Hälsofilosofi kostråd

Är du någons som bär andra? Har du inte tid att ta hand om dig själv?

När vi inte lyckas upprätthålla bra vanor kring kost och hälsa; är det man själv eller andra som utgör problemet?

De ämnen som jag skriver om här på bloggen, utöver receptet och kostråden, är inspirerade av kundmöten och kontakt med deltagare under onlineprogrammen. Att möta människor som helhet är viktigt för mig som coach/kostrådgivare för att vi i vårt arbete tillsammans ska nå hållbara resultat. Det här med att sätta sig själv i andra- eller till och med sista hand, är ett starkt mönster som jag ser bland alla de hundratals jag möter i rådgivning och coaching varje år….

Är du någon som bär andra? Har du inte tid att ta hand om dig själv? Får andra eller annat gå före?

Jag möter självklart i mitt jobb en hel del klienter och deltagare som inte klarar av att fullfölja sina hälsosatsningar och hålla sina löften till sig själva. De absolut vanligaste orsakerna är att “livet kommit emellan” men även att man inte är medveten om hur det går till riktigt – bara att det aldrig inte verkar finnas tid.

Med att “livet kommit emellan” menas oftast att någon i ens närhet går igenom en kris, behöver prata, att det dyker upp en massa extrajobb eller turbulens på jobbet eller så kanske det bara generellt är mycket “kaos” eller oförutsägbarhet i familjen. Något händer i alla fall som gör att det inte finns ork, tid och fokus att ta hand om oss själva. 

Det här har definitivt varit jag och i mitt jobb nu i klientkontakt märker jag att det är mer vanligt att människor är så här än inte…  Oavsett hur “bra” vi är på att lösa andras problem så är vi helt klart inte lika bra på att tillgodose våra egna långsiktiga behov. När vi dras med i eller ned av andra människors mående (gäller  även våra barns mående som vi har ett ansvar att vara ett stöd till) så innebär det att vi även själva behöver hjälp och kanske inte är rätt person att ta huvudansvar för den andres/andras mående. 

Det här vet vi ju ofta (!) men ändå verkar många av oss glömma; för att vara ett stöd till andra behöver vi vara resursstarka och utgöra en stabil positiv motpol – d.v.s. vara någon som är bra på att ta hand om oss själva. När det inte går/ känns möjligt betyder det oftast att vi faktiskt inte har de verktyg mentalt och känslomässigt som vi behöver för att finnas för andra på ett sätt som är sunt för alla inblandade. 

Behöver du hjälp med kosten eller säga nej?

Särskilt föräldrar brukar känna igen sig i att systematiskt nästan så att säga “offra” sitt eget välmående för någon annan. Men många av oss beter oss på liknande sätt på arbetsplatsen och i vänskapsrelationer också. Trots att vi får positiv feedback från andra runt omkring att vi är så hjälpsamma och “duktiga” när vi står tillbaka med vår egna behov så är det inte alltid det rätta. Att ta för sig och ge sig själv tid och omsorg för att må bättre är ofta förknippat med skuldkänslor och ja, skuldbeläggande från andra utifrån.

OM detta träffar rätt hos dig skulle alltså föreslå dig att själv ta emotionellt stöd och hjälp som finns(!). Det är viktigt att inte fastna i cykler av “misslyckanden” som när vi t.ex. ger oss på en hälsosatsning och sedan avbryter igen och igen. Hälsa ÄR ett holistiskt arbete. Lyckas vi inte upprätthålla bra vanor så behöver vi hjälp.

Tips:

(OBS! ej samarbete). Samtalsstöd finns att få snabbt. Sjukvården erbjuder till låg kostnad så alla har möjligheten – där kan det ta tid ibland, ibland inte. Man KAN alltså gå via husläkaren för att få KBT eller kurator per remiss. Men det kan också vara väldigt viktigt att hitta en person man känner förtroende för på egenhand också. Mindler är t.ex. ett fungerande system online, man får hjälp snabbt inom ett par dagar, ett samtal kostar 100 kr:  https://mindler.se/ (jag samarbetar inte) Det finns andra. Kanske testa och boka in något snabbt i dagarna som kommer för att komma igång? Trivs man inte med den man får träffa tycker jag man ska byta direkt!

Jag erbjuder tjänsten Coaching mat kropp och känslor som är till för alla som dyka ha hjälp att lösa upp/förändra mekanismerna bakom vanor och val vi gör. Vi jobbar alltså mest med självkännedom, självkänsla, kroppskännedom och att följa kroppens intuition och inte impulser osv. Det blir oftast även en djupgående titt på hur vi relaterar till andra, utöver oss själva. Det är ju i relation till andra som vi definierar oss själv… Ett intressant och många gånger livsomvälvande arbete. 

OBS! Kostrådgvinging och även samtalsterapi (tex min coaching) är avdragsgillt som friskvård.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: