Fikabröd/kakor Glutenfritt kostråd Mjölkfritt Paleo Sockerfritt

Sötpotatisbrownies med apelsin och valnötter (paleo)

Nytt brownierecept! Ja, igen! Jag har bakat fikabröd med sötpotatis förut och lagt upp recept här på bloggen. Det blir ju så bra! Har du provat? Som ex. sötpotatistårta med valnötsbotten och sötpotatisfrosting.

Kladdiga och supergoda brownies med smak av apelsin och choklad som man mår bra av… Sötpotatis är ju väldigt sött i sig och jag har använt lite torkad frukt för extra sötning och konsistens. Jag tycker att det blir bra sötning med aprikoser och katrinplommon som har mycket lägre GI än tex dadlar. Vill man ha ännu sötare smak kan man såklart använda dadlar om man vill.

Receptet är naturligt glutenfritt, fritt från mjölkprotein, tillsatt socker och kan enkelt göras nötfri om man vill.

JA! Man kan utesluta apelsinskal och göra browniesarna neutrala! Annan smaksättning kan vara 1-2 tsk kanel eller lakritspulver. Man kan också byta ut mandelmjöl mot t.ex. pumpakärnmjöl eller jordmandelmjöl för nötfritt. Byt valnötterna mot kokosflingor.

NEJ! Man kan inte byta ut sötpotatisen eller äggen!

Skriv ut receptet

Sötpotatisbrownies med apelsin och valnötter (paleo)

Kladdiga och supergoda brownies med smak av apelsin och choklad som man mår bra av. Jag tycker att det blir bra sötning med aprikoser och katrinplommon som har mycket lägre GI än tex dadlar. Vill man ha ännu sötare smak kan man såklart använda dadlar om man vill.
MåltidDessert, Fikabröd
KökAmerikanskt, Paleo
Nyckelordglutenfritt, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, paleo, Sockerfritt
Förberedelser: 50 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 12 port
Kalorier: 248kcal

Ingredienser

 • 500 g rostad sötpotatis (500g = ca 6-7 dl) vikten avser innanmätet av rostad sötpotatis (dvs köp hem ca 700-800g eftersom att skal går bort och även en del vätska försvinner vid tillagning)
 • 150 g torkad frukt Dadlar blir sötast och passar flera i smaken. Jag använde katrinplommon och torkade aprikoser för lite mindre sötma GI (ska vara saftiga och mjuka i konsistensen, har du gamla torra – blötlägg några timmar först)
 • 3 st ägg
 • 100 g kokosolja eller ghee
 • 2 st apelsiner rivet skal
 • 2,25 dl kakao
 • 2 dl mandelmjöl eller motsvarande t.ex. pumpakärnmjöl eller jordmandelmjöl (tigernut) eller andra malda nötter
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 2 krm salt
 • 1 dl valnötter eller mer efter smak

Instruktioner

 • Rosta sötpotatisen hel i förväg: lägg sötpotatisar på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta i 225°C tills att de är helt genombakade. Det tar olika tid beroende på storlek på sötpotatisarna; det kan ta allt mellan 35-75 minuter. De brukar brista lite i skalet och pysa ut lite sirap när de är klara. Låt potatisarna svalna till minst rumstempererat och gröp ur innanmätet.
 • När det är dags att baka: värm ugnen till 175°C.
 • Mixa sötpotatis, torkad frukt och ägg till helt slät konsistens i blender eller matberedare. Beroende på apparat kan det ta några minuter innan den torkade frukten är helt finfördelad. Ha tålamod. Mixa i fettet och för över smeten till en bunke.
 • Tillsätt alla torra ingredienser utom valnötter till sötpotatissmeten och rör ihop till helt slät konsistens.
 • Förbered en form. Jag använde en limpform (1,5l) det ger höga, tjocka brownies. Det går bra att använda annan fyrkantig form. Antingen smörj och mjöla med tex mandelmjöl eller klä insidan med skrynklat bakplåtspapper (skrynklingen gör att pappret formar sig och håller sig på plats bättre).
 • Häll smeten i formen och jämna till ytan. Strö grovhackade valnötter över. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. När smeten stelnat är den klar – den kommer fortfarande vara lite kladdig trots att den är genombakad.
 • Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna en stund i fromen. Servera browniesarna svalnade eller kanske helst kalla.
 • Förvara i kylskåp. Håller sig några dagar. (går att frysa men blir inte toppen tinad – något vattniga då)

Anteckning

JA! Man kan utesluta apelsinskal och göra browniesarna neutrala. Annan smaksättning kan vara 1-2 tsk kanel eller lakritspulver, Man kan också byta ut mandelmjöl mot t.ex. pumpakärnmjöl eller jordmandelmjöl för nötfritt. Byt valnötterna mot kokosflingor. 
 

Näringsinnehåll

Kalorier: 248kcal | Carbohydrates: 23g | Protein: 7g | Fat: 18g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 1g | Kolesterol: 50mg | Natrium: 145mg | Kalium: 366mg | Fiber: 6g | Socker: 8g | Vitamin A: 5986IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 91mg | Järn: 2mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d