Bröd Glutenfritt

Havrefrallor med russin (naturligt glutenfria)

Havrefrallor med russin (gluten-, mjölk-, ägg-fria)1
Innehåller annonslänkar

(Ompublicerad version). Många efterfrågar ljusa glutenfria bröd som inte är baserade på stärkelse och bakat utan mjölmixer. Läs mer om varför jag undviker alla glutenfria mjölmixer här… De här havrefrallorna är fantastiskt mjuka, fluffiga och samtidigt saftiga frallor som är goda att bara äta med lite smör eller tahini som de är. Receptet är lätt att följa.

Titta på en film med brödet här: http://instagram.com/p/g0pzDfoEMn/

Vanlig havre är inte så kallad “ren” glutenfri havre eftersom den hanteras i närhet av andra spannmål och kan därmed innehålla spår av gluten. Utesluter man gluten och vete av hälsoskäl och alltså inte har celiaki, så kan man använda vanligt havre. Havre är naturligt glutenfri och spåren som vanligt havre kan innehålla kommer alltså från produktionen. Är man däremot glutenallergisk är det väldigt viktigt att välja havre från den glutenfria hyllan i mataffären!

Visste du att av alla spannmål som passar glutenfri kost är havre den mest fiberrika och är mer näringsrik än de flesta andra spannmål? Ett ljust bröd bakat på havremjöl är alltså något helt annat än ett bakat på vetemjöl! Trots allt mår inte alla bra av havre eller för mycket bröd i kosten – det här receptet passar inte alla magar… När du äter glutenfri kost så är det viktigt att lyssna på kroppen….

Havrefrallor med russin (gluten-, mjölk-, ägg-fria)1
Skriv ut receptet

Havrefrallor med russin (naturligt glutenfria)

De här havrefrallorna är fantastiskt mjuka, fluffiga och samtidigt saftiga frallor som är goda att bara äta med lite smör eller tahini som de är. Receptet är lätt att följa.
MåltidBröd
NyckelordAntiinflammatorisk kost, glutenfritt, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 25 minuter
Jäsning: 1 timme 30 minuter
Portioner: 12 st
Kalorier: 127kcal

Ingredienser

Instruktioner

 • Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Vattnet kan vara 30-37°C beroende på hur snabbt du vill att degen ska jäsa. Tillsätt oljan.
 • Mät upp och blanda alla torra ingredienser. Tillsätt torra ingredienser till degvätskan och rör hastigt ihop till en slät smet med slev eller ballongvisp. Det blir en ganska klibbig smet som sakta sväller och stelnar vart efter psylliumfröskalet suger upp vätska. Blanda i russinen mot slutet. (Degen behöver inte knådas eller vispas).
 • Vänta ca 10 min för att tillåta degen att svälla maximalt och forma sedan små bröd med väl fuktade händer eller klicka ut smeten på bakplåtspapper på en plåt med sked. Pudra havremjöl, havregryn eller annat mjöl över. Låt frallorna jäsa på plåten under bakduk i 75-160 minuter beroende på hur varm degvätska du använt. Frallorna ska jäsa upp ordentligt – ca 30-40% (de jäser inte upp till dubbel storlek som vetedeg).
 • Värm ugnen till 225°C och grädda i 20-25 min beroende på hur bruna du vill ha dem. Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler. OBS! Det är viktigt att man låter brödet kallna helt innan du äter dem, det går alltså inte bra att äta dem helt nybakade. Skär man i brödet innan det är kallnat klibbar det ihop.

Näringsinnehåll

Kalorier: 127kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 3g | Fat: 1g | Mättat fett: 0.2g | Fleromättat fett: 0.3g | Enkelomättat fett: 0.4g | Natrium: 72mg | Kalium: 89mg | Fiber: 5g | Socker: 8g | Vitamin C: 0.03mg | Kalcium: 18mg | Järn: 1mg

(4) Comments

 1. Gabriella says:

  Älskar dessa! Så goda. Dock tog jag en aning mindre russin när jag bakade det andra gången. Första gången hamnade de flesta russinen i samma fralla 😉 Smaken är så bra på dessa.

  1. 😍

 2. Marina says:

  Hej
  Jag undrar vad jag har missat? Mina blev inte så jästa som de ska, ska inte de ha socker?
  Mvh Marina

 3. Hannah says:

  Missade helt att värma vattnet! Kan man låta dem kall jäsa? Eller det är helt kört?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: