AIP Gröna kuren Keto Lunch och middag Mjölkfritt Paleo

Tandoori-kyckling i ugn (paleo, mjölkfritt)

Innehåller reklam via annonslänkar

Tandoorikyckling lagad i ugn utan mjölkprodukter är fantastiskt att ha förberett i frysen. Lyxigt att ta fram och äta till vardags. Sååå gott och enkelt att servera med antingen blomkålsris eller råris – gärna min favorit basmati fullkorn. Köp här…

Det här är en ganska enkelt rätt att laga faktiskt! Utöver att det krävs några timmar att marinera köttet. Man svänger ihop marinaden (ja, många olika kryddor krävs men det är bara att mäta upp), låt köttet marinera och laga sedan allt i ugnen på hög värme. Servera med antingen blomkålsris eller basmatiris av fullkornstyp och andra rostade grönsaker.

I receptet har jag använt kycklinglårfilé som du kan byta mot kyckling-drumsticks, klubbor, bröst eller hel kyckling. Ju större bitar du lagar, desto mindre av marinaden behövs. Jag tycker att det passar med rejäla “grytbitar” i storlek av rent kött. Då får man ut mest smak av marinaden. Bäst blir det om man marinerar över natten (8-12h), men 3-4 timmar räcker också.

Tips: servera med paleo-tunnbröd eller quinoa-chapati

Skriv ut receptet

Tandoori-kyckling (paleo, mjölkfritt)

I receptet har jag använt kycklinglårfilé som du kan byta mot kyckling-drumsticks, klubbor, kycklingbröst eller hel kyckling. Ju större bitar du lagar, desto mindre av marinaden behövs. Jag tycker att det passar med rejäla "grytbitar" i storlek av rent kött. Då får man ut mest smak av marinaden. Bäst blir det om man marinerar över natten men 3-4 timmar räcker också.
MåltidHuvudrätt
KökAIP, Indiskt, Paleo, SCD
NyckelordAIP, Ayurveda, glutenfritt, keto, mjölkfritt, paleo, SCD
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 35 minuter
Marinering: 8 timmar
Portioner: 8 port
Kalorier: 418kcal

Ingredienser

Kyckling

 • 1,5 kg kycklinglårfilé eller motsvarande mängd annat rent kycklingkött (marinaden räcker alltså till ca 2kg hel kyckling med ben)

Marinad

Tillbehör/till servering – grillade grönsaker

 • 3 st rödlök
 • 2 st grön paprika
 • 1 st röd paprika
 • 3 st tomater
 • 6 st citronklyftor eller limeklyftor
 • 0,5 kruka färsk koriander

Tillbehör/till servering – blomkålsris

 • 2-3 st medelstora blomkålshuvuden (om du vill ha blomkålsris dvs, annars 4 port basmatiris av fullkornstyp)
 • 3 msk ghee eller kokosolja, smält att ringla över riset (helt valfritt!)
 • 0,5 tsk salt

Instruktioner

Marinera

 • Mät upp och blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Dela kycklingköttet i stora bitar – jag delade varje kycklinglårfilé på ca 5 delar. Blanda så att allt kött täcks av marinad. Låt stå i kylen i några timmar. Helst 8-12 timmar men 3-4 funkar också.

Tillagning

 • Värm ugnen till 250°C varmluft.
 • Tillaga kycklingen: Smörj en ugnsfast form med olja eller täck botten av plåten med aluminiumfolie. Fördela ut kycklingen över plåten med lite utrymme i mellan. Rosta högt upp i ugnen.
 • Rostade grönsaker: Det kan vara bra att förbereda de grillade grönsakerna man vill ha till separat och lite innan kycklingen så att man är säker på att de är klara när det är dags att äta. Dela paprika i stora bitar. Klyfta löken och tomaten. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna så att den är rykande het på högsta värme. Häll i grönsakerna i torr stekpanna och rör om med steksapde. grönsakerna rostas och svärtas lite vilket ger en grillad smak. Grönsakerna ska mjukna lite men fortfarande vara al dente.
 • Ta ut plåten efter 15 minuter och häll av vätska som släppt från kycklingen ned i en kastrull och sätt tillbaka plåten i ugnen och fortsätt rosta ytterligare 10-15 minuter. När kycklingen fått färg, ta ut och vänd bitarna och grädda igen tills att de är genomstekta. Ungefär 10-15 minuter till.
 • Laga riset: Under tiden kycklingen är i ugnen gör blomkålsriset eller koka basmatiriset (kokas enl. anvisning på förp.). För blomkålsris: Dela blomkålen i buketter och bitar. Om du inte har en matberadare: riv blomkålen grovt på rivjärn eller hacka med kniv till ris-konsistens. Om du har en matberedare: använd pulsfunktien på matberedaren och kör blomkålsbukterna några gånger tills att konsistensen liknar ris. Se upp med att inte lägga för mycket i matberedaren på en gång eftersom det lätt blir ojämnt då (stora bitar blandat med mos). Precis innan servering: koka upp minst 1 l vatten i vattenkokare. För över blomkålsriset i en bunke/kastrull och häll det kokande vattnet över. Låt stå i högst 1 minut, häll av vattnet i sil/finmaskigt durkslag och låt blomkålsriset rinna av ordentligt. Vänd riset i lite olja/ghee och salta i en serveringsskål om du vill.

Servera

 • Servera kycklingen med blomkålsris/basmatiris eller råris, rostad paprika, lök och tomat, färsk koriander och en klyfta citron eller lime till varje portion. Ev. kanske även Paleotunnbröd eller quinoa-chapati.

Näringsinnehåll

Kalorier: 418kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 38g | Fat: 27g | Mättat fett: 16g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 0.03g | Kolesterol: 178mg | Natrium: 759mg | Kalium: 661mg | Fiber: 2g | Socker: 0.2g | Vitamin A: 347IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 38mg | Järn: 3mg

(1) Comment

 1. Agneta says:

  Planerar att laga detta recept. Stämmer det att marinaden ska ha alla de kryddorna OCH en garam masala-krydda? Jag tänkte att det kanske blir kaka på kaka. Men en marinad ska förstås var smakrik.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d