Bröd Glutenfritt kostråd Vegan/Växtbaserat

Dansk limpa (glutenfri, fullkorn)

Glutenfri fullkornslimpa av dansk rågbrödstyp

Ompublicering av en gammal favorit! Den här limpan har hängt med i många år nu och finns med i materialet för onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat. Ett bröd som passar brödfantaster – sååå gott!

Så här skrev jag 2017: Min nya frukostfavorit. Eftersom att jag gillar att experimentera fram recept så har jag ofta olika sorter bröd i frysen. När jag blir brödsugen passar jag på att testa en ny receptidé. Men den här limpan gör jag på samma sätt om och om igen eftersom att den blir så god.

Saftig, smakrik och nyttig! Ett rejält, naturligt glutenfritt fullkornsbröd som smakar som danskt rågbröd.

Ang sötningen: Danskt rågbröd i svensk tappning har varit ett ganska sött bröd och många recept innehåller en hel del sirap. Klassiska svenska recept innehåller uppåt 1 dl per limpa. Jag har ersatt det med 1 msk – 0,5 dl honung och vill man så ersätter man den honungen med agave, drar ned mängden eller utesluter. Tillsätt då bara några msk extra vätska till degen för att ersätta.

Ang jäsningen: man kan göra det här brödet både med jäst och med bikarbonat. Det vill säga jäst eller ojäst.

Här är de flesta av de produkter jag har använt. Jag har köpt allt hos MEDS:

Glutenfri fullkornslimpa av dansk rågbrödstyp
Skriv ut receptet

Dansk limpa (glutenfri, fullkorn)

Saftig, smakrik och nyttig! Ett rejält, naturligt glutenfritt fullkornsbröd som smakar som danskt rågbröd.
MåltidBröd
KökGlutenfritt, Växtbaserat, Vegan
Nyckelordglutenfritt, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt, växtbaserat,, Vegan
Förberedelser: 25 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
ev. jäsning: 1 timme 15 minuter
Total tid: 2 timmar 25 minuter
Portioner: 1 limpa (1,5 l)

Ingredienser

Jäsning alt. 1 (med jäst)

 • 15 g jäst (färsk) eller 2 tsk torrjäst

Jäsning alt 2 (utan jäst)

Deg

Instruktioner

 • Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper eller pensla ordentligt med olja.

Jäsning alt. 1 (med jäst)

 • Vispa ihop vatten, jäst, äpple eller äppelmos och honung i en bunke. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och vispa hastigt ihop till en jämn smet. Det blir en ganska klibbig smet som snabbt sväller och stelnar när fiberhusken/finmalen psyllium suger upp vätska.
 • Klicka i smeten i formen och pudra rejält med extra mjöl över ytan så att det täcker smeten helt. Låt degen jäsa i formen i ca 75 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°C.
 • Baka brödet i ca 45 minuter lågt/mitten i ugnen. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du skär i det. Det går bra att baka dagen innan man ska äta det. Det håller sig saftigt och gott!

Jäsning alt 2 (utan jäst)

 • Vispa ihop vatten, jäst, äpple eller äppelmos, äppelcidervinäger och honung i en bunke. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig och blanda. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och vispa hastigt ihop till en jämn smet. Det blir en ganska klibbig smet som snabbt sväller och stelnar när fiberhusken/finmalen psyllium suger upp vätska. Låt smeten stå och svälla i ca 20 minuter. Det är bra att låta linfröna absorbera vätska så skippa inte vilan. Klicka i smeten i formen och pudra rejält med extra mjöl över ytan så att det täcker smeten helt. Värm under tiden ugnen till 225°C.
 • Baka brödet i ca 45 minuter lågt/mitten i ugnen. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du skär i det. Det går bra att baka dagen innan man ska äta det. Det håller sig saftigt och gott!

(6) Comments

 1. Kerstin says:

  Hej! Vilken temperatur har du på ugnen när du bakar den Dansk limpan?

 2. Sofia says:

  Temperatur?

 3. Sara Thygesson says:

  Fattas det inte salt i receptet?

  1. Marie Hulten says:

   Jag tycker också det fattades salt när jag bakade. 225 gr. Står i receptet om än lite otydligt. Tycker också att det ska vara lite mer mjöl i.

  2. Ewa Nyberg says:

   Det gamla receptet känns bättre, detta ”nya” blev väldigt kladdigt,trots nästa 50 min. i ugn….

 4. Mer mjöl (potatismjöl kanske?) och ett ägg (om man vill) eller lite mer psyllium så blir det nog bättre.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: