kostråd

Gör du det här vanliga misstaget när du ”näringsjagar”?

Deltagarnas bilder från onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat

Gör du det här vanliga misstaget när du ”näringsjagar”?

…som är orsak till att många inte upprätthåller bra kost långsiktigt – enligt mig? Det har blivit populärt att ”näringsjaga” och visst är det bra! Problem uppstår när man inte har tillräcklig kunskap om de grundläggande principerna för näringsrik och balanserad kost. Jag ser samma typ av problem ofta bland deltagare i onlineprogrammet, bland följare och hos kostklienter som jag möter.

Exempel – hur det kan bli fel

Som exempel: man tror att man ”äter bra”; man äter frukt och bär, grönkål, kokosolja, gröna pulver, magnesium på kvällen och mycket växtbaserat. Råvaror med mycket fibrer och vitaminer. När man tittar på vad personen äter på en hel dag/vecka så ser man att det kanske saknas proteiner och fetter av bra kvalitet. Avgörande ingredienser för bl.a. cell- och hormon-uppbyggnad.

Personen i exemplet är kanske överviktig i sina egna ögon och äter allt mindre portioner av den nyttiga maten. Som nästa steg provar man periodisk fasta och skippar måltider. Nötterna drar man ned på helt för att inte gå upp mer i vikt. När det på det här sättet saknas allt mer proteiner och fettersyror – då skriker kroppen efter näring. Man känner sig antagligen trött och sugen stora delar av dagen och det kanske slinker med några extra dadlar och massa glutenfritt bröd mellan måltiderna. Genom att t.ex. äta mer av rätt saker till frukost och lunch balanseras energi och sug och man slutar småäta.

Ett annat exempel, hos någon där vikten inte är fokus, kan vara hormonrubbningar som fertilitetsproblem, PMS eller klimakteribesvär, järnbrist, obalans i mage/tarm och olika problem med humör och stress. Skippar man måltider så är det mest för bekvämlighets skull eller tidsbrist – eftersom att det ska vara så hälsosamt låter man det vara så. Det kanske blir mycket smoothiebowls eller avokado-mackor på café i farten. Nävar med nötter på eftermiddag/kväll och visst, när det finns tid kanske goda vegetariska grytor i slutet av dagen.

Inget att klaga på vad gäller de enskilda måltidsalternativen, men sammantaget på en vecka så saknas rejäla måltider på rätt tider med hormonuppbyggande ämnen som kolesterol och aminosyror. Man kanske även äter för mycket fibrer för vad som är bra för ens kroppstyp och mage. Vilket bl.a. gör så att näringsupptaget inte funkar som det ska. När personen börjar äta riktig mat på fasta tider istället för mackor och smoothibowls i farten, så balanseras stress och hormoner. Kroppen kan gå in i sin naturliga rytm och ger tydligare signaler om hunger och vila som i sin tur leder till ytterligare balans.

“Näringsjagandet” har lett många på fel spår…

Jag ser alltså ett mönster där näringsjagandet har lett en del människor på fel spår. Man har helt enkelt för lite fokus på substans och rejäl mat. Med rejäl mat menar jag bra balans av makronutrienterna protein, kolhydrater och fett till huvudmålen som man äter på regelbundna tider. Makronutrienterna (protein, kolhydrater och fett) = de större beståndsdelarna i kosten. Mikronutrienterna är de små beståndsdelarna, som vitaminer och mineraler tex, som många numera alltså fokuserar för mycket på.

Har man inte greppat att det är rejäl mat (byggstenarna till kroppens celler och alla funktioner), som man först måste fokusera på – så kan inte “näringsjagandet” ha den effekt man vill. Det är som att hänga gardiner i fönstren samtidigt som grundstenarna till huset vittrar sönder… Jag kan nu, efter några år av den här kosttrenden med näringsjakt, se att det har lett till att många som tror att de äter väldigt nyttigt faktiskt äter ganska näringsfattigt.

Grundläggande näringslära tar vi upp varje onlineprogram, där man själv kan utforska och hitta din egen balans mellan sina ”makros” (makronutrienter). Alltså vilken fördelning av protein, kolhydrater och fett man mår bra av. Vi är olika och mår bra av olika balans.

Under programmet rekommenderas inte periodisk fasta men väl ätfönster på runt 12 timmar. Jag anser att periodisk fasta är något man kan satsa på när man byggt grunden för bra rutiner kring rejäl och näringsrik mat.

NÄSTA START av 21 dagar ren och läkande mat – onlineprogram är 💥24 april 💥

Man väljer själv om man äter växtbaserat eller äter ägg/fisk/kött/fågel osv under programmet. Läs mer…

Mer läsning…

(2) Comments

  1. […] Gör du det här vanliga misstaget när du ”näringsjagar”? Varför ska kvinnor äta extra protein? Mättande, proteinrika sallader på olika sätt utan gluten och mjölk Äter du för lite fett och kolesterol? […]

  2. […] Gör du det här vanliga misstaget när du ”näringsjagar”? Äter du för lite fett och kolesterol? Är det nyttigt att äta kött eller ska man satsa på 100% växtbaserat? Vegan/växtbaserad kost och näringslära – Finns det olika sätt att äta antiinflammatoriskt? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: