Brunch Fikabröd/kakor Frukost kostråd Mellanmål

Bananbröd med havre, pumpakärnmjöl och citron

Innehåller annonslänkar

En naturligt sötad frukost/mellis-kaka; ett mellanting mellan bikarbonatsbröd och kaka. Perfekt till brunch, helgfrukost eller nyttig fika. Tips: den här nyttiga kakan passar verkligen magiskt bra med te. Jag toppade skivor med mandelsmör och banan, alltså… match made in heaven!

Den här banankakan/brödet är bara sötad med banan – innehåller inget annat socker (!) Detta passar inte alla – tänk på det 😊 så att du inte förväntar dig en söt kaka. Smaka på smeten och tillsätt agave/lönnsirap om du gillar sött.

Poängen med att ta fram det här receptet var att få ihop en naturligt sötad mellis/frukost/mellis-kaka med bra närings- och proteininnehåll.

Vad gör den här kakan nyttig? Den är…

 • fiberrik
 • näringsrik
 • proteinrik
 • innehåller nyttiga fetter
 • ger låg GI-belastning
 • naturligt sötad av banan – innehåller inget annat socker (!) Detta passar inte alla – tänk på det 😊 så att du inte förväntar dig en söt kaka. Smaka på smeten och tillsätt agave/lönnsirap om du gillar sött.

Många gillar inte att äta lagad mat tre gånger om dagen alla dagar i veckan, utan till lunch/eftermiddagsfika kanske man nöjer sig med lite soppa, frukostmat och nyttig fika. Då behöver det alternativ man väljer ha bra GI-värde (för blodsockerbalans), innehålla fibrer, protein och nyttiga fetter. Som den här kakan! 😊

Jag har använt pumpafrömjöl i det här receptet men det går att byta mot t.ex. mandelmjöl. Pumpafrömjöl är annars ett bra nötfritt alternativt till mandelmjöl och annat nötmjöl i glutenfri bakning. Det smakar mer än mandelmjöl och är grön-brunt i färgen men i många recept passar det bra.

Pumpafrömjölet är alltså ett bra näringsrikt proteintillskott i glutenfri bakning. Just Lindroos pumpafrömjöl är finmalda pumpafrön som har rostats, saltats och avfettats – det gör bl.a. att det är extra proteinrikt (60% protein) förutom att den rostade smaken är väldigt god.

Köp pumpafrömjöl här…

Pumpakärnor är nyttigt av flera skäl, de är rika på bl.a. e-vitamin, zink, magnesium, aminosyran tryptofan och Omega3. Både havre, som bananbrödet innehåller och pumpakärnor är rika på tryptofan som är sammankopplat med bildandet av serotonin och melatonin och har alltså betydelse för välmående, sömn och avslappning.

Du kan göra eget pumpafrömjöl och havremjöl genom att mixa hela pumpakärnor och havregryn i matberedare eller blender. Se till att mixa tillräckligt länge eftersom att får du inte mjölerna ordentligt finmalda så håller inte smeten ihop ordentligt.

Skriv ut receptet

Bananbröd med havre, pumpakärnmjöl och citron

En naturligt sötad frukost/mellis-kaka; ett mellanting mellan bikarbonatsbröd och kaka. OBS! INTE särskilt söt. Perfekt till brunch, helgfrukost eller nyttig fika. Tips: den här nyttiga kakan passar verkligen magiskt bra med te. Jag toppade skivor med mandelsmör och banan, alltså… match made in heaven!
MåltidBröd, brunch, Fikabröd, Frukost, Mellanmål
NyckelordAntiinflammatorisk kost, glutenfritt, Naturligt glutenfritt, Proteinrikt
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 50 minuter
Portioner: 1 bröd (1,5 l)
Kalorier: 178kcal

Ingredienser

 • 360 g banan (1 normalstor banan = ca 110 g)
 • 4 st ägg
 • 125 g ghee eller smör eller kokosolja
 • 1 st citron, rivet skal
 • 4 msk citronsaft
 • 320 g havremjöl (1 dl = 55 g)
 • 125 g pumpafrömjöl eller mandelmjöl (1 dl = 60 g)
 • 2 tsk premium psyllium eller Fiberhusk eller annat pulveriserat psylliumfröskal
 • 2 tsk bikarbonat
 • 1,5 tsk salt
 • 2 dl pumpakärnor eller grovhackade nötter (valfritt)

Instruktioner

 • Värm ugnen till 200°C. Smält fettet och mixa det med ägg och banan med stavmixer eller i en blender eller matbererare.
 • Riv citronskalet och tillsätt det och pressad citronsaft. Mät upp alla torra ingredienser och tillsätt dom till smeten. Rör ihop till en slät smet.
 • Klicka över smeten i en limpform, 1,5 l täckt på insidan med bakplåtspapper eller väl smord och mjölad med havremjöl.
 • Grädda i mitten av ugen i ca 50 min till genombakad. Ta ut ur ugnen och låt svalna minst 25 minuter innan du skär i den.

Anteckning

Näringsberäkningen är uppskattad per skiva. 

Näringsinnehåll

Kalorier: 178kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 6g | Fat: 12g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 4g | Transfett: 0.01g | Kolesterol: 50mg | Natrium: 94mg | Kalium: 187mg | Fiber: 2g | Socker: 2g | Vitamin A: 62IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 18mg | Järn: 2mg

(5) Comments

 1. Carina Lithav says:

  Hej står inget om blåbär i ingredienserna. Det är med i stycke 3

  Överför smeten till en bunke och rör försiktigt i blåbären. Blanda inte för mycket, då färgar blåbären smeten för mycket.

  1. Jag har tagit bort det ur texten! Tack för att du uppmärksammar.

 2. Hanna says:

  Brukar älska alla nillas recept! Trogen följare sedan många år! Men den här gången misslyckades jag helt. Det blev kompakt och degigt, inte färdiggräddat (?) kanske för att man inte vispar in luft utan mixar allt? Kändes också som att det hade passat med lite sötning. Ska prova ett annat bananbröd recept nästa gång.

  1. Kompakt och degigt samtidigt låter som att det skulle ha bakat längre…. Det ska inte vispas. Det är meningen att det ska vara en rustik mellis- frukostkaka och inte ett sött fikabröd. MEN, jag har justerat receptet alldeles nyss – minskat ned proportionerna och det ska avhjälpa att det är svårt att få det genombakt. I alla fall har jag en variant på receptet på gång med citron och blåbär som jag tror du kommer gilla bättre.

 3. Under instruktioner står det att man ska bland i vatten/mjölk men bland ingredienserna står inget om vatten/mjölk. Kan det vara det som gör den för kompakt som nån skrev i kommentar här?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: