kostråd

Omega3 – vilket tillskott är bäst? -räcker det med kosten?

Efter en frågesport på instagram förstod jag av svaren att det finns en hel del frågetecken kring vad som gäller för tillskott av Omega-3. Jag fick flera frågor om tillskott och blev ombedd att tipsa om bra produkter. Så här kommer ett helt inlägg som klargör och ger tips!

Inlägget innehåller sponsrade länkar. Jag rekommenderar produkter och råvaror som jag tycker är bäst utifrån kvalitet och innehåll, som jag äter själv och rekommenderar kunder och kost-klienter. När du köper produkter via länkarna stödjer du mig i mitt arbete att sprida gratis kostråd.

Fel balans av Omega-3/Omega-6 är mycket vanligt…

För lite omvandlad Omega-3, för mycket Omega-6 och större behov av mättat fett
från animalier är den vanligast obalansen mellan fettsyror hos oss i vår det av världen. De allra flesta kan må bättre av att ta tillskott av Omega-3 men att välja rätt kosttillskott är viktigt. Förändrad kost tillsammans med tillskott kan ändra balansen på ca 1 – 3 månader. Under en inledande period kan man äta dubbel dos av Omega-3.

Varför ska vi äta tillskott av Omega3?

Modern kosthållning är alltså fattig på rätt sorts fetter och innehåller för mycket vegetabiliska, raffinerade fetter. Alla fettsyror behövs i rätt mängd och vi äter generellt för mycket Omega-6 (finns i vegetabiliska oljor, nötter och fröer).

En i övrigt nyttig växtbaserad kost kan också lätt ge fel balans Omega-3/Omega-6 eftersom att man äter mycket vegatibiliska fetter. Om man av någon anledning inte äter fisk är det viktigt att äta tillskott av Omega-3. Äter man ekologiskt eller gräsbetat kött och ekologiska ägg ofta får man i sig mer Omega-3 och obalansen behöver inte vara så stor.

Bästa tillskotten av Omega-3

Omega-3 finns i olika former och de viktigaste och aktiva formerna av Omega-3 (EPA och DHA) kommer främst från fiskolja. De former av Omega-3 som finns i alger, valnötter och linfrön (ALA) är icke omvandlad form av Omega-3. De små mängder DHA och EPA som finns i algolja är inte tillräckliga. Vegetabiliska varianter har alltså inte samma effekt som tillskott från animaliska källor. Ett bra riktmärke för att hitta ett bra tillskott av Omega-3 är att titta efter hög andel EPA.

Jag rekommenderar produkter och råvaror som jag tycker är bäst utifrån kvalitet och innehåll, som jag äter själv och rekommenderar kunder och kost-klienter. När du köper produkter via länkarna stödjer du mig i mitt arbete att sprida gratis kostråd.

Här är de två tillskott av Omega-3 som jag tycker är bäst. Den första är för dig som vill återställa balansen med ett kraftfullt tillskott med den högsta andelen EPA jag har hittat. Den tar jag själv just nu.

MorEPA Smart Fats 85% 60 kapslar

Näringsvärde per kapsel
Koncentrerad fiskolja 1000 mg
Omega-3 fettsyror 850 mg varav:
– EPA Eikosapentaensyra 590 mg
– DHA Dokosahexaensyra 130 mg
– Andra Omega-3 fettsyror 130 mg
Apelsinolja 24 mg
Vitamin E (olika tokoferoler) 4,5 mg

Nen här nedan är för dig som bibehålla balansen med ett full-spectrum-tillskott med flera bra fettsyror. Jag har den hemma och rekommenderar den ofta till kunder.

Solgar Wild Alaskan Full Spectrum Omega 120 softgels

Innehåll per 2 kapslar:
Laxolja 2400 mg 
Omega 3 fettsyror 500 mg
– varav EPA 202 mg
– varav DHA 180 mg
– varav DPA 41 mg
Andra omega-3 fettsyror 77 mg
Omega-5 fettsyror 1,92 mg
Omega-6 fettsyror 48 mg
Omega-7 fettsyror 192 mg
Omega-9 fettsyror 384 mg
Astaxsanthin 20 µg
D3-vitamin (kolekalciferol) 5 µg (100%)

Mer läsning om vad som är nyttigt fett

Mer läsning om antiinflammatorisk kost

(1) Comment

  1. […] Bästa tillskotten på Omega3 – mina tips […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d