kostråd

Varför är det bra att ha koll på sina kolhydrater?

-vilken kategori kolhydrater äter du mest av? Vet du? Om du skulle fota all din mat vilka färger dominerar? Här kommer ett inlägg som svar på en vanlig fråga jag får… -Varför är det bra att ha koll på sina kolhydrater – måste man räkna hur mycket man äter?

För de allra flesta finns det ingen poäng med att räkna gram av kolhydrater – det är förknippat med Keto och annan lågkolhydratskost (som det inte är något fel med om man vet varför man gör det). Oavsett, alla bör lära sig vilka typer av kolhydrater man själv mår bra av och i vilken mängd på ett ungefär. ⁠

Kolhydrater är livsmedel som innehåller stärkelse, kostfiber eller sockerarter. GI (glykemiskt index) är viktigt att känna till.. Gl är läran om hur olika snabbt kroppen omvandlar kolhydrater till ren energi och hur snabbt de höjer blodsockret. Att håla jämn låg blodsockerkurva har en mängd positiva viktiga hälsoeffekter.

Kategorier av kolhydrater

Man talar om snabba och långsamma kolhydrater. Jag brukar prata om 3 kategorier kolhydrater för att illustrera bättre: ”vita”, ”bruna” och ”gröna”. ⁠ Vita kolhydrater är generellt snabba kolhydrater, det vill säga höjer blodsockret snabbt och bruna och gröna kolhydrater håller blodsockret mer stabilt…

🍞Vita kolhydrater = livsmedel som oftast är vita eller ljusa till färgen med högt stärkelse/sockerinnehåll och lågt närings- och fiberinnehåll. Några exempel är vitt mjöl och bröd, ren stärkelse, socker, ris, potatis osv. ⁠ Men också dadlar, annan sötning och mycket frukt.

⁠🌾Bruna kolhydrater är oftast just bruna till färgen och kan vara av samma slag som de vita men av fullkorns-typ. Exempel på bruna kolhydrater är fullkornsmjöl inkl naturligt glutenfria som bovete, teff, havregryn, fullkornsris, quinoa och så vidare. ⁠Räkna in vissa rotfrukter.

🥦Gröna kolhydrater innebär grönsaker men räkna in grönsaker av alla färger. Grönsaker innehåller stärkelse och sockerarter och främst kanske fibrer som är bra för bla tarmbakterierna. Grönsaker är dessutom oftast näringsrika och basbildande. ⁠

❗Det är alltså generellt bäst att välja mest av gröna, lite av bruna och minst eller inget av de vita varianterna av kolhydrater och inte för mycket frukt och sötning.

Powered by
Christina Sönstevold
Christina Sönstevold
Reviewer
5/5

Hej! Jag har ju genomgått denna onlinekurs 21.8 – 10.9 Jag följde varje dag vad Nilla skrev. Lagade recepten som finns i receptboken .Tror dessa recept på god och läkande mat kommer följa mig länge. Nu så här efteråt tittar jag tillbaka på 3 veckor med GOD mat! Smakrika spännande rätter! Jag är helt nöjd! Hälsning Kina

för 8 månader sedan
Hanna K.
Hanna K.
Reviewer
5/5

Är så tacksam för att jag provade detta! Massor av goda recept att få del av.

för 8 månader sedan
Bild #1 från Nina A.Bild #2 från Nina A.
2
Nina A.
Nina A.
Reviewer
5/5

Jag är så nöjd att jag deltog i 21 dagar ren och läkande mat. God mat, mycket mat, inspirerande mat. Jag är mindre svullen runt magen, har mindre ont i mina leder, och ser piggare och slätare ut i ansiktet.

för 9 månader sedan

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: