AIP FODMAP Gröna kuren Keto kostråd Mjölkfritt Paleo SCD-vänliga recept Tillbehör

Gör ghee själv – recept

Ghee recept

Ghee är i princip klarnat smör, alltså skirat smör. Man skummar av det vita – proteinerna och mjölkämnena i smöret och får kvar rent fett. Det man har kvar är den nyttiga smörsyran som är bra för mage/tarm och alla fettlösliga vitaminer. Ghee anses inom ayurveda vara nyttig och stärkande och äts till och med som medicin. Inom Auruveda används det också som bas för växtbaserade salvor (för brännskador, hudutslag, etc.)

Ghee har ungefär samma egenskaper som kokosolja och tål höga temperaturer. Högre än smör eftersom att mjölkämnena som man tagit bort lätt bränns vid.

Att göra ghee själv är enkelt, tar ca en halvtimme och går alltså ut på att man kokar bort vattnet och skummar av proteinerna. Man kan också göra ghee i ugn, då tar det lite längre tid men man kan göra annat under tiden och behöver inte passa.

Ghee kan användas som vilket matfett som helst i all matlagning och som ren smaksättare, även i bakning för att få till en härligt nötaktig smörsmak. Jag använder det främst att steka i eftersom att jag älskar smörsmaken bl.a till pannkakor och scramblade ägg. Ghee stelnar i rumstemperatur och blir grynig, i kylen blir den ganska hård så ghee passar inte särskilt bra att bre på mackan.

Det klarifierade smöret innehåller såklart fortfarande spår av mjölkämen och kan inte ätas av de som har allergi mot spår. När man undviker mjölkprotein av generella hälsoskäl så passar dock ghee alldeles utmärkt.

Hur nyttigt är smör (och ghee)?

Smör innehåller en fjärdedel omättade fetter och är en bra källa till vitaminerna A, D, E och betakaroten. Smör består av olika fettsyror och just smörsyra har på senare tid uppmärksammats för att den ger näring åt tarmslemhinnans celler och har antiinflammatoriska egenskaper.

Smör innehåller kolesterol: Vi har länge bara blivit varnade för kolesterol men kolesterol är faktiskt ett viktigt för att tillverka hormoner, för att bygga upp celler och för immunförsvaret. Äter man 100% eller stor andel växtbaserat finns risk att få i sig för lite kolesterol. Att införa ghee och/eller ägg/äggula i kosten är då nyttiga alternativ! Att äta smör/ghee och ägg i vardagskosten bidrar alltså med viktiga fettlösliga vitaminer, fettsyror och kolesterol som är viktigt för bl.a. hormonbalans.

Ghee recept
Skriv ut receptet

Gör ghee själv – recept

MåltidTillbehör
KökAIP, Mjölkfritt, Paleo
NyckelordAIP, mjölkfritt, paleo, SCD, smör
Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Portioner: 750 ml

Ingredienser

 • 1 kg smör gärna ekologiskt

Instruktioner

Metod 1 – i ugn (1-2 h)

 • Värm ugnen till 75-80°C. Placera smör i en ungsfast behållare eller hög, smal kastrull i mitten av ugnen. När smöret smälter skiktar det sig och det blidas en bottensats med vita mjölkämnen. Det blidas också ett tunt lager på toppen är det som ska bort. När bottensatsen är ”platt”, det inte rör sig partiklar upp och ner och smöroljan är helt klar ta ut behållaren ur ugnen. Ta först bort det översta lagret som bildats på ytan – försiktigt en sked. Häll långsamt upp smöroljan/ghee på burkar. Försiktigt så att inte det vita kommer med i burkarna – det ska hällas av.

Metod 2 – på spisen (ca 35 min)

 • Smält smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Täck inte kastrullen eller pannan och rör inte om i smöret under processen eftersom att en del av mjölkämnena kommer att sjunka till botten, de ska stanna där tills att du häller av det klarnade smöret.
 • Skumma av det skum som bubblar till ytan några gånger. Smöret kommer att börja lukta lite som popcorn efter ett tag och få en härlig gyllene färg. Det tar sin lilla tid, hur länge beror på temperaturen, men ungefär 20-30 min brukar det ta för mig.
 • Smöret är klarnat när allt vatten avdunstat och de bruna mjölkämnena har sjunkit ned till botten. Du märker att det är klart när smöret inte bubblar alls längre. Först avtar bubbel-ljuden men stilla bubblor pelare, som champagne, stiger fortfarande till ytan. Vänta tills att även dessa helt har upphört.
 • Häll den klara, gyllengula smöroljan i en ren glasburk. Häll långsamt och försiktigt så att resterna som sjunkit till botten inte kommer med ned i burken. Gheen kan hällas genom en fin sil eller silduk om man vill filtrera alla rester. Personligen gör jag inte det, jag tycker att det räcker med att vara försiktig medans man häller och under tiden man skummar. Det gör inget att några gryn av de brända mjölkämnena kommer med, de sjunker till botten.

(4) Comments

 1. Marie Ljungberg says:

  Är det bra att göra ghee om man är mjölkproteinintolerant?

 2. […] bloggen i kategorin fikabröd. Jag var sugen på en något riktigt saftigt och gott! Jag använde ghee i min kaka som gav mjuk och len smörsmak. Du kan ersätta med kokosolja eller rent smör om du […]

 3. […] Gör ghee själv – recept […]

 4. Marthina says:

  Hej Nilla, förvarar du din ghee i rumstemperatur? Om, hur lång blir då hållbarheten?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d