Detox Frukost Gröna kuren Mellanmål Paleo SCD-vänliga recept

Mättande chiagröt med extra protein

Innehåller reklam via annonslänkar

Klassiska recept på chiagröt passar egentligen inte särskilt många näringsmässigt som frukost – dvs som huvudmåltid. Det blir en allt för lätt måltid som särskilt saknar protein. Men kanske även fett också beroende på vilken mjölk man använder… Så därför är det väldigt viktigt att välja rätt ingredienser när man gör chiagröt – om man vill att den ska ha bra näringssammansättning.

Men så behövs ju även protein i en fullvärdig måltid och nötter och fröer som topping räcker inte. Jag rör i en portion helt smakfritt collagenpulver. Det ger ca 15g rent protein utan att det smakar annorlunda eller känns på konsistensen. Fantastiskt!

Rent collagenpulver är nog mitt mesta favorittillskott numera – mest pga att man så enkelt höjer proteininnehållet i enkla snabba rätter som chiagröt, smoothie, vanlig gröt, pannkakor, godisar och bakverk…

Hur får man chiagröt att räcka till frukost?

En god, slät kokosmjölk är superbra att basera chiagröt på – beroende på energibehov så kan man blanda ut den med vatten. Jag brukar använda en del kokosmjölk och en del vatten – det ger lagom krämighet och samtidigt tillräckligt med energi. Gillar man inte smaken av kokosmjölk kan man använda mandelmjölk eller cashewmjölk och tillsätta en matsked MCT-olja istället. Behöver du ännu mer energi toppar du med nötter eller använder outspädd kokosmjölk.

Min proteinrika chiagröt är en balanserad, bra lågkolhydratsfrukost som ger blodsockerbalans och lång mättnadstid. Vill du ha en ännu mer keto-anpassad frukost byter du ut det mesta av hallonen och serverar ett ägg till istället.

Även om det här är en bra och mättande frukost, så är den fortfarande ganska liten (ca 325 kcal inkl toppingen är lagom för någon som inte är så fysiskt aktiv). För någon med hög ämnesomsättning eller som är normal-hög-aktiv; ät gärna ett ägg till och/eller toppa kanske även med en banan. 

Mer om val av kollagen. Rent kollagenpulver är smakfritt och blandar sig lätt med all vätska. Man kan välja bovint (från nötdjur) eller marint (från fisk). Jag har Clean collagen från Naturoteket hemma men kan även rekommendera Swedish Collagen Pure Collagen för den som vill ha marint kollagen.

Skriv ut receptet

Mättande chiagröt med extra protein

Min proteinrika chiagröt är en balanserad, bra lågkolhydratsfrukost som ger blodsockerbalans och lång mättnadstid. Vill du ha en ännu mer keto-anpassad frukost byter du ut det mesta av hallonen och serverar ett ägg till.
MåltidFrukost, Mellanmål
KökGröna kuren, Keto, Paleo, SCD, Vegan
Nyckelordmjölkfritt, Mjölkproteinfritt, paleo, Vegan
Tillagningstid: 5 minuter
vila i kylskåp: 1 timme
Portioner: 2 port
Kalorier: 326kcal

Ingredienser

Topping

  • 2 dl hallon
  • 4 msk Kokoschips eller hackade nötter/mandel

Anteckning

Även om det här är en bra och mättande frukost så är den fortfarande ganska liten (ca 325 kcal är lagom för någon som inte är så fysiskt aktiv) för någon med hög ämnesomsättning eller som är normal-hög-aktiv; ät gärna ett ägg till och/eller toppa kanske även med en banan. 
*Gillar man inte smaken av kokosmjölk kan man använda mandelmjölk eller cashewmjölk och tillsätta en matsked MCT-olja istället. 

Näringsinnehåll

Kalorier: 326kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 17g | Fat: 24g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Transfett: 1g | Natrium: 65mg | Kalium: 390mg | Fiber: 8g | Socker: 5g | Vitamin A: 34IU | Vitamin C: 27mg | Kalcium: 59mg | Järn: 4mg

(1) Comment

  1. […] Krämiga scrambled eggs med ghee Mättande chiagröt med extra protein Proteinsmoothie med hallon (inkl. tips proteintillskott) Over night oats med […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d