kostråd Mjölkfritt Paleo Tillbehör

Snabb, nyttig majonnäs med MCT-olja

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Ju mer olja, desto tjockare konsistens. Jag brukar använda 2 dl MCT-olja och 1 dl avokadoolja. OBS! avokadooljan smakar mycket, MCT-oljan är neutral.

Majonnäs är ett superpraktiskt tillbehör i en mjölkfri kost.

En neutral bas-majonnäs kan…

 • …serveras istället för sås till fisk och kött
 • …blandas i salladsdressing
 • …användas i nyttig potatissallad
 • …användas i nyttig coleslaw
 • …neutral bres på mackan
 • …smaksättas med vitlök till aioli
 • …smaksättas med dill och gräslök
 • …smaksättas med vitlök och andra örter. Basilika och vitlök blir t.ex. himmelskt!
 • …smaksättas med chilli, dijonsenap och tomatpuré till hamburgerdressing

MCT-olja tillskrivs en massor av positiva egenskaper. Den största fördelen är kanske att det är en användbar, neutral och samtidigt nyttig olja som inte stelnar i rumstemperatur. MCT-olja görs av kokosolja men är helt smakfri och alltså flytande. MCT är en förkortning av ”Medium Chain Triglycerides” – medellånga mättande fettsyror.

OBS! MCT-olja kan vara laxerande, därför kan man blanda den mer andra nyttiga oljor som t.ex. avokadoolja.

Skriv ut receptet

Majonnäs med MCT-olja

MåltidTillbehör
KökKeto, Mjölkfritt, Paleo, SCD
Nyckelordmjölkfritt
Tillagningstid: 5 minuter
Portioner: 4 dl
Kalorier: 654kcal

Ingredienser

Smaksättning (valfri)

 • 1-2 dl örter 0,5 knippe gräslök + 0,5 knippe dill eller 2 dl basilikablad + 2 klyftor vitlök.
 • 1 st vitlöksklyfta

Instruktioner

 • Knäck ägget i en hög mixerkanna som tillhör stavmixern. Tillsätt senap och vinäger och häll sedan försiktigt ner olja i kannan utan att röra runt – ägget måste vara kvar på botten och oljan ska lägga sig ovanför.
 • Sänk ned mixerstaven i kannan rakt ned till botten och klicka på start. Kör mixern i några sekunder och rör sedan mixerstaven väldigt, väldigt försiktigt uppåt så att oljan mixas in. Sakta! Fortsätt mixa till en slät och tjock majonnäs. 
 • Tillsätt örterna eller annan smaksättning om du vill och mixa med stavmixer till slät konsistens. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt och peppar. Neutral håller den sig minst 2 veckor i kylskåp. Om den smaksätts lite kortare.

Näringsinnehåll

Serving: 1dl | Kalorier: 654kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 1g | Fat: 70g | Mättat fett: 70g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Kolesterol: 1mg | Natrium: 319mg | Kalium: 12mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 4IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 2mg | Järn: 1mg

(9) Comments

 1. […] MCT-olja är utvunnet ur kokosolja och består av medellånga mättade fettsyror. Oljan är helt klar och neutral i smaken och stelnar inte som vanlig kokosolja vilket gör den praktisk att använda i majonnäs bland annat. Jag har lagt upp recept på MCT-majonnäs förut. […]

 2. […] har gjort en majonnäs-baserad sås/dressing av min hemmagjorda majonnäs med MCT-olja. Jag har i princip alltid en stor burk i […]

 3. […] -gör hemmagjord majonnäs av MCT-olja […]

 4. […] majonnäs efter detta recept och tillsätt glutenfri miso – servera […]

 5. […] och avokado. Över ringlade jag en majonnäs-dressing som jag gjorde genom att blanda ett par msk MCT-majonnäs med äppelcidervinäger. Det blev så gott tillsammans! En näringsrik och bra start på dagen med […]

 6. […] potatissallad Snabb, nyttig majonnäs med MCT-olja Nyttig rödbetssallad (paleo) Nyttig cole slaw med rödkål, persilja och dijonmajonnäs […]

 7. […] 4 msk aioli 0,5-1 msk per portion […]

 8. […] en bra källa till fett (inte bara en halv msk olja från dressingen, utan även t.ex. avokado, majonnäs eller nötter/frön). Det krävs också stora mängder grönsaker, inte bara ett par deciliter […]

 9. […] är to die for…. så den kommer du vilja använda till allt… Jag har gjort den med min MCT-majonnäs som bas och med hemmagjord färdig rostbiff från kylen. Det går lika bra att steka kött till om […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: