kostråd Kosttillskott Mage/tarm

Återställ magen med probiotikatrappan

Innehåller annonslänkar. OBS! Se 5 viktiga kostråd och receptförslag längst ned.

Utslagen mage efter sjukdom och antibiotika-kurer eller annan tung medicinering har jag nu fått flera frågor om de senaste dagarna. Bland annat i nya medlemsgruppen för onlinekursen Ren och läkande mat men även på instagram i kommentarer.

När man varit sjuk länge och medicinerats kan det lämna en med en mage i total obalans med lägre immunförsvar som följd. Det är oerhört viktigt att balansera mage/tarm igen efter medicinering. Särskilt efter antibiotikakurer.

I det här inlägget ger jag tips på åtgärder (kostråd längre ned) och bra tillskott för att balansera mage/tarm och få igång en bra bakterieflora igen som stärker din matsmältning, näringsupptag och ditt immunförsvar och totala motståndskraftighet mot sjukdomar i framtiden.

Probiotikatrappan

Mitt främsta tips till kunder och klienter, de senaste dagarna är en fantastisk probiotika-trappa från Innate som man kan köpa från Greatlife. Klicka här och skriv in Probiotikatrappan i sökrutan så hittar du. När trappan fortsatte att dyka upp i kundsamtal om och om igen så kändes det som att behovet där ute var stort, så här kommer ett inlägg (så jag också slipper upprepa mig :).

Produkterna i probiotikatrappan från Innate är av extraordinärt hög kvalitet. Tillskotten är kylvara och man äter dom under ett fastställt program. Först trappar man upp till kraftigare tillskott under 70 dagar och sedan ned igen under ytterligare ca 70 dagar. Efter det tar man en normalstarkt probiotika-tablett per dag.

Vem ska göra kuren med probiotikatrapan: Har du haft mycket besvär relaterade mage, kanske särskilt om du varit sjuk och medicinerats så kan du behöva trappa upp ditt intag av probiotika långsamt. På så vis minimeras de reaktioner som kan uppstå vid för snabba förändringar av tarmfloran.

Probiotikatrappans kur sträcker sig över 111 dagar. Probiotika ska tas tillsammans med mat (första tuggan och endast lite vatten).

 • Dag 1-20: Flora 5-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
 • Dag 21-41: Flora 20-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
 • Dag 42-62: Flora 50-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
 • Dag 63-69: Flora 300-14, 1 kapsel till frukost. (Totalt 1 kapsel/dag). Motsvarar 1 burk.
 • Dag 70-90: Flora 50-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
 • Dag 91-111: Flora 20-14, 1 kapsel till frukost, lunch och middag. (Totalt 3 kapslar/dag). 
 • Dag 112-142: Flora 20-14, 1 kapsel till frukost och middag. (Totalt 2 kapslar/dag). 
 • Dag 143 och framåt: Flora 20-14, 1 kapsel till frukost fortlöpande. (Totalt 1 kapsel/dag). 

…klicka knappen och skriv in “probiotikatrappan” i sökrutan så hittar du.

Mer om hur du balanserar tarmfloran med rätt kost

Att bra tarmflora är viktigt för hälsan är faktiskt inget nytt. Medvetenhet om tarmbakteriernas roll för immunförsvar, allergier, inflammation osv har funnits inom funktionsmedicinen och näringsmedicinen länge. Det som är intressant nu de senaste åren är att  läkare och medicinsk forskning börjat vakna och man har hittat tydliga samband mellan tarmflorans roll för generell hälsa.

Många har en bild av att man måste äta ganska konstig mat…

Jag har märkt att många följare och kost-klienter har en bild av att man måste äta ganska konstig mat med högar av kimchi, gurkmejashots, nästan bara raw food eller dricka mängder av gröna smoothies med dyra tillskott. Det är avskräckande för det stora flertalet människor. De flesta tror att det är en extrem kost som gäller för att balansera tarmfloran…och det är verkligen lätt att få den uppfattningen.

Artiklar och bloggar om tarmhälsa listar tips på t.ex. surkål, kimchi, probiotika och fibrer som svar på bättre tarmflora. Det är bra att vara medveten om sånt som man bör inkludera i vardagskosten – ja! Men jag tycker det är viktigare att belysa de verkliga grundstegen som man behöver ta först (och sedan uppräthålla) för bra tarmhälsa (listan nedan).

…ingen specifik ”tarmfloradiet” som fungerar för alla.

Tarmfloran är extremt unik från person till person. Det finns egentligen ingen specifik ”tarmfloradiet” som fungerar för alla. Att vi skulle må bra av att äta exakt samma saker är inte troligt och det är inte min erfarenhet varken personligen eller professionellt i arbetet med klienter.

Självklart finns generella riktlinjer och fakta! Men de ger faktiskt inte en särskilt ny bild av vad som är ett hälsosamt sätt att äta. De flesta behöver inte alls äta raw food eller sluta hetta upp maten över 100°C eller helt utesluta vissa födoämnen. Det är de stora, övergripande valen i vardagen som är viktiga, att lyfta blicken och se större.

Mer specifikt om just tarmbakterier? Läs här…

Mina viktigaste kostråd för god tarmhälsa

Det är viktigt att vara medveten om hur klimatet i mage tarm påverkar hälsan och det är viktigt att välja en kost som främjar god tarmhälsa. Specifikt hur man gör det finns det många alternativ till och det är inte en särskilt speciell eller märkvärdig kosthållning som krävs. Mina tips nedan står i fallande ordning, d.v.s. det viktigaste först…

1. Ät mer grönsaker, frukt och bär

Det enklaste och bästa sättet att förbättra tarmfloran för de allra flesta är att öka mängden grönsaker, frukt och bär. Dessa är bra källor till kostfibrer, probiotika och prebiotika som behövs för att skapa ett bra klimat i magen.

Så även om du inte ändrar kost i övrigt så kan du lägga till frukt, grönsaker, bär och det kommer garanterat att ha effekt. Det behöver inte vara så komplicerat!

2. Undvik antibiotikakurer i onödan

Undvik antibiotika-kurer (i onödan). Antibiotika slår ut en hel del av de goda bakterierna i mage/tarm. Balansen rubbas och det kan ta månader att återställa. Måste man ta antibiotika kan man ta ett tillskott av probiotika i samband med kuren. Ta en kur med extra många stammar probiotika direkt efter en antibiotikakur. Antibiotika kan verkligen ställa till det i magen! I bra hälsokostaffärer kan man får råd om vilka tillskott som passar under pågående antibiotikakur och vilka som är bra för att återhämta magen efter en antibiotikakur.

3. Grundläggande kunskaper räcker ofta

Vad gäller kost så är det ganska grundläggande kunskaper som bygger bra hälsa – och att äta efter den kunskapen. Man behöver ha ett hum om näringslära och hur man bygger en bra måltid med protein, kolhydrater, fett och fibrer. Man behöver veta hur man väljer de beståndsdelarna av bra kvalitet. Dessutom bör man välja bort för mycket socker och välja in mer grönsaker och frukt.

Lever du verkligen efter en sådan kunskapsgrund så mår du antagligen ganska bra! Problemet är att många inte gör det. Man kanske tror att man “äter bra” eftersom att man äter som “alla andra” men om man verkligen ärligt utvärderar sin kost finns ofta utrymme för förbättringar.

En varierad kost med fibrer, låg sockermängd, mycket grönsaker osv. är helt enkelt det snabbaste svaret på hur man balanserar sin tarmflora.

4. Förstå sambandet inflammation och kost

Har du provat att leva generellt hälsosamt men mår inte bättre? Då är vi antagligen mer inne på det spår jag har arbetat med de senaste åren – d.v.s anti-inflammatoriskt mat. Läs mer här… Även om man satsar på att utesluta gluten, vete, mjölk, socker och raffinerade kolhydrater med den här typen av kost så är grunden den samma som vetenskaplig näringslära.

Det finns ganska stort utrymme för flexibilitet och individuella anpassningar inom ramen för anti-inflammatoriskt kost. Läs mer om hur jag äter…

5. Tillskott

Jag rekommenderar för det mesta att ändra kost i första hand och att knapra kosttillskott i andra hand. Läs mer här…  Men vissa tillskott kan vara bra att ta i förebyggande syfte. Särskit probiotika.

Med god tarmflora förbättras t.ex. immunförsvar och näringsupptag – så att man behöver färre andra tillskott. Om du haft långvariga problem med mage/tarm kan du prova om du mår bättre med tillskott av matsmältningsenzymer.

Hitta fler kostråd och tips på tillskott i det här inlägget:

Tips tillskott och fetter för maghälsa

Jag är kost och näringsrådgivare och ger rek i friskvårdssyfte som komplement till kost enligt uppskattningar. Följ doser ang. på förpackningarna. För att få rek av terapeutiska doser som skulle kunna hjälpa dig ännu snabbare behöver man genomföra tester via näringsterapeut. 

Örter/naturläkemedel


(5) Comments

 1. […] med rätt kost och tillskott Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm Återställ magen med probiotikatrappan Gröna smoothies för magen? -Vilka frukter funkar? -Hjälper […]

 2. […] VECKANS BLOGG-TIPS:”Tips på åtgärder, kostråd, och bra tillskott för att balansera mage/tarm och få igång en bra bakterieflora igen som stärker din matsmältning, näringsupptag och ditt immunförsvar och totala motståndskraftighet mot sjukdomar i framtiden.” Nillas kitchen. […]

 3. […] Återställ magen med probiotikatrappan Surkål med spetspaprika och chili Mina rekommendationer av tillskott för maghälsa Äppelkaka med valnötter (paleo) Perfekt rostbiff (ekologisk) […]

 4. […] ”Det enklaste och bästa sättet att förbättra tarmfloran för de allra flesta är att öka mängden grönsaker, frukt och bär. Dessa är bra källor till kostfibrer, probiotika och prebiotika som behövs för att skapa ett bra klimat i magen.” NillasKitchen. […]

 5. […] Probiotika: Nyttiga levande bakterier som kan hjälpa till att balansera tarmfloran och stärka tarmens slemhinna. Den här är en bra basprodukt. Det finns olika stammar av probiotika som har olika effekter, så det kan vara viktigt att välja rätt typ beroende på ens specifika behov. Läs mer här… […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: