Bröd Brunch Frukost Mellanmål

Snabba, nyttiga havregrynsfrallor (glutenfria)

Rustika, mättande och enkla små bröd som går snabbt att göra. Du har nästan garanterat alla ingredienserna hemma. Du får glutenfria frukostfrallor bakade utan psyllium men fortfarande såklart också utan vetemjöl eller annat stärkelserikt mjöl som glutenfri mjölmix. Perfekt snabbt frukostbröd!

Saftiga och goda snabba småbröd!

Scones innehåller smör eller annat fett; de här småbröden bakas nästan precis som scones men innehåller inget extra fett, om man inte vill lägga till det själv. I näringssammansättning blir frallorna ungefär som gröt serverat med ägg. Nyttigt, fiberrikt och gott!

Välj havregryn: havre är naturligt glutenfritt men vanlig havre hanteras i miljöer tillsammans med andra sädesslag och innehåller därför oftast spår av gluten. Ren havre eller certifierat glutenfri havre har hanterats i ej kontaminerade miljöer. Välj vanlig havre eller havre märkt med symbolen för glutenfritt om du vill undvika även spår av gluten.

Till det här receptet passar det med lite mindre havregryn – de löser upp sig bättre. Vissa havregryn kan vara ganska stora och grova – de kan man kör lite i matberedare för att finfördela.

Utan psyllium…. Det är ovanligt men vissa är känsliga mot psyllium som annars är en perfekt konistensgivare i glutenfri bakning. Nyttiga recept utan psylliumhusk efterfrågas ändå så här kommer det. Psyllium bidrar med fluffighet och saftighet. Dessa blir alltså lite mer kompakta än de bröd jag normalt gör men ändå naturligt saftiga från havregrynen och ägg.

Skriv ut receptet

Snabba, nyttiga havregrynsfrallor (glutenfria)

MåltidBröd, brunch, Frukost, Mellanmål
KökGI, Hälsosamt
Nyckelordglutenfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, Sockerfritt
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 30 minuter
Portioner: 10 st
Kalorier: 228kcal

Ingredienser

För blåbärsscones – lägg till…

 • 1,5 dl frysta blåbär
 • 1 msk ghee eller kokosolja
 • 0,25 dl extra havregryn

för havre och russinbröd till lite sötare mellis/fika – lägg till…

Instruktioner

 • Värm ugnen till 250 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en deg. (Om du vill göra blåbärs- eller russinbröd ha även i ghee/olja och ev. sötning). Låt degen stå och dra åt sig vätska i minst 10 min, gärna uppåt 20min. Konsistensen ska vara som tjock klibbig gröt. (Om du gör blåbärsbröd, tillsätt frysta blåbär till degen och blanda försiktigt precis innan du ska klicka ut på plåten).
 • Klicka ut degen med en sked på en plåt täckt med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn om du vill som dekoration,
 • Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min.

Anteckning

Näringsberäkningen är gjord på släta, neutrala bröd. 

Näringsinnehåll

Kalorier: 228kcal | Carbohydrates: 41g | Protein: 8g | Fat: 4g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Kolesterol: 1mg | Natrium: 284mg | Kalium: 218mg | Fiber: 6g | Socker: 1g | Vitamin A: 1IU | Kalcium: 90mg | Järn: 3mg

(2) Comments

 1. Juliette says:

  Supergott och enkelt – dessa ska jag göra om många gånger!! Tack för receptet 😀

 2. Moa says:

  Kalorier i en skiva ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: