kostråd

En perfekt antiinflammatorisk frukost!

”Är det något fel med min frukost? …glutenfritt havre, banan, jordnötssmör och med havremjölk….mmmm… Det är glutenfritt, mjölkfritt och utan vitt socker. Perfekt! …eller?⁠

För hur är det med sug och blodsockerbalans resten av dagen? Smärtor i kroppen, problem med hud, leder, mage, hormoner osv osv… som inte blir bättre trots att vi ”äter bra” ?⁠

Vi är olika och behöver olika nivå av läkande kost! Vi kan t.ex. vara olika blodsockerkänsliga, överkänsliga mot olika saker, våra magar är i olag på olika sätt, vårt näringsupptag fungerar olika bra osv. Grötfrukost kan vara väl komponerad och sämre för våra behov, men också något vissa behöver byta ut helt och hållet.⁠

Vad är problemet?

🌾Havre: ett näringsrikt naturligt glutenfritt sädesslag med bra fiber och proteininnehåll. -Så vad är problemet? Vissa är känsliga för just havre eftersom att proteinerna i havre är mer lika gluten än i andra glutenfria alternativ. Men det kan också vara så att någon behöver ta bort alla sädesslag (även glutenfria) för att läka mage/tarm och få ned inflammationer. Havregryn kan också vara blodsockerhöjande beroende på hur de tillreds och vad som serveras till. ⁠

🍌Banan: som alla numera vet så är det stor skillnad på gul, mogen banan och grön omogen. Ju gulare och brunare desto högre sockerinnehåll som höjer blodsockret. Det behöver inte vara fel att äta banan varje dag utan precis som med havren beror det på i vilken form, tillsammans med vad och hur mycket och ofta. ⁠

🥜Jordnötssmör: Näringsrikt och proteinrikt och en källa till fett! Problemet: Vissa är känsliga för lektiner som finns i alla fröer (inkl sädesslag, nötter och baljväxter). Man får inte ned inflammationer i kroppen förrän man radikalt begränsar allt sånt i kosten. Nötter och fröer innehåller förhållandevis stor andel Omega-6. För mycket nötsmör för ofta kan alltså bidra till obalans Omega-3/Omega- 6.⁠

🥛Havremjölk: Mjölkproteinfritt och sött alternativ till komjölk. Problemet: vid framställningen av havremjölk ombildas stärkelsen i havren till maltos – så oavsett om havremjölken är osötad så ÄR den SÖT. Maltos höjer blodsockret väldigt snabbt.  Jag avråder från havremjölk. Osötad mandelmjölk är ett bättre alt.⁠

Summa summarum: – kan mjölkfri, glutenfri och sockerfri grötfrukost vara inflammationsdrivande? Ja, absolut! Beroende på person och nivå av läkande vi behöver.

⁠-Vad äter du till frukost? -Vad funkar för dig? ⁠

⁠Mer läsning

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d