kostråd Vegan/Växtbaserat

– Får du också ångest av att äta ägg?

Jag har prövat antiinflammatoriska system tex Medical Medium, men upplevde att det var så kategoriskt och hårt att jag till slut fick en stor rädsla kring mat och vad jag fick och inte fick äta. Det kändes inte alls bra. En av de saker jag inte ätit sedan flera år är ägg. Jag upplever att med ägg i min diet skulle livet bli så mycket lättare och godare. Nu gjorde jag dina pannkakor häromdagen med ett ägg och hade lite ångest för det. Men jag vet ju inte om jag verkligen reagerar? Har inte märkt någon skillnad. Hur skall jag veta om ägg verkligen är dåligt för mig? Längtar efter ett helt lugnt ångestfritt ätande.

Det här är ett citat från en kostklient som representerar många! Jag får möta sådana här funderingar varje vecka, så nu är det dags för ett inlägg. Främst följare av Medical Medium är förvirrade men även många som bara gått över till växtbaserad kost av hållbarhetsskäl de senaste åren…

Tillägg: varför jag skriver det här inlägget

Jag och andra som jobbar heltid med hälsa har hållit tyst länge om de nya problem vi ser varje vecka hos klienter och patienter. Det vi möter är personer som inte mår bra av Medical Mediums kostråd eller extrem vegankost – men som inte vågar sluta och heller inte vågar prata öppet om sina upplevelser. Anledningar till att vi som ser den här trenden inte sagt så mycket utåt är för att man bl.a. riskerar att bli påhoppad av Medical Mediums följare eller ibland etiska veganer som uttrycker väldigt stark ilska.

Kostrådgivning, som jag jobbar med, handlar också om upplysning om vad som kan gå fel, därför skriver jag det här inlägget och förklarar de problem jag ser med bl.a. Medical Mediums kostråd.

Just nu kan man alltså se en tydlig trend att en del av Medical Mediums följare och andra som äter låg-fetts-kost med lågt proteininnehåll (som vegankost kan innebära) mår dåligt men vågar inte bryta kosten eller prata om det. För vissa handlar det om, som jag ser det, den starka nästan religösa följar-mentalitet som uppstått runt Medical Medium att göra och alltså inte han själv. För andra handlar det om en stark ansvarskänsla för miljön och dålig djurhållning i livsmedelsindustrin och grupptryck kring de frågorna.

Jag har fått flera DMs från personer som bekräftar min version och att de t.ex. är rädda att skriva i kommentarerna till mitt inlägg facebook om det här ämnet för att de ska bli påhoppade. Man kan i kommentarerna där se just det fenomen som mina klienter vittnar om; när man uttrycker kritik mot Medical Medium så möts man av en anstormning av defensivitet och ibland rena personangrepp.

Du som känner dig triggad av min text här: jag ber dig att läsa hela inlägget och ta in helheten i mitt budskap innan du kommenterar här eller på facebook eller instagram. Jag säger i texten t.ex. att jag mycket väl förstår att många blivit hjälpta av MM’s protokoll men att det också finns flera problem…

– Vad är problemet med ägg och vem är Medical Medium?

Anthony William eller Medical medium som han kallar sig är en hälso-influencer med miljontals följare och står bl.a. bakom trenden med sellerijuice som läkande kur för kroniska sjukdomar. Han har inga som helst medicinska kvalifikationer utan får sin information från andevärlden. En del råd han ger backas av vetenskap men mycket gör det inte.

Anthony William har sålt miljontals böcker – har miljoner följare på instagram och facebook och har en stor you-tube-kanal. Verksamheten med hemsidor, böcker och sociala medier innehåller mängder av affiliateslänkar och samarbeten. Ja, även om det ser ut som att det mesta av innehållet är gratis för följarna så tjänar han pengar på rabattkoder, affiliates-länkar och samarbeten. Ja, jag tror säkert hans samarbeten är väl valda, det är mina med, men många av hans fans har uppfattningen att han jobbar i princip gratis, därför påpekar jag. Inte för att jag tycker att det är fel att tjäna pengar på samarbeten. Många verkar alltså ha uppfattningen att han bedriver välgörenhetsverksamhet, men bara för att upplysa: enl. amerikanska skatteuppgifter ligger hans företags omsättning på ca 50 miljoner svenska kronor om året och anställer 25 personer.

Kurerna Medical Medium förespråkar innebär ofta en huvudsak vegansk kost med mycket grönsaker och frukt som inkluderar nötter och glutenfria sädesslag. Kosten har lågt fett- och proteininnehåll. Kött, mjölkprodukter och ägg göder enligt honom virus som ligger till grund för uppkomst av alla sorters sjukdomar. Han påstår att genom att äta de här kosten och genomföra olika kurer (sellerijuice-fasta, “the liver rescue” osv.) så kan man bota alla sorters sjukdomar.

Här är ett exempel på Anthony Williams påståenden om protein och fett

“…om du tror att du kanske gör rätt genom att äta en proteinrik kost, äter du också oavsiktligt en diet med hög fetthalt – dessa proteiner och fetter kan inte separeras – och en diet med hög fetthalt är central för utvecklingen av kroniska sjukdomar, autoimmuna sjukdomar och otaliga symtom”.

“…färsk spenat och nori innehåller mycket protein. Potatis undviks ofta, men skalet på en potatis innehåller läkande protein. Tomater har proteiner i sig. Bananer innehåller inte bara protein utan mättar också på grund av dess kalorier. Dessutom dödar kolhydraterna i bananer virus i tarmen, vilket hjälper till att läka celiaki, IBS, Crohns sjukdom och kolit.”

Han säger saker som “I slutändan spelar det ingen roll vilka symtom eller vilken sjukdom du har, den gyllene biljetten som hjälper dig att gå vidare med läkning är en diet med låg fetthalt.”

Citaten är taget från ett inlägg om protein på medicalmedium.com.

– Vad tycker jag (Nilla) om Anthony Williams råd och växtbaserad lågfettskost?

Jag tror att en del av det som gör kosten Anthony William förespråkar framgångsrik och tilltalande hos vissa, är att när man äter mycket frukt och grönsaker och anammar en hälsosam livsstil i stort, så upplever man initialt en hel del hälsoförbättringar. I början fungerar det för nästan alla! Att många har blivit hjälpta av hans detox-protokoll med juicer och smoothies, en kost med massor av grönsaker fri från gluten, mjölk och socker, alkohol osv är på inget sätt förvånande. Läs mer om den kost jag jobbar med här…

Problemen med vegansk, proteinfattig och fettsnål kost visar sig på sikt. Det har många som arbetar med hälsa börjat märka bland sina kunder och följare de senaste åren. Jag möter många i jobbet som följt medical mediums råd under något eller flera år och inte längre mår helt bra. De här personerna har alltså först mått bra under en tid för att sedan börja må sämre – kanske inom ett par eller flera år. För att uppleva den första tidens “rus”, när man just bytt kost och mådde toppen, så ger man sig på allt extremare cleanser och fastor… istället för att göra det kroppen ber om – äta mer rejäl mat och fylla på med mer lättupptaglig näring.

Mycket (!) är bra med växtbaserad kost och lärdomarna om läkande egenskaper i olika råvaror som t.ex. Anthony William sprider. Men att grönsaker, frukt och växter är viktiga beståndsdelar i en näringsrik och bra kost, är inte samma sak som att kött, ägg, smör osv. är dåligt. Ägg är t.ex. ett fantastiskt livsmedel för de allra flesta. Att äta fett, ja även animailskt, mättat fett är t.ex. bra för hormonhälsa.

– Kan man äta ägg eller inte när man äter antiinflammatoriskt? – Hur är det med tomat och spenat? – Ska man inte undvika allt med oxalater… Läs mer om olika steg av antiinflammatoriskt kost här…

Jag förstår verkligen att man med eget sunt förnuft kan ta till sig stora bitar av MMs råd och leva väldigt balanserat. Om man t.ex. på eget bevåg ökar protein och fett och inte är för strikt för lång tid. Men hans ordalag är ofta oerhört skrämmande vilket skapar ångest och rädsla. Han använder sig av uttryck som att protein och fett gör vårt blod smutsigt “dirty blood”, han använder sig av medicinska termer som virus, patogener osv. som människor inte förstår egentligen men som låter väldigt farligt… Det här gör att många blir rädda att göra annat än att följa hans råd…

Kostförändringar som att öka andel grönt och frukt, utesluta gluten, mjölk och socker funkar för de flesta som läkande kost. Att inspirera till kostomläggningar jobbar jag med på heltid så det vet jag också. Att påstå att fett och t.ex. ägg är roten till alla sjukdomar är något annat… Påståenden som gör att många människor äter en mer strikt kost än vad de behöver som sedan leder till brister, rädsla och ångest. 

Det mesta som gör att hans kostråd fungerar har han inte kommit på själv/är han inte unik med – alltså att en kost med mycket grönsaker osv. är läkande. Det är nästan alla som jobbar med kost och hälsa överens om. Att ägg är allergent och inflammationsdrivande för vissa individer stämmer också, men att säga att det är läkande för i princip alla att utesluta ägg och äta fettsnålt är det jag vänder mig emot.

Det största problemet med den kost Medical Medium förespråkar…

…är alltså enligt mig helheten med lågt protein- fettinnehåll. Även att en stor andel antinutrienter i växtbaserad kost kan innebära problem för många på lång sikt. Vi behöver tillräckligt med aminosyror (proteiner) och fettsyror och även t.ex. kolesterol för att bygga bl.a. hormoner och biotillgängligheten är inte lika bra i grönsaker och frukt. Att påstå att protein från potatis, spenat och nori är tillräckligt är helt uppåt väggarna.

Vi är olika och vissa är mer lämpade att äta växtbaserad kost än andra. Men flertalet är faktiskt inte lämpade att äta 100% växtbaserat under längre tid. Lever man 100% veganskt krävs mycket kunskap och Anthony Williams råd är vilseledande där. Efter 1-5-år med veganskt lågfettkost uppstår brister, horomnobalans, fertilitetsproblem, problem med sköldkörtel osv. hos många p.g.a. okunskap. Det är något jag och flera av mina kollegor som jobbar med kost hälsa ser som utveckling bland våra kunder just nu. (MM säger inte att man måste leva veganskt men säger i princip att det är bättre, vilket många tar fasta på).

För att leva 100% växtbaserat behöver man stor kunskap och mycket tid i köket. Eftersom att växtbaserad kost inte är lika näringstät och lättupptaglig för kroppen så behöver man vara mer noga med dagens alla måltider. Man behöver skapa stor variation och vara noga med rätt tillagningsmetoder. Det innebär alltså ett rejält åtagande att leva 100% veganskt (vilket funkar för många (!) men långt ifrån alla). Läs mer i inlägget länkat nedan om vegansk näringslära.

Att genomgå diverse detox-kurer och cleanse-program kan har fantastiska effekter. Utrensande egneskaper finns i grönsaker och frukter men man kan inte göra detox och cleanse en livsstil utan konsekvenser. Vi behöver äta uppbyggande också och till det behövs fett och protein.

Mer läsning

(8) Comments

 1. Linda says:

  Superbra text! Jag har aldrig fattat hypen kring Medical medium, bla eftersom han får sina insikter från andarna?! Redan där känner jag mig mycket förbryllad. Plus att han förbjuder så mycket näringsrik mat. Rimmar dåligt med evolutionära perspektivet. Jag tror inte att de på savannen hade så stora möjligheter till att göra sellerijuice. Sen är det självklart mycket bra med frukt och grönt, men som sagt, inte bara! Jag tänker ofta att växtbaserad mat är utrensande och animalisk mat är uppbyggande. Vi behöver helt klart båda!

  1. 👍🏼🙏🏼

 2. Helinä Kull-Valo says:

  Medical Medium är inte EN diet. Det är många, många olika dieter. Varje individ har helt unika problem, symptom och diagnoser. Och var och en måste komponera en egen variant. Det är INTE lätt. Kräver mycket stora insatser i form av inläsning och detektivarbete.
  Själv var jag mer eller mindre sjuk i 55 år. Äntligen har jag börjat må bra och jag är otroligt tacksam mot Medical Medium för att jag, 73 år nu, kan få ett antal år som frisk och stark. Jag är friskare nu än jag var som 30-åring. Min variant har aldrig varit att äta fettfritt, men jag har ändå gått ner 30 kg i vikt. Helt utan att anstränga mig särskilt för det eller att ha det som mål. För övrigt hade jag en lång rad olika symptom, som jag glömt bort nu, för de allra flesta bara försvann. Kommer aldrig någonsin gå tillbaka till vare sig normalkost eller ägg. Men, det är som sagt inte någon lag på att alla ska äta exakt likadant. Var och en utformar sin egen diet efter sina personliga, individuella behov.

  1. Super Helinä! Igen, som jag säger i min test – det kan funka med många av MMs råd om man använder sunt förnuft och anpassar efter sin egen magkänsla och inte är så strikt. Men det är inte Anthony William tydlig med utan tvärt om säger saker som ”I slutändan spelar det ingen roll vilka symtom eller vilken sjukdom du har, den gyllene biljetten som hjälper dig att gå vidare med läkning är en diet med låg fetthalt.” – det är inte balanserade råd att ge till en stor massa människor via en blogg eller böcker.

 3. Efter att desperat försökt få hjälp via vården under 10 år testade jag allt som finns i alternativ väg under ytterligare10 år, utan att må bättre. Jag har lagt enorma summor på näringsterapi, akupunktur, frekvensterapi etc. etc. och har testat alla dieter som finns.

  När jag fick höra om medical medium var jag oerhört skeptisk, men jag har ju testat så många andra knepiga dieter och behandlingar så jag gav det en chans och för första gången på 20 år började min kropp må bättre.

  Idag är jag medicinfri och orkar jobba heltid – det finns ingen annan konventionell eller alternativbehandlare som fått mig dit, inte heller någon annan diet. Jag förstår att folk tycker det är begränsande och kanske till och med maniskt men jag gissar att det är personer som aldrig haft allvarliga problem med hälsan.

  Jag tänker inte på hur han får sin information och det kunde inte bry mig mindre då jag för första gången orkar ha ett någorlunda drägligt liv och jag blir hela tiden bättre ju längre tiden går.

  1. ❤️Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Underbart att du mår bättre! I det här inlägget tar jag inte upp de fall då MMs råd har fungerat utan de gånger de inte gjort det. Många mår ju inte bättre eller mår först bättre men sedan sämre igen av den kosten – men fortsätter ändå. DET är problematiskt.

 4. Sandra says:

  Jag har testat typ allt mot min psoriasis som jag har haft i 23 år. Allt. Ingenting har hjälpt. Inte förrän jag testade Medical Medium. Han är den ENDA som ger oss svar på varför vi är sjuka och vad vi kan göra åt det. Vad vi kan göra för att läka på riktigt. Allt annat är bara plåster och kryckor. Jag har följt MM i snart 3 år och 95% av min psoriasis är borta. Dessutom slutade det klia efter cirka 6 månaders på hans protokoll. Detta envetna kliande som jag levt med dag och natt i 23 år!
  Jag har inga problem med att han får sin information från ovan. Jag har däremot problem med att lita på “forskning” där olika studier visar olika resultat och där majoriteten av studierna är köpta. Det är så galet korruptivt, och vart har det lett oss? Till en värld där vi bara blir sjukare och sjukare. Det är tragiskt.
  Sedan är det långt ifrån samma sak att vara vegan och att vara MM vegan. Tro mig, jag har testat båda. Det tar tid och energi att förstå hans koncept. Det kräver dedikation. Jag kommer aldrig gå tillbaka till att äta på något annat sätt. Min kropp förtjänar mer än att äta “balanserat” av det som den inte behöver, och ägg kommer jag aldrig mer äta. Tack gode Gud för MM. Han har förändrat miljontals liv, bland annat mitt. Och förutom psoriasis, så har jag läkt över 20 andra symptom!

 5. […] Är det nyttigt att äta kött eller ska man satsa på 100% växtbaserat? Vegan/växtbaserad kost och näringslära – Får du också ångest av att äta ägg? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: