Bröd Glutenfritt

Ljust naturligt glutenfritt bröd för bakmaskin

Inlägget innehåller annonslänkar

Det här ljusa glutenfria fullkornsbrödet har jag tagit fram för bakmaskin men det går såklart att baka av även i ugn. Ett supergott, neutralt ljust men nyttigt naturligt glutenfritt lättbakat bröd.

Receptet har jag haft på lut länge men det blev aldrig av att provbaka i bakmaskin och just nu har jag ingen. Jag bestämde mig för att sätta receptet ändå, med rätt konsistens så att jag kunde lägga upp det här på bloggen. Jag vet alltså sedan tidigare att proportionerna är rätt för bakmaskin men ville sätta konsistensen bättre – det har jag gjort nu! Ni som har bakmaskin får gärna prova och höra av er med resultat 🙏🏼

Jag har alltså bakat brödet i ugn nu. Det blir ett litet runt, saftigt bröd med krispig skorpa. Vill du ha en större sats bröd, dubbla receptet.

Baka glutenfritt bröd i bakmaskin

Att receptet är anpassat för bakmaskin innebära att proportionerna funkar för bakmaskinen så att brödet varken blir för stort eller för litet. Viktigt! Om du testar att baka receptet i bakmaskin är det viktigt att varken torrjästen eller psylliumhusken kommer i kontakt med vattnet. Tidsinställer du maskinen – tillsätt de ingredienserna sist i en liten grop i mjölet.

20% rabatt på Lindroos ekologiska glutenfria mjöler här…

Skriv ut receptet

Ljust glutenfritt bröd utan mjölmix

Det blir ett litet runt, saftigt bröd med krispig skorpa. Vill du ha en större sats bröd, dubbla receptet. Storleken på brödet är anpassat för bakmaskin!
Portioner: 1 litet bröd

Ingredienser

Instruktioner

 • Mät upp vatten, olja och sötning i en bunke. Mät upp alla torra ingredienser för sig, blanda och tillsätt till vätskan och rör hastigt ihop till en klibbig deg. Degen sväller snabbt till ganska fast form.
 • Låt degen svälla i 10 minuter i bunken och stjälp sedan upp på mjölad yta och forma försiktigt ett runt bröd med händerna. För över brödet till en plåt tänkt med bakplåtspapper om du vill. Låt jäsa under bakduk i 60-80 minuter på en varm, skyddad plats i köket. Degen jäser upp ca 30 % – inte dubbelt som vetedeg.
 • Värm ugnen till 225°C varmluft och grädda brödet mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna på galler. Brödet ska vara nästan helt avsvalnat innan du skär i det.

För bakmaskin

 • Följ instruktionerna för din bakmaskin. Om du tidsinställer bakmaskinen se till att varken torrjäst eller psylliumhusk kommer i kontakt med vattnet genom att tillsätta all vätska först, sedan salt och sedan allt mjöl. Gör en lite grop i mjölet och mät upp torrjäst och psylliumhusk i gropen så att de är skyddade från vattnet.

(6) Comments

 1. Jenny says:

  Underbart! Tack för detta – måste testas. En fundering; hur funkar dina övriga brödrecept i bakmaskin? Tänker särskilt på vörtbröd just nu, men även många andra som du tagit fram.
  Är nybörjare på det här med bakmaskin.

  1. Proportionerna är inte anpassade för balmaskin i något av de andra recepten så tyvärr! De skulle behöva jobbas om. Du kan utgå från detta recept, ersätta vatten med apelsinjuice, lägga till 2 msk honung och massa vörtkryddor så får du en variant.

   1. Kristina says:

    Provade baka i bakmaskin och följde receptet, det blev helt ok men väldigt salt. Stämmer verkligen saltmängden i förhållande till andra ingredienser?

 2. Kicki says:

  Brödet blev väldigt kompakt i vår bakmaskin. Gissar att det blir för många knådningar? Min erfarenhet är att glutenfritt bröd bara bör jäsa en gång.

  1. Ja, jag fattar… jag tror också det är anledningen. Va synd att det inte funkade så bra.

   1. Kicki says:

    Fast det är ändå gott. Ska testa att göra det i vanlig ugn.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d