteckning

Alla ugnar är olika och den exakta tiden kan bero på ugn, vilka formar man använder och annat. Det kan ta tid att hitta den perfekta bak-tiden för fondanter – har du aldrig provat förut så gör gärna en provomgång innan du ska bjuda på dom. 
 

Näringsinnehåll

Kalorier: 351kcal | Carbohydrates: 22g | Protein: 2g | Fat: 31g | Mättat fett: 19g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 1g | Kolesterol: 61mg | Natrium: 195mg | Kalium: 66mg | Fiber: 3g | Socker: 13g | Vitamin A: 635IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 11mg | Järn: 1mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d