kostråd

Naturens alt. till halstabletter och hostmedicin…

-Vad kan man äta istället för vanliga halstabletter och hostmedicin? Vanliga halstabletter och hostmedicin innehåller sötningsmedel och ibland rent av socker vilket inte är särskilt bra att knapra på när vi är sjuka. Särskilt inte för magen där immunförsvaret sitter.

Naturen är full av antibakteriella och antiinflammatoriska, råvaror, växter och örter så det finns mycket man kan göra! Min uppfattning är att dessutom är de naturliga alternativen är mycket bättre.

Gör allt du kan för att hjälpa läkning

  • Undvik slembildande livsmedel som främst är mejeriprodukter, men även banan kan vara det och mycket kött. (Även om man har torrhosta ska man undvika slembildande livsmedel eftersom att torrhosta oftast övergår i slemhosta).
  • Ät varm, kokt mat som är milt för magen och snällt för luftrören på vägen ned i magen. Varm mat är mindre ansträngande för kroppen att bryta ned. Kokt mat är också lättare att brytan ned än stekt.
  • Undvik gärna de vanligaste matallergenerna som t.ex. nötter, mjökprotein, sojaprotein och ägg.
  • Undvik tillsatser och sötningsmedel bl.a. eftersom att de påverkar magen negativt och immunförstavet behöver fungera (utgår ifrån magen).

Istället för halstabletter och hostmedicin

Ljummet citronvatten

Drick varmt ingefärsavkok/te med citron under hela dagen. Det är antibakteriellt för svalg och mun och antiinflammatoriskt i kroppen. Till 4-6 koppar: koka upp 2 liter vatten, skiva en citron tunt och strimla ca 50 g färsk ingefära så tunt du kan. Tillsätt citron och ingefäran till vattnet och dra från plattan. Låt dra 15 minuter. Sila sedan av ingefäran och citronen.

Gurgla med tea trea-olja

Droppa 2 droppar tea tree-olja  i ett glas ljummet vatten och gurgla långt ner i halsen i minst 2 minuter och spotta ut/svälj inte. Skölj inte munnen efteråt. Upprepa flera gånger under dagen.

Gurgla med tea tree-olja. Köp här…
Guldmjölk med kokosmjölk
Guldmjölk med kokosmjölk

Gurmeja är antiinflammatoriskt och kokosmjölk är faktiskt antibakteriellt. Använd 1/3 kokosmjölk och 2/3 vatten för att få bra konsistens. Gör egen guldmjölk 4 port: koka upp 1 dl vatten med 1 msk gurkmeja, 0,5 tsk ingefära, 0,5 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 2 krm vaniljpulver. Låt sjuda på svag värme i 6-8 minuter tills det blir en pasta, rör då och då. Häll på en burk kokosmjölk och ca 6 dl vatten eller mer efter smak. Smaksätt med 1 krm salt. Koka upp och servera. Du kan röra i honung när vätskan svalnat till 40°C.

Köp färdig guldmjölksblandning. Köp här…
Honungsvatten (om du vill med timjan)

Hacka en tesked färsk hackad timjan och rör ner tillsammans med honung i varmt vatten som är max 40 grader. Timjan är känd för sin hostdämpande effekt. Man ska använda “rå” honung – dvs honung som inte upphettats i produktionen. Vanlig svensk honung som antingen är helt färsk eller har stelnat och är vit är “rå”. Väljer man en vit/fast honung från sverige med angiven producent så är man på säkra sidan.

Vanlig svensk vit/fast honung från namngivna producenter är sk. “rå” honung. Köp här…
Gurgla med saltvatten

Under dagen men kanske även när du vaknar på natten – gurgla i varmt saltvatten. Koka upp vatten och rör i en tsk i ca 2 dl vattten. Låt svalna till ljummet/rumstemp och gurgla ordentligt i omgångar = antinbakteriellt. 

Gurgla i saltvatten. Använd helst rent salt utan tillsatser. Köp här…
Lakrits!

Lakrits är antibakteriellt, antiinflammatoriskt och slemlösande. Lakritsrot kan blandas med örtteer för att användas mot bronkit. Blanda 5 gram pulveriserad lakritsrot med rå honung (svensk fast/vit är rå honung) upp till tre gånger per dag. Lakritsrot kan även tuggas direkt för att verka slemlösande och antiinflammatoriskt.

Blanda lite lakritspulver med honung och ät långsamt istället för halstablett eller hostmedicin. Köp här…
Hel lakritsrot, du kan koka te på den eller tugga. Köp här…
Örtteer

Många örter och växter har läkande egenskaper. Det finns flera bra kombinationer i färdiga påsar som jag rekommenderar.

Ayurvedisk blandning av eukalyptus, ålandsrot, basilika, ingefära, lakritsrot. Köp här…
Innehåller lakritsrot, fänkål, ingefära. Köp här…

(1) Comment

  1. […] VECKANS HÄLSA:Naturens alternativ till halstabletter och hostmedicin. Till exempel att dricka örtte. Throat comfort är min favorit. Läs fler tips hos Nillas kitchen. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: