AIP Detox Gröna kuren Keto kostråd Paleo SCD-vänliga recept Soppa

Läkande kycklingbuljong (SCD, paleo, AIP)

Den här benbuljongen är för alla som älskar riktig, hemlagad och smakrik mat! Men den är också för dig som vill äta extra bra för magen och kanske till och med satsa på en kur för att läka obalanser mage/tarm.

Kuren för att läka magen går då ut på att man äter nästan bara benbuljong och kycklingsoppa under några dagar, sedan fortsätter man ytterligare några veckor med buljong och soppor som grund men introducerar fler råvaror. Det är meningen att man äter sig mätt under tiden – men man håller sig till några få godkända råvaror.

Men som sagt – benbuljong och kycklingsoppa är för alla som älskar god och näringsrik mat!

Jag köper ekologisk kyckling och annat ekologiskt kött från mathem. Se tips längre ned.

Magkuren med benbuljong och kycklingsoppa

Kuren jag pratar om utgör fas ett i (SCD) specifika-kolhydratsdieten, men är en bra utgångspunkt för alla att nollställa magen och dämpa inflammationer och ge tarmen chans att reparera sig. Oavsett om man tänkt följa SCD eller inte så kan man alltså harmonisera magen genom att några dagar äta nästan bara kycklingsoppa gjord på buljongen. Benbuljong är extra näringsrikt och väldigt bra mat att leva på när man ska äta begränsat med råvaror under en period.

SCD är en elimineringsdiet där man tar bort all spannmål, mjölkprodukter (förutom långsyrad yoghurt) och socker från kosten. Läs mer om SCD i min guide här…

Du som har problem med magen, IBS, inflammatoriska tarmsyndrom osv – prova att äta benbuljong och kycklingsoppa som bas för din kost under först några dagar. Du äter alltså även köttet från kycklingen och grönsakerna från buljongen. Annat kött och fisk går också bra (helst kokt ej stekt). Ghee och olivolja är bra fetter att inkludera. Morot, palsternacka, rotselleri, spenat, grönkål, broccoli är ex. på OK grönsaker att lägga till. Reagerar du på lök och vitlök kan du ersätta med gröna delen av purjolök. Efter ett par veckor av denna väldigt begränsade diet – fortsätt att introducera fler och fler grönsaker med låg FODMAP – lite varje dag.

OBS! Det är viktigt att du äter dig mätt under tiden, poängen är inte alls att svälta eller gå hungrig. Ät så mycket och så ofta du vill.

Tips: för dig som vill göra kuren men inte har tid att laga egen benbuljong flera gånger i veckan kan man komplettera med det här ekologiska benbuljongpulvret – gör då alltså grönsakssoppor med pulvret och tillsätt strimlad kyckling och annat kött (köttfärs går bra) som får koka med soppan (dosera ca 6 msk per l).

Jag har skrivit om buljongpulvret flera gånger förut – tex här:

När jag kokar buljong skär jag ur filéerna och använder dom till annat. Köttet på lår och resten av kycklingen får koka med i buljongen.

Jag köper ekologisk kyckling och annat ekologiskt kött från mathem. Jag tycker att de har ett väldigt bra sortiment av ekologiska produkter.

Märken ekologisk kyckling/kött hos mathem som jag rekommenderar:

 • Vårt ekologiska (köttfärs, rosbiff och annat nötkött)
 • Melin (köttfärs, bacon utan tillsatser och socker, rökt lamm, korvar med godkänt innehåll osv)
 • Reko (kyckling – hel, bröst, lårfilé osv.)
 • Malma gård (köttfärs, lövbiff, högrev och allt annat sorts nötkött)

Tips: 200 kr rabatt för nya kunder hos mathem. Gäller vid köp över 700 kr. Rabattkod: NY200KR

Handla ekologiskt hos mathem här…

Om du gör kycklingbuljongen, slösa inte bort kycklingen eller grönsakerna! Jag mixar grönsakerna med lite av buljongen, ghee, lite salt och peppar till en slät grönsakssoppa och tillsätter strimlad kokt kyckling. Det blir ca 2 portioner. Buljongen som blir kvar förvarar jag i burk eller kanna i kylen.

Belöningen! Soppa på benbuljong, mixade grönsaker från buljongkoket + strimlad kyckling.

Byt ut

 • Citronen är en viktig ingrediens men går att byta mot 3-4 msk äppelcidervinäger. Att ha med lite syra i buljongen göra att fler ämnen löses ut från kycklingen när den kokar.
 • Lök kan bytas mot den gröna delen av purjolök
 • Vitlök kan uteslutas. Tillsätt ev. 2 krm hing/asafoetida.
 • Morot kan ersättas med palsternacka
 • Rotpersilja kan ersättas med palsternacka och morot
Skriv ut receptet
%medel% från 1 röst

Läkande kycklingbuljong (SCD)

Den här benbuljongen är för alla som älskar riktig, hemlagad och smakrik mat! Men den är också för dig som vill äta extra bra för magen och kanske till och med satsa på en kur för att läka obalanser mage/tarm.
MåltidHuvudrätt, Soppa
KökAIP, Keto, Paleo, SCD
NyckelordAIP, Antiinflammatorisk kost, Detox, ekologisk, Kycklingbuljong, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, SCD
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 5 timmar
Portioner: 1.5 liter

Ingredienser

 • 1 st ekologisk kyckling (1,7-2 kg)
 • 3 st morötter delade i 2-4 delar
 • 3 st selleristjälkar delade i 3-4 delar
 • 2 st gula lökar delade i klyftor (kan ersättas med det gröna från 2 purjolökar (om du är känslig för lök))
 • 4-6 st vitlökskyftor skalade och delade i bitar (kan uteslutas)
 • 2 st lagerblad
 • 1/4 rotselleri skalad och delad i stora bitar
 • 1 st citron delad i fjärdedelar
 • 2 tsk torkad timjan
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • 2 tsk torkad oregano
 • 1 msk salt
 • ev. extra grönsaksrens från köket – jag hade tex i några blad grönkål som behövde användas.

Instruktioner

 • Om du vill: skär ut kycklingbröstfiléerna och använd till annat. De kan bli lite torra av att koka länge. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull. Fyll upp med vatten så att kycklingen är täckt med någon cm eller två.
 • Koka upp allt och sänk sedan värmen till låg. Buljongen ska sjuda sakta inte koka. Sätt på lock och låt puttra i 4-5 timmar. Kolla ett par ggr under tiden att buljongen inte kokat ned för mycket. Fyll då på med lite extra vatten. Buljongen ska alltså koka ned men inte för mycket.
 • Efter 4 timmar ta ur kycklingen och grönsakerna. Jag satte en stor sil över en kastrull och hällde buljongen över och lät kyckling och grönsaker rinna av ordentligt. Pilla kycklingen och spara allt kött för sig. Om du vill, spara grönsakerna och mixa till soppa med lite av buljongen och servera med bitar av kycklingen. Spara det kycklingkött som blir över och använd i soppor och i ev. i sallader.
 • Häll buljongen på burkar. Förvara i kylen eller frys in. Överför behållaren med fonden till kylen och ställ i kylen i cirka 2 timmar tills den har svalnat helt och fettlagret lätt kan tas bort med en sked från ytan och slängas.

(6) Comments

 1. […] Ny kost prövas för barn med reumatism – jag har hjälpt ta fram recept till studien… Läkande kycklingbuljong (SCD, paleo, AIP) […]

 2. Marita Nyvall says:

  Hej !

  Jag gör också eget kyckling buljong men inte till pulver ,utan jag sätter det i frysen och tar upp och lägger i soppor ,såser,överallt där det behövs buljong.
  Men när buljongen kokar färdigt så häller jag i en mugg och dricker mums så gott 😀
  Har denna buljong samma effekt som pulvret?

  Hälsn Marita

 3. […] alltid äta animaliskt protein + fett + ovan-jord-grönsaker som bas för maghälsa. Testa även den här kuren. Har man även då problem att bryta ned tex protein så kan man ta saltsyratillskott och […]

 4. […] med kostråd hur du kan förbättra din matsmältning med rätt kost och tillskott och receptet på läkande kycklingbuljong (SCD, paleo, AIP) äntligen upp på bloggen Det har alltså varit lite tema magen och matsmältningen. Båda […]

 5. Anna Remröd says:

  Hej Nilla!
  Gjort denna supergoda buljong och nu undrar jag hur länge den håller sig i kylen (i tätslutande burk)??😊

  1. Som all annan lagad mat – allt från några dagar uppåt en vecka.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: