kostråd Mage/tarm

Hur du kan förbättra din matsmältning med rätt kost och tillskott

Inlägget innehåller annonslänkar

– Vad ska man äta när man har reflux, halsbränna och svårigheter att bryta ned mat?

Att man har problem med matsmätltningen märks på symtom som svullen mage efter måltider eller konstant svullen mage, en hård känsla i magen, smärta eller ilningar i magsäcks-trakten, sura uppstötningar, överdrivet mycket rapningar, känslighet för fet mat eller protein, kroniskt svår gasbildning, diarréer, ömsom lös och hård avföring, osmält mat i avföringen osv.

Om du känner igen dig i symtomen kanske har haft svårt med ”hälsosam kost” när magen reagerar på nya kombinationer av mat. Samtidigt som det heller inte känns bra att äta som förut. Då kan du t.ex. testa tillskott av enzymer och/eller saltsyra tillsammans med en kostomställning (kost- och råvaruråd längre ned).

Tillskotten som jag rekommenderar (listor med flera tips längre ned) kan du ta i rek. dos på förpackningen. Det du bör tänka på är att du även följer kostråden. Upplever man smärtor när man tar saltsyra ska man självklart avbryta och söka hjälp hos näringsterapetut. Råden i det här inlägget är baserat på vanliga råd jag ger enskilda kost-klienter och deltagare under onlineprogrammen.

Dela det här inlägget i sociala medier! 🙏🏼❤️ Jag är fortfarande hackad och kan inte logga in på facebook och instagram Läs mer här…

Prenumerera på bloggen för att få inlägg och recept direkt i inkorgen.

Förbättra matsmältningen genom att kombinera rätt

 • Separera protein och kolhydrater. Ät istället protein med grönsaker och fett. Som ex: ät inte kött/kyckling/fisk/tofu tillsammans med ris eller linser utan ersätt med grönsaker, tex sallad, vitkålsnudlar, rostad broccoli eller zoodles. Detta betyder att man får öka lite på fettet för att maten ska mätta.
 • Separera protein och frukt – som ex. ät inte mangosalsa till din taco-bowl eller äpple i din cole slaw till huvudmålen. Ät frukten mellan måltider istället eller som dessert.
 • Separera kolhydrater och frukt – ät inte frukt och bär till havre- eller quinoagröten. Välj kanske chiagröt med frukt/bär och nötter som frukost istället (fett och frukt kan gå bättre tillsammans) eller något helt annat som ägg och grönsaker.

Ät alltså gärna frukt som din mage tål med separera det från övriga rätter och kombinera inte med något – t.ex. mixa inte frukt i smoothies med kokosolja och proteinpulver utan ät frukten hel mellan måltider eller till efterrätt. Undantag bland frukter är avokad och tomat som bryts ned i kroppen som grönsaker.

Summa summarum: Under dagen behöver du vissa måltider som är väldigt proteinrika tillsammans med mycket grönsaker och andra måltider baserade mer på kolhydrater tillsammans med grönsaker. Ta gärna tillskott av enzymer och kanske även saltsyra om du identifierat att du kanske har låg saltsyra.

Exempelmeny – bättre kombinationer

 • Frukost: scramblade ägg och grönsaker (protein+grönsaker).
 • Ev. mellanmål: en apelsin, vindruvor eller frukt som känns mild. Kanske kokt äpple
 • Lunch: sallad med mycket rostade grönsaker, quinoa och färska grönsaker och dressing (kolhydrater+grönsaker).
 • Middag: Fisk/tofu + massor av kokt broccoli och ghee eller aioli (protein, grönsaker, fett)
 • Ev. kvällsmål: frukt som känns mild eller chiagröt med bär

Den här veckomenyn ger exempel på fler rätter:

Andra åtgärder vid halsbränna, sura uppstötningar och matsmältningsproblem

Halsbränna, sura uppstötningar och andra tecken på svårighet att smälta maten ordentligt beror många gånger på för lite magsyra (inte för mycket). Inom sjukvården behandlas ofta halsbränna med hämmande läkemedel som minskar produktionen av magsyra. Det kan lindra symtomen men problemet är bara att man därmed också försämrar patientens matsmältning. Istället för att äta medicin kan man ändra istället kosten, stressa mindre och hjälpa matsmältningen med tillskott av enzymer och ev. även saltsyra. 

Öka mängden bladgrönt 

Successivt om det känns svårsmält i början. Inled varje måltid med en förrättstallrik gröna blad. Gärna bittra som t.ex. ruccola. Ät färska örter ofta och särskilt mynta och pepparmynta. 

Öka mängden grönsaker 

– både tillagade och färska.

Bikarbonatskuren: 

Med bikarbonat, som är basiskt, kan du snabbt neutralisera magsyran så att den blir mindre sur. Blanda en halv tesked i ett glas med vatten och drick när du får känningar i bröst eller hals. OBS! Tänk på att inte börja överkonsumera bikarbonat! Då kommer du få problem med matsmältningen. Bikarbonat ett par tre ggr per dag kan man genomföra som kur då och då under tex en-tre veckor när man samtidigt ändrar kost för långsiktigt förbättring. 

Vatten: 

Vatten späder ut magsafterna, vilket ökar pH-värdet och gör magsyran som irriterar mindre sur och frätande. Se till att ha bra vätskebalans över hela dagen- morgon till kväll! Drick minst 2 l per dag (inkl örtte). Gärna mycket varm dryck. Drick oftast mellan och innan måltider. Jag rek att dricka pepparmyntste och lakritste varje dag. Det finns ett Pukka som heter pepprmint & licorice 

Äppelcidervinäger och citron

En huskur som kan stimulera magsyran. Börja med att ta en tesked i ett glas vatten varje morgon och öka successivt på till en dryg matsked. Välj antingen en kur med äppelcidervinäger/citronsaft eller bikarbonat – gör inte båda samtidigt. Använd äppelcidervinäger eller citron på sallader istället för annan vinäger.

Ingefära

Ett väl beprövat hjälpmedel mot halsbränna och magbesvär, som också kan hjälpa mot illamående och åksjuka. Kan ätas rå, användas i juicer och smoothies, i maten, drickas i te (låt gärna dra ett mer än fem minuter). Finns även i tablettform. Köp här..

Kamomillte/pepparmyntste

Gurkmeja: Stödjer bland annat matsmältningen och minskar surheten.

Lakritsrot: tugga på mellan måltider.

Råvaruval för magen

Man kan alltid äta animaliskt protein + fett + ovan-jord-grönsaker (mjölkfri lågkolhydratskost) som kur för maghälsa. Testa även den här kuren. Du kan också prova att byta ut råvaror för att se om de fungerar bättre för din mage – dvs byt annat i matlagningen mot råvarorna i listan så ofta det går.

Råvaror, några förslag som brukar vara “säkra” för magen:

 • Spetskål (kan funka bättre än vitkål och annan kål)
 • Broccoli
 • Spenat och andra gröna grönsaker
 • Gröna bönor som tex haricot vertes och edameme
 • Tomater
 • Paprika
 • Endiv
  Grönsallad (olika sorter) 
 • Spenat – babyspenat kan funka bättre än grövre
  Gurka
  Morot
  Grönkål och Mangold
 • Haricots Verts
  Paprika
  Tomat även soltorkade 
 • Zucchini
 • Vårlök, salladslök (den gröna delen)
  Alfalfa, solros, böngroddar bambuskott
  Pak/Bok Choi
  Gröna örter
  Oliver
  Majrova
  Rädisa och rättika 
 • Sjögräsnudlar (shiritakenudlar)
 • 100% risnudlar 
 • Alla nötter och frön
 • Chili
 • Ingefära
  Hård tofu
 • Tempeh – testa om det känns bra – annars bara tofu
 • Gräslök
 • Salladslök – testa om hel funkar, annars bara gröna delen
  Tamari och glutenfri sojasås. 
 • Edamamebönor 
 • Fiberhusk, psylliumfröskal
  Wasabi från pulver 
 • Ev. lite Quinoa – du kan testa om du funkar med magen
  Tahini
 • Nötsmör
  Chiafrön

Bland frukter kan du satsa på:

 • Citrusfrukter
 • Honungsmelon
 • Vindruvor
 • Alla bär som blåbär, jordgubbar, hallon osv
 • Kiwi

Rekommenderade kosttillskott 

Kosttillskotten är bra för mag/tarmhälsa, vid stress (stress är alltid en faktor när magen är ur balans) och örter som verkar antibakteriellt och antiinflammatoriskt. De hjälper tarmen reparera och balansera.

Jag är kost och näringsrådgivare och ger rek i friskvårdssyfte som komplement till kost enligt uppskattningar. Följ doser ang. på förpackningarna. För att få rek av terapeutiska doser som skulle kunna hjälpa dig ännu snabbare behöver man genomföra tester via näringsterapeut. 

Länkarna är förslag till produkter jag själv väljer och rekommenderar kunder.

Tillskott och fetter

Örter/naturläkemedel

Jag rek alla tillskott ovan som bas under 3 månader minst.

Mer läsning

Boka tid

(2) Comments

 1. […] kom två efterfrågade inlägg med kostråd hur du kan förbättra din matsmältning med rätt kost och tillskott och receptet på läkande kycklingbuljong (SCD, paleo, AIP) äntligen upp på bloggen Det har […]

 2. […] Hur du kan förbättra din matsmältning med rätt kost och tillskott […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: