AIP Fermenterat Paleo Tillbehör Vegan/Växtbaserat

Surkål med spetspaprika och chili

Dags för ny sats surkål och favoritblandningen kål, spetspaprika och chili. Gör du surkål/syrar grönsaker? Man blir beroende när man väl är igång och det är faktiskt väldigt enkelt. Man behöver såklart vänta på att det blir klart några veckor med det är det värt.

Alltså sååå gott… Jag är beroende.

Jag har använt de här burkarna som är gjorda för fermentering från Granit och Jordklok.

Skriv ut receptet

Surkål med spetspaprika och chili

En favoritblandning som jag tycker passar som tillbehör till det mesta.
MåltidTillbehör
KökAIP, Paleo, SCD, Växtbaserat
Nyckelordfermenterat, Surkål
Förberedelser: 1 timme
Tillagningstid: 10 days
Vila: 90 days
Portioner: 1.5 liter

Ingredienser

 • 1,5 kg vitkål
 • 2 st stora spetspaprikor
 • 2 st spansk peppar
 • 30 g jodfritt salt

Instruktioner

 • Ansa och strimla vitkålen riktigt fint. Jag använder matberedare. Strimla paprika fint och finhacka chilin. Blanda alla grönsaker med salt i en stor bunke eller kastrull med höga kanter (saltet gör att vätskan frigörs lättare.) Låt stå i 30-60 min.
 • Pressa, banka och stöt grönsakerna så att vätskan pressas ut med hjälp av knytnävar, potatisstöt eller andra verktyg så att grönsakerna vätskar sig. Låt ev bunken stå någon extra timme så att vätskan dras ut ytterligare och arbeta grönsakerna igen.
 • Fördela grönsakerna i burkar och lämna ca 2-3 cm eller mer upp till kanten. Grönsakerna ska täckas av vätska, tillsätt annars saltlag (blanda 5 dl vatten med 2 tsk salt).  Påstricket för att hålla grönsakerna under ytan: Ta en liten fryspåse och veckla ut den inuti burken ovanpå ytan. Klipp bort en del av påsen, ungefär hälften. Häll vatten i påsen så att det nästan går upp till kanten på burken. Pressa ut luft och knyt en knut. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut. Ställ burkarna på en plåt eftersom att det kan pysa ut vätska. Låt stå framme (ca 20 grader) i 10-14 dagar. Man kan egentligen börja äta grönsakerna efter nån vecka men de ska gärna mogna i kylen i ytterligare någon månad. Håller sig i minst (!) 6 månader i kylskåp.

(2) Comments

 1. Marita Gill says:

  Min surkål kommer inte igång har stått i 7dagar??
  Vad gör jag?

  1. Tyvärr, efter så lång tid är det kört. Bara att börja om.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: