Förrätt Paleo SCD-vänliga recept Soppa Vegan/Växtbaserat

Andalusisk körsbärsgazpacho (paleo, glutenfri)

En helt gudomlig kall förrätts-soppa! Mycket godare än vanlig gazpacho tycker jag.

Jag blev inspirerad när jag var i Spanien att testa att göra andalusisk gazpacho med körsbär som ju verkligen är fantastiskt gott. Har du provat? Min version blev paleo, glutenfri och mjölkfri och är alltså gjord utan bröd som annars enligt traditionella recept mixas ned i soppan.

Gazpacho med körsbär gör man som vanlig gazpacho; den innehåller tomat, paprika, lök osv och är ingen dessert! Det blir en mild men samtidigt väldigt smakrik kall soppa. Att toppa med hackade pistagenötter är pricken över i smakmässigt – det passar verkligen. Skippa inte det!

Traditionellt smulas även lite get- eller fårost över också, vilket även det är helt fantastiskt gott – men det blev det inte den här gången för mig jag höll mig helt paleo med bara nötter och lite krispiga groddar.

Jag använde mandelmjöl istället för dagsgammalt vitt bröd i min gazpacho vilket blev super. Mandelmjölet mixas slätt i blender och ger den där fylliga, lena känslan till soppan som man annars skulle sakna. Vill man försäkra sig att soppan inte blir grynig så mixa soppan enligt anvisningarna i receptet, låt den sedan stå ett par timmar och mixa igen i någon minut. Mandelmjölet sväller i vätska och när det mixas igen blir det helt mjukt.

Skriv ut receptet

Andalusisk körsbärsgazpacho (paleo, glutenfri)

En mild kall förrätts-soppa med massor av smaksensationer.
MåltidFörrätt, Soppa
KökAndalusiskt, Medelhavskost, Paleo, SCD, Spanskt
NyckelordAntiinflammatorisk kost, glutenfritt, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, paleo
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Kylning: 2 timmar
Total tid: 2 timmar 15 minuter
Portioner: 4 ganska stora port
Kalorier: 355kcal

Ingredienser

 • 600 g kvisttomater
 • 400 g bigarråer eller andra stora, söta körsbär urkärnade
 • 1 st liten grön paprika
 • 4 st salladslökar eller 1 liten rödlök
 • 1 st vitlöksklyfta
 • 6 st basilikablad
 • 1 dl mandelmjöl
 • 0,75 dl kallpressad olivolja gärna spansk
 • 2 msk äppelcidervinäger eller sherryvinäger för att vara mer autentisk
 • 1 tsk salt eller mer efter smak

Topping

 • 4 msk pistagenötter hackade
 • 4 msk getost eller fårost smulad (valfritt, ej paleo)

Instruktioner

 • Koka upp tomaterna i en kastrull med vatten och låt sjuda i någon- ett par minuter tills att skalet spruckit. Häll av vattnet och skala tomaterna.
 • Kärna ur bigarråerna/körsbären. Dela paprika och lök i bitar och skala vitlöksklyftan.
 • Mixa alla grönsaker med mandelmjöl, olivolja, vinäger och salt i en blender i några minuter tills att soppan är helt slät. Smaka av med ev mer salt eller vinäger. Låt stå i kylen tills att gazpachon blir helt kall. Tycker du att soppan blivit grynig – mixa lite till eller – låt den stå ett par timmar, mixa sedan igen i någon minut och kyl igen efter det. Mandelmjölet sväller i vätska när det får stå och när det mixas igen blir det helt mjukt.
 • Servera toppad med hackade pistagenötter och ev. smulad get- eller fårost.

Näringsinnehåll

Kalorier: 355kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 6g | Fat: 27g | Mättat fett: 3g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 14g | Natrium: 108mg | Kalium: 682mg | Fiber: 6g | Socker: 18g | Vitamin A: 1633IU | Vitamin C: 56mg | Kalcium: 77mg | Järn: 2mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: