Ayurveda Lunch och middag Mjölkfritt Soppa Vegan/Växtbaserat

Masoor Dahl – het linsgryta (vegan)

Förslag till läkande, proteinrik, billig växtbaserad måltid. Ofta är det de allra enklaste rätterna som är godast. Linser, lök, chili, lime och koriander är enkla smakkombinationer som gör gott för själen. Jag kan ibland riktigt känna att kroppen kräver en smakrik och ”ren” linsgryta utan konstigheter. Med kryddorna och övrig smaksättning och tillbehör så har den här grytan inflammationsdämpande och basbildande egenskaper.

Det är billiga ingredienser och soppan är en enkel rätt att svänga ihop. Egentligen kan den vara klar att avnjutas inom 20-30 minuter men jag föredrar att koka den lite längre, uppåt 40 minuter. Då hinner linserna lösas upp så att det blir en fin och len konsistens på grytan.

Inflammationsdämpande kryddor

Kryddor är en viktig del i antiinflammatoriska kost. Många kryddor har starkt inflammationsdämpande egenskaper. Särskilt kryddnejlika, gurkmeja, chili, ingefära och kanel som sätter smak på den här magiska rätten.

Gillar du inte starkt? Det här receptet innehåller grön chili vilket bidrar med rejäl hetta. Vill du kan du använda en halv chilifrukt och ta bort kärnorna för att få rätten mildare. Ett annat förslag är att ersätta den färska gröna chilin med ett krm mald cayennepeppar eller en halv tsk chiliflakes för lite mildare hetta. Eller helt enkelt några drag med pepparkvarnen.

Serveringstips

Servera den här soppan med en sallad till förrätt och med gott bröd eller fröknäcke till!

Servera kanske med snabba stekpanne-chapati fyllda med hummus eller avokado och krispiga grönsaker.

Extra mättande veganska proteinfrallor utan sädesslag – toppa med mosad avokado eller grön ärthummus.

Skriv ut receptet

Masoor Dahl – het linsgryta (vegan)

Linser, lök, chili, lime och koriander är enkla smakkombinationer som gör gott för själen. Egentligen kan den vara klar att avnjutas inom 20-30 minuter men jag föredrar att koka den lite längre, uppåt 40 minuter. Då hinner linserna lösas upp så att det blir en fin och len konsistens på grytan.
MåltidHuvudrätt, Soppa
KökAntiinflammatorisk kost, Ayurvediskt, Indiskt, Växtbaserat, Vegan
NyckelordAntiinflammatorisk kost, Ayurveda, mjölkfritt, växtbaserat,
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 4 port
Kalorier: 373kcal

Ingredienser

 • 3 msk ghee eller kokosolja (ghee ej vegan)
 • 5 st hela kryddnejlikor
 • 6 st kardemummakapslar eller 1 tsk mald kardemumma
 • 1 st kanelstång
 • 2 st gul lök mellanstora
 • 1,5 cm färsk ingefära
 • 1 st färsk grön chili – urkärnad om du inte gillar superstakt. Kan ersättas med 0,5 tsk vanliga chiliflakes om du vill ha en liten, mild hetta istället.
 • 3 st vitlöksklyftor
 • 3 dl röda linser eller gula (moong dal)
 • 1 tsk salt eller mer efter smak
 • 0,5 tsk gurkmeja
 • 3 msk limesaft kan ersättas med citron
 • 0,5 kruka färsk koriander gillar du inte, ersätt med oregano eller persilja

Buljong (valfritt)

Instruktioner

 • Hetta upp kokosolja eller ghee i en kastrull eller gryta med tjock botten. Fräs på kryddnejlikor, kanelstång och kardemumma på medel/hög värme tills att kryddorna börjar dofta och sväller upp något 1-2 minuter.
 • Tillsätt löken och stek på medelvärme tills den är genomskinlig och sedan börjar karamelliseras (blivit brun utan att bli bränd), rör om kontinuerligt. Om värmen är för hög bränns löken innan den hunnit bli mjuk vilket kommer ge en bitter smak till soppan istället för söt och mjuk som när löken får lagas tillräckligt länge. Tillsätt ingefära, vitlök och chili och fortsätt att steka på i ca 1-2 minuter.
 • Tillsätt linser, salt, gurkmeja och vatten så att vattennivån når ungefär 4 cm ovanför linserna. Tillsätt salt efter smak, minst 1 tsk brukar behövas. Låt koka upp och sänk värmen till medel/låg temperatur. Låt sjuda i minst 20 minuter men gärna lite extra länge, uppåt 40 min så att linserna kokar sönder lite.
 • Tillsätt benbuljongpulver om du vill och smaka av med mer salt. Servera med färsk hackad koriander och klyftor av lime eller droppa i limesaft i soppan precis innan servering.

Anteckning

Näringsberäkningen är gjord utan benbuljongpulver. 
Servera den här soppan med en sallad till förrätt och med gott bröd eller fröknäcke till!

Näringsinnehåll

Kalorier: 373kcal | Carbohydrates: 48g | Protein: 20g | Fat: 12g | Mättat fett: 7g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0.003g | Kolesterol: 29mg | Natrium: 107mg | Kalium: 756mg | Fiber: 24g | Socker: 2g | Vitamin A: 46IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 56mg | Järn: 6mg

(7) Comments

  1. Så god!

 1. Anna J says:

  Denna fantastiskt goda gryta/soppa äter vi varje månad. Följ receptet – använd hela kryddor samt stek löken riktigt länge – så behöver du aldrig någonsin leta upp fler recept på dahl. Tro mig; jag har lagat mig igenom minst 30. 🙂

  1. Super! Ja, visst är den god!

  2. Underbart! Ja, den är supergod.

 2. Annika Rydin says:

  Får gikt av linser och bönor. Vad kan jag ersätta dessa med?

  1. I det här receptet så är det ingen poäng att byta ut. Det är en linssoppa som nästan bara består av linser, lök och kryddor. Jag rek att välja något helt annat recept.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: